bezár
 

film

2022. 08. 05.
Első egészestés filmjét forgatja Breier Ádám
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Első egészestés filmjét forgatja Breier Ádám Augusztus végéig tart Breier Ádám első egészestés filmjének, a Lefkovicsék gyászolnak című családi drámájának forgatása. A Nemzeti Filmintézet (NFI) Inkubátor Programjában készülő dramedy főszerepeiben Szabó Kimmel Tamás és Bezerédi Zoltán lesz látható.

Breier Ádám keserédes drámája egy bokszedző apa és Izraelből hazatérő fiának konfliktusát mutatja be - olvasható közleményben. Mint írják, Lefkovics Tamás, a nagy szívű, de konok bokszedző (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy már évek óta nem beszélnek egymással. Tamás feleségének (Máhr Ágnes) váratlan halála mindent megváltoztat: Iván beköltözik egy hétre apja lakásába, ahol a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt, shivát ül édesanyja tiszteletére. Az együtt töltött hét rengeteg kalanddal és konfliktussal jár, ahol a hősök esélyt kapnak, hogy szembe nézzenek hibáikkal és kibéküljenek.

A Lefkovicsék gyászolnak megalkotásában Breier Ádám rendezőt saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. "Számomra végtelenül fontos, hogy a családi ügyekről humorral és elfogadással beszéljünk, és ezzel is megmutassuk, hogy igenis van remény. A környezetemben jó pár diszfunkcionális családot látok, és hiszek benne, hogy működésképtelenségük fő oka az őszinte kommunikáció hiánya. A történetünk hősei a shiva egy hete alatt végre megtanulnak másképp beszélni egymással, ez a mi célunk is ezzel a filmmel: másképp beszélni a diszfunkcionális családokról, mint amit eddig láttunk" - idézik a közleményben a film rendezőjét.

A korábban kisfilmeket és dokumentumfilmeket készítő Breier Ádám a 2021-es Inkubátor Programban nyert támogatást, Csaba Bálint társíróval közösen készített forgatókönyvének fejlesztésére és a film megvalósítására. A film operatőre, Dévényi Zoltán, a történet abszurditásának megfelelő képi világot álmodott meg a filmnek.

A film a Nemzeti Filmintézet 100 millió forintos támogatásával az ULab gyártásában és a Proton Cinema koprodukciójában forog augusztus végéig. Producerei Kázmér Miklós, Felszeghy Ádám és Ausztrics Andrea, koproducere Breier Ádám, executive producere Sümeghy Claudia.

A négyzetes kép forrása: https://magyar.film.hu/filmhu/magazin/inkubator-60-breier-adam-lefkovicsek-gyaszolnak

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém

Más művészeti ágakról

Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés