bezár
 

art&design

2022. 08. 12.
A KÉTELY ILLATA / THE SCENT OF DOUBT - a Nagykáta-Erdőszőlő Nemzetközi Művésztelep zárókiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A KÉTELY ILLATA / THE SCENT OF DOUBT -  a Nagykáta-Erdőszőlő Nemzetközi Művésztelep zárókiállítása 2022. augusztus 12-én, 19:00 órától lesz a megnyitója a 18. alkalommal megrendezett Nagykáta-Erdőszőlő Nemzetközi Művésztelep zárókiállításának, a MaMű Galériában. A kiállítás szeptember 2-ig látogatható.

Mai világunkban sok a bizonytalanság. Szinte mindent meg lehet kérdőjelezni. Manapság az emberek már semmiben sem bíznak. A KÉTELY, mint „lehetőség” a jelenlegi zavaros, pandémiás helyzetben hirtelen az ember egyik fontos alternatívájává vált. Így felmerült, hogy a híres francia filozófustól származó gondolatot („COGITO ERGO SUM”), egy kicsit tovább építve, ”átköltve” („DUBITO ERGO COGITO, ERGO SUM”), a KÉTELYT, a kételkedést tegyük a nemzetközi művésztelepünk koncepciójának fókuszába. René Descartes gondolata a következő volt: „Elhatároztam, hogy felteszem: mindazok a dolgok, amelyek valaha is bejutottak elmémbe, nem igazabbak, mint álmaim csaló képei. De csakhamar láttam, hogy mialatt így mindent hamisnak akartam felfogni, szükségképp kellett, hogy én, aki ezt gondoltam, legyek valami. S mivel észrevettem, hogy ez az igazság: gondolkodom, tehát vagyok, olyan szilárd és olyan biztos, hogy a szkeptikusok legtúlzóbb feltevései sem képesek azt megingatni, azért úgy gondoltam, hogy aggály nélkül elfogadhatom a filozófia amaz első elvének, amelyet kerestem”. Úgy gondoltuk rákérdezünk, hogy a ma embere hogyan határozza meg magát a mai világunkban, ahol szinte mindig akad valaki, aki mindig, mindent megkérdőjelez. Mert mit tapasztalunk a körülöttünk lévő világban? Válságot, káoszt és sokszor az objektivitás hiányát. Így a kétely a gondolkodás egyik alapelemévé válhat, vagy már vált is. S ki tudja megmondani, hogy a végső következtetések, melyek a „kételkedve gondolkodóknál” felmerülnek, helyesek-e?

Kiállító művészek:
Arkadiusz Ignaszak, Asri Sayrac, Bartus Ferenc, Besnyei Zsuzsanna, Bíró Botond, Bodnár László, Cservenka Edit, Dér Virág, Doró Sándor, Gerlinde Thuma, Johanna Seidel, Ivo Weer, Kácser László, Lipták Ágnes, Nagy Árpád Pika, Nayg István, Németh Tamás, Orsós Bence, Palkó Tibor, Petrla Ferenc, Sebestyén Zoltán, Susanne Husemann, Szitás Bernadett, Taskovics Éva, Tomasz Wendland, Uta Heinecke, Varga József Zsolt, Wágner Edina és Zirczi Judit

A kép forrása: Facebook

A kétely illata / The Scent of Doubt
A csoportos kiállítás augusztus 12-től szeptember 2-ig tekinthető meg a MAMŰ Galériában. Kurátor: Sebestyén Zoltán képzőművész. A tárlatot Fazakas Réka, művészettörténész nyitja meg augusztus 12-én 19 órakor. Látogatható minden nap szerdán, csütörtökön és pénteken 15-18 óra között. További információ ezen a linken.
Helyszín: MAMŰ Galéria • 1071 Budapest, Damjanich utca 39.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Látogatás a budapesti Vasarely Múzeumban
Szyksznian Wanda grafikái a szentendrei Vinczemillben
Járitz Józsa kiállítás nyílt Kiskunmajsán

Más művészeti ágakról

Dukay Barnabás és Szécsi Lőrinc művei Pécsen
Pablo Larraín vámpírtörténettel érkezett Velencébe


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés