bezár
 

irodalom

2022. 09. 01.
Íme a szigligeti összművészeti mentorprogram mentorai és mentoráltjai
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Kihirdette a MANK Nonprofit Kft. azon fiatal művészek névsorát, akik az ősz folyamán a neves Szigligeti Alkotóházban vehetnék részt összművészeti mentorprogramon. A tíz nyertes írásaiból magyar-angol nyelvű antológia készül, és amelyben elolvashatóak lesznek a mentorok mentoráltak verseihez írt rövid felvezető esszéi is – értesítették a szervezők a prae.hu művészeti portált.

A tíz nyertes részvételével zajlik majd a szimpózium a Szigligeti Alkotóházban, ahol szállást és napi háromszori étkezést biztosítanak a szervezők. A program során lehetőség nyílik a mentorral történő együttműködésre a szimpózium első felében, majd a Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep meghívott alkotóival dolgozhatnak együtt a fiatal művészek a program második felében. A szimpózium idején portrésorozat és versvideó készül a nyertes pályázókról, valamint a mentoráltak verseiből angol fordítások is születnek.

Mentorok – Mentoráltak

Áfra János

Kósa Eszter

Deres Kornélia

Kazsimér Soma

Gál Ferenc

Rékai Anett

Géczi János

Kovács Edward

Győrffy Ákos

Kubina Zita

Kemény István

Korsós Gergő

Kukorelly Endre

Nagy Dániel

Szlukovényi Katalin

Locker Dávid

Tóth Krisztina

Ősi Anna

Visky András

Masri Mona Aicha

Az irodalmi mentorprogram keretében szeptember 30. és október 4. között a kiválasztott fiatalok elismert kortárs szerzőkkel dolgozhatnak együtt – az irodalmi táborokban megszokott csoportos munka helyett ezúttal egy az egyben, közvetlenebbül, kitérve minden olyan szakmai kérdésre, amely a mentoráltban megfogalmazódik. A pályázatra leadott és a Szigligeten írt szövegek mentori útmutatás szerinti gondozására, a továbblépési lehetőségek megbeszélésére is lehetőség nyílik. A munka eredményét a mentoráltak egy-egy rövid esten prezentálhatják, ahol a mentor kérdései segítenek áttekinteni az addigi eredményeket.

A szimpózium második felében, október 5. és 9. között a művészetköziség kerül előtérbe, lehetőséget teremtve arra, hogy a szépírók közös gondolkodásba kezdjenek a Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep kastélyban dolgozó vizuális művészeivel, megalapozva a szimpózium ideje alatt realizálható vagy akár későbbi projekteket is.

Később a tíz mentorált fiatal néhány Szigligeten írt és/vagy gondozott verse egy közös kötetben is megjelenik, a mentorok rövid felvezetőinek kíséretében. A napvilágot látó antológiában a versek és a mentorok által írt felvezető írások hozzáértő műfordítók közreműködésével angolul is olvashatóvá válnak.

Pályázatot nyújthatott be minden olyan önálló kötettel még nem rendelkező, magyar nyelven alkotó fiatal szerző, aki a pályázati határidő lejártakor már elmúlt 16 éves, de a 30-at még nem töltötte be.

A tíznapos összművészeti szimpózium Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program beharangozójaként valósul meg a Szigligeti Alkotóházban. A ma már történelmi múltú intézmény egész évben várja az alkotóművészeket. Itt alkotott többek között Örkény István, Zelk Zoltán, Kassák Lajos, Nemes Nagy Ágnes, Szabó Magda, Kertész Imre, Pilinszky János.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Láng Orsolyával a József Attila emlékházban
Október 16-án bemutatták Áfra János legújabb verseskötetét
László Noémi és Tóth Kinga közös könyvbemutatója a Margó Irodalmi Fesztiválon
irodalom

Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 4. nap

Más művészeti ágakról

A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés