bezár
 

színház

2022. 09. 24.
Zygmunt Molik konferencia és könyvbemutató
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Zygmunt Molik konferencia és könyvbemutató Megjelent a Parastudio elnökének fordításában Jerzy Grotowski a huszadik század egyik legnagyobb hatású színházrendezője vezető színészének, Zygmunt Moliknak a Body Alphabet technikáról szóló eddigi egyetlen kézikönyve. A technikát Molik 50 évnyi kutatómunkával azért fejlesztette ki, hogy nem-színházi emberek számára is megtapasztalhatóvá váljék a színházi rituálék közösségkovácsoló ereje. Ennek alkalmából a Parastudio a wroclawi Grotowski Intézettel karöltve konferenciát szervez Grotowski és Molik munkásságáról. A konferencia időpontja 2022. október 25-29.

A Parastudio megfigyelése szerint Jerzy Grotowski munkássága nem került még méltó helyére a színháztörténetben. Ez véleményük szerint többek között annak köszönhető, hogy ha Grotowski módszerét az írásaiból próbálják megérteni, az könnyen félrevezető lehet, hiszen ő maga a gyakorlat embere volt, írásai főként a gyakorlati munkában megfigyelt tapasztalatok, benyomások költői megfogalmazására tett kísérletek. Azonban hasonlóképpen járhatnak azok is, akik kizárólag gyakorlati oldalról közelítik meg munkásságát, figyelmen kívül hagyva a tudományos feldolgozást, így könnyen a miszticizmus területére tévedhetnek. Grotowski úgy látja a testet, mint ami elválaszthatatlanul kapcsolatban áll az érzéseinkkel, gondolatainkkal és képzeletünkkel. Ha valaki megfeledkezik a testéről, a testként való létezéséről, az véleménye szerint elveszti a legalapvetőbb tájékozódási pontját a világban.

Szkéné színház

E kettő (elmélet és gyakorlat) összekapcsolásával lehetségessé válhat Grotowski és a hasonló, színházi rituálékban gondolkodó alkotók értőbb olvasata a kortárs térben. A Parastudio nem csupán azért tartja ezt fontosnak, mert Grotowski méltó helyet érdemel a színháztörténetben, de mert megfigyeléseinek és szemléletének korunkban is óriási a jelentősége. Sőt, talán égető szükség van rá, hogy tapasztalati szinten értsük meg, mennyire kapcsolatban állunk környezetünkkel és mennyire felelősek vagyunk saját jóllétünkért, szociális, környezeti, és ontológiai értelemben egyaránt.

A konferencia során nemcsak Jaroslaw Fretnek, a Grotowski Intézet vezetőjének tudományos előadásán, interjúkon és beszélgetéseken, de gyakorlati workshopokon is részt vehetnek az érdeklődők, melyeket a módszer szempontjából legkompetensebb mesterek tartanak (Giuliano Campo, Jorge Parente). A konferencia zárásaként egy Jaroslaw Fret által rendezett performansz lesz megtekinthető a budapesti Lengyel Intézetben, valamint Jorge Parente tart munkabemutatót.

A workshopok többek között lehetőséget nyújtanak Grotowski módszereinek, gyakorlati munkájának megismerésére, a Test ABC technikába való bepillantásra, a gyermeki játszóképesség, a testi figyelem és saját hangunk és artikulációs eszközkészletünk teljességének megtapasztalására, illetve az osztatlan mozgás elsajátítására, továbbá a színház rituális élményének átélésére. A programsorozat minden ritualitás és a közösségi létezés alternatív formái iránt nyitott személynek ajánlják a szervezők.

A konferencia helyszíne a Károli Gáspár Református Egyetem és a Lengyel Intézet, időpontja 2022. október 25-29. A konferencia programja: www.parastudioconference.com/infó

Fotó: nemzetiszinhaz.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
A Hét komédia című Plautus-kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés