bezár
 

art&design

2022. 10. 10.
Almudena Romero fotóiból nyílik kiállítás a TOBE Galleryben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Almudena Romero fotóiból nyílik kiállítás a TOBE Galleryben Studies on my grandma's garden (Tanulmányok a nagymamám kertjéről) címmel rendez kiállítást a brit-spanyol Almudena Romero képzőművész növényfotóiból október 19-től a budapesti TOBE Gallery.

A sorozat Almudena Romero több éves kutatásának eredménye olyan, a levelekben és a virágokban természetesen előforduló fotográfiai folyamatokról, mint a fényfehérítés és a fotoszintézis - közölte a TOBE Gallery.

A fotóművész nagymamája kertjét alkotói központként használta. Harminc különböző növényt és virágot azonosított be annak érdekében, hogy fotóművészeti műtárgyakat hozzon létre, valamint tudományos, művészi, filozófiai és bensőséges reflexiót alakítson ki a fényképezésről, az örökségről és a fenntarthatóságról-áll a kiállítás ajánlójában.

A sorozat nyomatai a napfénynek a növényi levél klorofill-pigmentjeire gyakorolt fehérítő hatása révén készülnek. A pigmentek különböző mértékben fehérednek, így zöld színű, monokróm fotónyomat születik; a folyamat nem igényel további kémiai eljárást vagy színezést.

Egyedi kémiája miatt minden egyes levél más-más tónusú és kontrasztú nyomatot ad, így a levélre exponált kép néha jobban láthatóvá, máskor pedig észrevehetetlenebbé válik.

Almudena Romero így párhuzamot von azzal a gyakran láthatatlan munkával is, amelyet a nők a háztartásokban és a kertekben végeznek.

Almudena Romero (Madrid, 1986) brit-spanyol képzőművész, aki jelenleg Londonban és Valenciában él. Művészetében fotográfiai eljárások segítségével reflektál az identitás, a reprezentáció és az ideológia kérdéseire. Romero munkái arra összpontosítanak, hogy az észlelés hogyan befolyásolja a létezést és hogyan járul hozzá a fényképezés az észlelés rendszerezéséhez.

Alkotásait olyan nemzetközi közgyűjteményekben állították ki, mint a londoni Victoria and Albert Museum, National Portrait Gallery, TATE Modern - TATE Exchange, The Photographers' Gallery, a pekingi Csinghua Művészeti Múzeum vagy a Le Centquatre-Paris.

Almudena Romerót 2021-ben jelölték a Prix Pictet díjra, és több rangos nemzetközi rezidenciával is jutalmazták.

A képzőművész október 22-én alkotói tárlatvezetést is tart kiállításában, amely november 26-ig lesz látogatható a Bródy Sándor utcai TOBE Galleryben.

Fotó: tobegallery.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kiki Kogelnik: Now is the Time – retrospektív kiállítás a Bank Austria Kunstforumban
art&design

Gondolatok a Geometric Environments című kiállításról
art&design

L. Juhász Ilona szegedi előadása
art&design

Szalay Péter 41. születésnapját ünneplő kiállításáról

Más művészeti ágakról

Simonyi Cecília kiállításmegnyitóval egybekötött bemutatója
A Költővel nem járnék antológia bemutatója a Három Hollóban
irodalom

Bemutatták a „fényem nő: magam termelem” – Biopoétika a 20-21. századi magyar lírában, valamint A lírai hang túloldalai – József Attila-olvasatok című köteteket


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés