bezár
 

zene

2022. 10. 19.
Sikerrel vendégszerepelt az Opera Mumbaiban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sikerrel vendégszerepelt az Opera Mumbaiban Sikert aratott indiai vendégjátékán a Magyar Állami Operaház A denevér és a Bánk bán című produkciókkal, október 12 és 16 között Mumbaiban.

A dalszínház közleménye szerint ifjabb Johann Strauss A denevér című operettje három teltházas előadáson aratott viharos sikert, ám Erkel Ferenc Bánk bán című operáját is elismerés fogadta a mumbai Nemzeti Előadóművészeti Központban (NCPA). A denevér október 12-i, 14-i és 16-i előadásait német nyelven, angol felirattal láthatta a közönség. Az érdeklődők mindhárom alkalommal megtöltötték a város vezető kulturális intézményének számító NCPA Jamshed Bhabha Színházának 1,100 fős nézőterét. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója elmondta, hogy a mumbai közönség talán még az otthoninál is felszabadultabbnak bizonyult, nagyon nyitottak voltak, együtt éltek-lélegeztek az előadással.

Míg A denevért a meghívó indiai partner kérésére mutatta be az Opera Szinetár Miklós 2001-es rendezésében, a Bánk bán október 15-i koncertszerű előadása a magyar fél javaslatára szerepelt a vendégjáték kínálatában. Erkel Ferenc művének előadása része a budapesti dalszínház azon szándékának, hogy nemzeti operánkat is minél szélesebb körben megismertessen. A produkciót az elmúlt öt évben New York, a kárpátaljai Beregszász és a dél-korai Tegu közönsége is láthatta. A Jamshed Bhabha Színház mintegy 700 fős közönsége fogékonynak bizonyult az előadásra. Ókovács Szilveszter a műről azt nyilatkozta: „A magyar zeneszerző saját stílusában fogant - Verdi romantikus hangjából, verbunkos motívumokból, ritmusokból teljesedett ki ez a zene, a magyar történelmi téma és Katona megkerülhetetlen drámájának ihlető erejével, igazi mestermű.”

A Magyar Állami Operaház több mint 90 fővel utazott ki az egyhetes vendégjátékra. A turnén a szólisták - Balczó Péter, Gál Erika, Haja Zsolt, Haris Nadin, Horti Lilla, Kapi Zsuzsanna, Kovácsházi István, Rácz Rita, Rőser Orsolya Hajnalka, Sándor Csaba, Ujvári Gergely és Vida Péter -, valamint az Opera Énekkar és a műszaki és háttérmunkatársak mellett Cser Ádám karmester és az Opera Zenekar szólamvezetői vettek részt. Utóbbiak segítették az előadásokat kísérő Indiai Szimfonikus Zenekar (Symphony Orchestra of India - SOI) betanulását is.

Az Opera ezt követően október 25 és november 20 között Japánban turnézik 115 fős együttessel. A tizenkét várost, köztük Tokió legrangosabb színházát is érintő előadássorozaton Mozart A varázsfuvola című daljátékát Szinetár Miklós 2014-es rendezésében mutatja be a társulat, valamint a zenekar több Beethoven-hangversenyt is játszik.

Fotók: NCPA

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés