bezár
 

zene

2022. 10. 23.
Várjon Dénes és az Európa Kamarazenekar szólistái
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2022. október 29-én Várjon Dénes és az Európa Kamarazenekar szólistái adnak koncertet a Zeneakadémia Nagytermében. A repertoárban felcsendülnek majd többek között Mozart, Schubert és Dvořák művei – áll a zeneakademia.hu-n.

2020 februárjában már hallhatta a közönség Várjon Dénes és a Európa Kamarazenekar közös muzsikálását a Nagyterem színpadán, ezúttal versenyművek helyett kamaradarabok közreműködőivé válnak, mindkét félidőben egy-egy bécsi és cseh komponista műveit előadva. „Én magam is úgy gondolom, hogy ez a legjobb dolog, amit életemben írtam.” – vallotta Mozart az Esz-dúr zongoraötös bemutatója után. Janáček eredetileg zongoraversenynek tervezte Concertino című darabját, végül azonban a zenekart lecsökkentette néhány fúvósra és vonósra. A bemutatót 1926-ban tartották, egy évvel később pedig programot is társított hozzá a szerző, melyben szerepel többek közt bagoly, mókus és sündisznó is. Schubert élete utolsó évében keletkezett éteri hangzású éjszaka-zenéje után a zenetörténet egyik legnépszerűbb zongoraötöse szólal meg. Ennek lassú tétele azt az ukrán eredetű elnevezést kapta (Dumka), amely énekelt epikus balladák gyűjtőneveként szolgált, és amely nemcsak Dvořákot, hanem számos más szláv zeneszerzőt, Janáčeket, Martinůt és Csajkovszkijt is megihletett.

A kép forrása: zeneakademia.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

DH_BUDAPEST konferencia – 2022. 11. 23-25.
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Nagy Ákos válaszol
Hódítás az operában

Más művészeti ágakról

irodalom

Az Irodalmi Szemle legújabb lapszámbemutatójáról
Helikon lapszámbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés