bezár
 

zene

2022. 11. 09.
A Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Quartet koncertje a Müpában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint az About Time címet viselő új lemezüket mutatják be november 22-én 20 órától – olvashatjuk a mupa.hu-n.

Az album középpontjában – címéhez híven – az idő fogalma áll: nem csupán a (jazz)zene időbeli, azaz ritmikai meghatározottságáról van itt szó, hanem a két zenész életének jelenlegi szakaszáról, amennyiben éppen köztes helyet foglalnak el a jazz-zenészek különböző generációinak szintjén. Idősebb mestereik még aktívan alkotnak, míg a náluk fiatalabb művészek, akiket ők inspirálnak, már szintén merészen hallatják hangjukat.

A két zenész pályafutásában a Müpa is fontos szerepet tölt be: Harcsa Veronika itt lépett fel először kvartettjével 2008-ban a Jazz Showcase keretében, míg Gyémánt Bálint a Transform Quintet tagjaként mutatkozott be nem sokkal ezután. 2011-ben, erőiket egyesítve, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben adtak koncertet.

A belga Nicolas Thys bőgőssel és Antoine Pierre dobossal alkotott kvartett először 2019-ben mutatkozott be a Müpa színpadán, Shapeshifter című lemezük bemutatója alkalmából.

Ezúttal a jazz-zenészek mindhárom említett nemzedéke képviselteti magát: az idősebbek közül Dresch Mihály és László Attila működik közre, míg a fiatalság nevében Nagy Emma és Cseh Péter lép színpadra. A közös zenélés áramlatában talán az idő is új értelmet nyer.

Fotó: mupa.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

The Trousers: Animal Gun lemezbemutató, A38, 2022.11.12.
DH_BUDAPEST konferencia – 2022. 11. 23-25.

Más művészeti ágakról

Gerőcs Péter: Werkfilm, Kalligram, Budapest, 2022.
Marie Kreutzer: Fűző
Foci, vers, próza, gyerekirodalom


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés