bezár
 

irodalom

2022. 11. 10.
Női alkotók a Zeneakadémia kamarazenei fesztiváljának középpontjában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Női alkotók állnak a Zeneakadémia idei kamarazenei fesztiváljának középpontjában, a november 17. és 20. közötti rendezvénysorozat ezúttal Virginia Woolf Saját szoba című esszékötete köré épül, a koncertek mellett pedig irodalmi beszélgetés és gyermekprogram is várja a közönséget.

A kamarafesztivál művészeti vezetői, Simon Izabella és Várjon Dénes zongoraművész-házaspár az idei tematikáról, Virginia Woolf Saját szoba című esszékötetéről kiemelték, hogy varázslatos világ kapui nyílnak meg és a társművészetek segítségével találják meg azokat a legfontosabb pontokat a zenében, amelyek mindenkit együtt- és továbbgondolkodásra ösztönöznek. A programban idén is a nemzetközi és a hazai zenei élet kiválóságaival találkozhat a közönség, például Veronika Eberle, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin hegedűművészekkel, az Engegard Quartettel, Kokas Dóra és Ella van Poucke csellóművészekkel, Fejérvári Zoltán zongoraművésszel, valamint Horti Lilla és Csővári Csilla énekművészekkel.

November 17-én az utóbbi időkben újra felfedezett velencei zeneszerző, Barbara Strozzi áriái mellett többek közt Schubert olyan dalai hangzanak el, amelyek egy-egy nőalakot idéznek meg. November 18-án a Levélbeszélgetések című előadás Huszárik Kata és Ficza István színművészek közreműködésével bepillantást nyújt a XIX. századi női alkotóinak sorsába, valamint felcsendül Brahms és Schubert egy-egy, a témához illeszkedő kompozíciója is. Az előadást Simon Izabella rendezte.

November 19-én a harmadik angol tematikájú koncert központi alakja a Woolfnál csak pár évvel fiatalabb Rebecca Clarke lesz, aki elsősorban brácsaművészként vált ismertté, és mai ismereteink szerint ő volt az első női zenész hivatásos szimfonikus zenekarban. Clarke kompozíciói mellett Edward Elgar és Frank Bridge művei, valamint Haydn angol canzonettái hangzanak el, amelyek legtöbbjéhez Anne Hunter verseit használta fel.

A november 20-i záró napon Tóth Krisztina költő lesz Simon Izabella és Várjon Dénes beszélgetőpartnere a Hatszemközt című eseményen, ahol Fejérvári Zoltán tolmácsolásában elhangzik Beethoven Brunszvik Teréznek ajánlott 24. zongoraszonátája is. A negyedik koncerten Kodály művein keresztül a magyar folklór nőalakjai jelennek meg.

A fesztivál részletes programja és a jegyvásárlási felület ezen a linken érhető el.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Az Irodalmi Szemle legújabb lapszámbemutatójáról
Erdélyi költők zenés irodalmi estje a Kis Présházban
irodalom

Balázs Imre József Éjszakák a zenben című kötetének bemutatója
DH_BUDAPEST konferencia – 2022. 11. 23-25.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés