bezár
 

zene

2022. 11. 16.
World of Pilinszky a színpadon
Turek Miklós monodrámája
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
November 29-én World of Pilinszky címmel Turek Miklós "többszereplős" összművészeti monodrámája elevenedik meg a Művészetek Palotája színpadán – áll a mupa.hu-n.

„Ez csak mese!” – és a meséket nagyon komolyan kell venni. A tiédet is! Költői a kérdés, hogy vajon versek olvasásával vagy a monitor előtt tölt több időt ma egy fiatal felnőtt? A két világ látszólag kizárja egymást, éppen ezért izgalmas az összebékítésükre tett színházi kísérlet. „Többszereplős” összművészeti monodráma, ahogy Turek Miklós színpadra álmodta.

Az előadásban egy gamer összefolyó mindennapjaiba kapunk bepillantást, aki a világtól elmenekülve nem tud határt szabni játékszenvedélyének. De egy napon a szobája falain megelevenedő Pilinszky János-mesék kiszabadítják monitorjai fogságából, és visszanyeri életét. A mesék szereplői egy játék karaktereivé, majd saját életének szereplőivé változnak.

Pilinszky János a háború utáni magyar irodalom egyik legjelentősebb alkotója. Életművének különleges szeletét képezik a nem kifejezetten gyermekeknek írt verses mesék, melyek közül a World of Pilinszky előadás négyet fűz egy történetté, és helyez merőben új kontextusba: A madár és a leány, az Ének a kőszívű királyról, a Fabula és az Aranymadár históriája nagyon is kortárs környezetben kel életre. A Versszínház és a Zichy Szín-Műhely közös előadása létmeséket kínál „kicsit és nagyon »fölnőtteknek«”: Szitha Miklós zenéje, Karcis Gábor animációja, illetve az előadásban megszólaló Rúzsa Magdolna, Gundel Takács Gábor, Galambos Péter és Nagy Kasza Csenge a főszereplő Turek Miklóssal közösen hozza létre a különös lüktetésű színpadi világot. Turek Miklós színművész az elmúlt másfél évtizedben a magyar költészet nagyjaival ismertette meg az újabb generációkat: rendhagyó produkciója egyszerre kínál irodalmi, zenei és vizuális élményt.

A kép forrása: mupa.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés