bezár
 

irodalom

2022. 11. 18.
Shakespeare-portrét kínálnak eladásra több mint tízmillió fontért
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Shakespeare-portrét kínálnak eladásra több mint tízmillió fontért Állítólag az egyetlen, még életében Shakespeare-ről készült, aláírt és dátumozott portrét kínálják eladásra több mint tízmillió fontért (4,7 milliárd forintért). Robert Peake alkotását, amelyet Londonban kiállítottak, a tulajdonostól lehet megvásárolni.

A The Guardian cikke szerint a képet a londoni Grosvenor Hotelben lehet megtekinteni. A tulajdonos, aki nem kínvánja magát felfedni, nem árverésen akarja értékesíteni, hanem a vásárlók ajánlatait várja.

Robert Peake, aki I. Jakab angol király udvari festője volt, 1608-ban festette a portrét. A kép 1975 előtt egy észak-angliai kastély könyvtárában lógott, a Danby család egykori otthonában. Az utóbbi csaknem 50 évben pedig magántulajdonban volt.

Az 52 éves korában, 1616-ban elhunyt Shakespeare-ről két posztumusz portrét tekintenek hitelesnek: az egyik a drámáit összegyűjtő úgynevezett First Folióban jelent meg, a másik pedig a szobor, amely Stratford-upon-Avonban a síremlékét díszíti.

Duncan Phillips, a festményt az eladás előtt megvizsgáló szakértő elmondta, számos bizonyíték igazolja, hogy a kép valóban Shakespeare-t ábrázolja. Egyebek mellett hitelesíti a dátum, a művész aláírása, valamint az is, hogy Peake közeli kapcsolatban volt a drámaíróval.

Michael Dobson Shakespeare-szakértő azonban kételkedésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy valóban a bárdról készült a portré.

Az eladó Shakespeare-portré

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés