bezár
 

színház

2023. 01. 22.
Áprilisig lehet jelentkezni az AURORA nemzetközi drámadíjra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A bydgoszcz-i Teatr Polski lengyel színház idén harmadik alkalommal hirdeti meg a nemzetközi drámaírói pályázatát. A szövegek beküldési határideje április 16. A verseny döntőjét októberben rendezik meg a 2023-as Prapremiery Fesztivál keretében. A 2023-as AURORA díj nyertese 50 000 lengyel zloty értékű nyereményben részesül.

Az AURORA-t, Bydgoszcz városának drámadíját 2021 óta ítélik oda kiemelkedő kortárs drámák alkotóinak. A verseny Közép- és Kelet-Európa, a Balkán, a Kaukázus és Közép-Ázsia drámaíróinak szól. A szervezők célja egy olyan fórum megteremtése, ahol a különböző országok színházi alkotói összegyűlhetnek, és szövegek segítségével új perspektívából nézhetnek rá közös világunkra, ezzel elősegítve a reflexiót és más kultúrák mélyebb megismerését.

Szkéné színház

"Amióta átvettük a bydgoszczi Teatr Polski színház vezetését, tudtuk, hogy keleten fogjuk keresni az inspirációt. Az AURORA olyan országokat fog össze, ahol a dekolonizáció folyamata, a perspektívák, a különböző irányzatok és felfogások változása látványosan és sokoldalúan zajlik. Saját korunkra megpróbálunk egy regionális perspektívából ránézni, hogy jobban megértsük a jelenlegi válság eredetét és folyamatát. Az AURORA egy különleges lehetőség, hogy az új színházi esztétikák megismerésén felül megismerhessünk új témákat és nézőpontokat. Mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, Lengyelország vált egyfajta kulturális központtá, találkozási hellyé a kelet és nyugat alkotói számára. Az egyhangúság évei után visszatért a nemzetközi kulturális pezsgés. Ez egy nagyon érdekes és kreatív időszak" - mondta Julia Holewinska a bydgoszczi Teatr Polski színház programigazgató-helyettese. 

2023-ban a következő országok kaptak meghívást arra, hogy részt vegyenek a pályázaton: Lengyelország, Ukrajna, Fehéroroszország, Litvánia, Lettország, Észtország, Finnország, Grúzia, Örményország, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Albánia, Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Moldova, Románia, Macedónia, Szlovénia, Bulgária, Montenegró, Koszovó, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán, Azerbajdzsán és Türkmenisztán. 

"Az AURORA-val egy olyan platformot akartunk létrehozni, amely segít az alkotóknak a tapasztalatok megosztásában, ezáltal népszerűsítve a kortárs drámát és alkotóit. A verseny szempontjából, amelyet a Prapremiery Fesztivál keretében rendezünk, és amely valószínűleg a legfontosabb színházi esemény a régióban, elsősorban a művészeti vonatkozások lettek volna lényegesek. A valóság azonban, amelyben tavaly február 24-e óta élünk, egy további aspektust adott hozzá az AURORA-hoz: az emberséget. Nagy örömünkre szolgál azt látni, ahogy a korábbi évek pályázatainak győztesei egyre ismertebbé válnak az egész világon" - mondta Wojciech Faruga, a bydgoszczi Teatr Polski színház igazgatója és a Prapemiery Festival művészeti vezetője. 

A korábbi évek AURORA pályázatának fődíját a fehérorosz drámaíró és rendező Mikita Ilynchyk (2021) és a román drámaíró Elise Wilk (2022) nyerték el. Az első pályázat győztese tavaly visszatért Bydgoszcz-ba, hogy a színház társulatával dolgozzon a legújabb darabján. Mikita döntős szövegét a Dark Roomot bemutatták a 2021-es varsói Divine Comedy Fesztiválon, a varsói Drámai Színházban és a müncheni Színházi Akadémián is. Jelenleg a Maria de Buenos Aires című operán dolgozik dramaturgként, amelyet Wojciech Faruga fog rendezni a Lengyel Nemzeti Operában. Lena Lagushonkova Donyeci trilógiáját is hamarosan bemutatják. Lagushonkova 2021-ben az AURORA pályázat döntőse volt, és tavaly megkapta az Európai Színházi-díjat, amely a legrangosabb fiatal drámaíróknak odaítélt európai elismerés. 

Az AURORA pályázatra nevezett drámákat négy nyelven (lengyel, orosz, ukrán és angol) lehet benyújtani. A verseny első fordulójában a zsűri öt döntős szöveget fog kiválasztani, amelyeket bemutatnak a 2023-as Prapremiery Fesztiválon. A verseny győztese 50 000 lengyel zloty (körülbelül 4 300 000 forint) értékű pénzdíjban fog részesülni. A szervezők a pályamunkákat április 16-a éjfélig várják a aurora@teatrpolski.pl címre. 

Részletes információk a díjról és a verseny szabályzatáról: www.auroraaward.pl

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
Loupe Színházi Társulás: Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá
A szexuális nevelés hiánya és TikTok a Nemzetközi Roma Színházi fesztiválon
Horváth Florencia és Karádi Gergő Valójában senki című zenés irodalmi, színházi estje

Más művészeti ágakról

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés