bezár
 

film

2023. 01. 25.
Budapesti összepillantás a Berlinalén
Erhardt Domonkos Szemem sarka című animációjának szurkolhatunk a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Erhardt Domonkos Szemem sarka című animációjának is szurkolhatunk a február 16-án kezdődő 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Animáció szakán a Filmintézet támogatásával készült alkotás világpremierje a világ egyik legrangosabb filmfesztiváljának Generation 14+ programjában lesz. A film azt a pillanatot mutatja be, amikor két, addig egymás számára ismeretlen ember élete egy összenézés erejéig találkozik.

A magyar főváros hangulatát magával ragadóan tükröző rövidfilm, melyben a budapesti panoráma is megjelenik, azt a pillanatot mutatja be, amikor két, addig egymás számára ismeretlen ember élete összetalálkozik egy pillantás erejéig. A barátnőjéhez hazafelé buszozó fiú zötykölődés közben veszi észre, hogy a szemközti oldalon ül egy kedves lány, aki zavarba ejti őt. Mindössze az ablak tükröződésében találkozik tekintetük, és a fiú – habár csak gondolatban, de – enged a csábításnak és elképzeli, milyen lenne, ha a buszon ülő lánnyal lehetne.

Erhardt Domonkos diplomamunkájáról azt mondja, szeretett volna végre úgy történetet mesélni, hogy ne a szituáció vagy a környezet megértése vegye el az időt a filmből. „A film egy régi Ikarus buszon játszódó kamaradarab, így a hétköznapiság ábrázolása nagy szerepet tölt be. Emellett szeretek játszani a filmben az elmondott és a nem elmondott arányával, hogy a nem bemutatott üres rész invitálja a nézőt, hogy saját gondolataival és élményeivel töltse ki a fennmaradó teret, még személyesebbé téve a történetet” – tette hozzá az alkotó.

A Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában legutóbb 2019-ben szerepelt MOME animációs alkotás, amikor Buda Flóra Anna Entropia című diplomafilmje a Teddy Awardot nyerte el. Először 2017-ben szerepelt magyar alkotás a Generation ifjúsági és gyerekfilmeket bemutató válogatásában, akkor szintén a MOME Animról kikerült Vulkánsziget című 9 perces digitális rajzanimáció, amelyet Lovrity Anna Katalin készített.

Az elmúlt években kiemelkedő sikereket elérő MOME Animáció szak új fejezete indul el 2023 őszétől, amikor angol nyelven, további szakirányokkal kiegészülve folytatódik a nemzetközi rangú képzés. A filmrendezőképzés mellett a videojáték (Game Design) vagy az immerzív történetmesélés (Immersive Storytelling) specializációt is választhatják az itt hallgató diákok.

„Szereplésünk a Berlinalén nemcsak a fiatal alkotók, de a magyar animáció számára is nagy jelentőségű. A Nemzeti Filmintézet támogatásának is köszönhetően, évről évre nagy sikerrel szerepelnek diplomafilmjeink a világ legrangosabb fesztiváljain, ami mutatja, hogy a MOME animációs közössége az egyik legerősebb alkotó műhely a régióban” – összegzett Fülöp József rektor és animációsfilm-rendező.

A Szemem sarka című film zenéjét Nóvé Soma jegyzi, vágója Czakó Judit, producere Fülöp József.

 

 

Hír és jelenetképek forrása: MOME Brand Iroda

Rendezőportré: Tóth Justh Barnabás

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés