bezár
 

színház

2023. 03. 08.
Bánya-trilógia 250. alkalommal
Székely Csaba-darabok jubileumának margójára
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bánya-trilógia 250. alkalommal Két színházban, három előadás. 250. jubileumát ünnepli Székely Csaba Bánya-trilógiája.

Székely Csaba jellegzetes módon ábrázolja a mai erdélyi környezetet. Humor és keserűség keveredik, abszurdba hajló realista-irónikus hangvétel jellemzi. Hasonlóan az erről a vidékről származó Tamási Áronhoz, vagy Európa távolabbi sarkából való MacDonagh-hoz illetve Csehovhoz.

Szkéné színház

A többszörösen díjnyertes Bányavirág című Székely Csaba-dráma folytatása a Bányavakság majd ezt követi a trilógia harmadik része, a Bányavíz. Ugyanazon a kis erdélyi bányász-településen játszódnak, de más szereplőkkel, és más problémakörrel. A fiatal szerző, Székely Csaba a Bányavirágban az alkoholizmust, a munkanélküliséget és az ezekből fakadó öngyilkosságot állítja középpontba, a Bányavakságban mindez kiegészül a korrupcióval és az idegengyűlölettel, majd a Bányavízben a papok magatartásával is foglalkozik. 2012. március 2-án a Pinceszínházban volt a trilógia első részének a bemutatója Csizmadia Tibor rendezésében. Nem kellett sokáig várni, és már ősszel érkezett a második rész, a Bányavakság, de ezt már a Szkénében (FÜGE koprodukció) mutatta be Csizmadia vezetésével az alkalmi csapat. Az előadás egyik érdekessége, hogy Florint, a román rendőrt öten is játszották az előadásban: Széles László, Némedi Árpád, Anger Zsolt, Szikszai Rémusz és jelenleg Epres Attila.

A Szkéné-beli Bányavakság előtt két hónappal a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat is bemutatta a trilógia második részét Sebestyén Aba rendezésében. Az akkor Florint játszó Bányai-Kelemen Barna azóta már a budapesti Katona József Színház tagja.  

2013-ban újra két bemutató volt Budapesten: az első részt, a Bányavirágot a Nemzeti Színház is bemutatta szintén Sebestyén Aba rendezésében, a Szkénében pedig - az egyetlen magyar nyelven játszott - Bányavizet hasonlóan Csizmadia Tibor állította színpadra.

Érdekes fúzió jött létre, amikor a nemzeti színházas verzió átkerült a Játékszínbe. Bozó Andrea, aki mindhárom részben szerepel, átvette Tompos Kátya szerepét.

És hogy hogy jött ki ez a furcsa jubileum? A trilógia első része folyamatosan látható a Pinceszínházban, eddig 115 alkalommal került műsorra.  A második rész a Szkénében legközelebb március 11-én 83. alkalommal látható, ez lesz egyben a Bánya-sorozat 250. előadása.  A harmadik részt pedig március 8-án 52. alkalommal láthatják majd a nézők.

Mindhárom produkciót Csizmadia Tibor állította színpadra. Kaszás Gergő, Bozó Andrea és Tóth József az összes előadásban szerepel, Eke Angéla és Epres Attila kettő-kettőben, Vándor Éva és Ágoston Péter pedig egy-egy részben kelti életre Székely Csaba karaktereit.

Székely Csaba: Bányavirág, a trilógia első része
szereplők: Kaszás Gergő, Epres Attila, Bozó Andrea, Tóth József, Vándor Éva
dramaturg: Sirokay Bori
díszlet−jelmez: Cziegler Balázs
jelmeztervező asszisztens: Bozsik Ágnes
rendezőasszisztens: Tóth-Gábor Anna
rendező: Csizmadia Tibor

Pinceszínház

Székely Csaba: Bányavakság, a trilógia második része
szereplők: Kaszás Gergő, Bozó Andrea, Eke Angéla, Tóth József, Epres Attila
látvány: Cziegler Balázs
dramaturg: Lőkös Ildikó
munkatárs: Tóth-Gábor Anna, Skrabán Judit
rendező: Csizmadia Tibor

Szkéné Színház

Székely Csaba: Bányavíz, a trilógia harmadik része
szereplők: Kaszás Gergő, Bozó Andrea, Tóth József, Eke Angéla, Ágoston Péter
látvány: Cziegler Balázs
dramaturg: Lőkös Ildikó
munkatárs: Skrabán Judit
rendező: Csizmadia Tibor

Szkéné Színház

kép: Pinceszínház

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
John a Latinovitsban
A szexuális nevelés hiánya és TikTok a Nemzetközi Roma Színházi fesztiválon

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés