bezár
 

art&design

2023. 04. 06.
Új tárlat a Light Art Museum Budapestben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új tárlat a Light Art Museum Budapestben Átalakított formában, újabb művekkel, többek között Csörgő Attila, Benczúr Emese, Borsos Lőrinc, valamint Komoróczky Tamás alkotásaival kiegészítve látható a Light Art Museum Budapest bemutatkozó tárlata - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

Tavaly nyár végén nyílt meg a világ egyik első, kifejezetten a fényművészetre fókuszáló múzeuma, ahol Moholy-Nagy László és Victor Vasarely munkái mellett kortárs alkotók művei is helyet kaptak. Reagálva a vártnál nagyobb közönségsikerre és a széles, jellemzően fiatalokból álló látogatói körre, a válogatás áprilistól némiképp átalakított formában, új munkákkal bővül, köztük Csörgő Attila, Benczúr Emese, Borsos Lőrinc vagy épp Komoróczky Tamás műveivel, amelyek augusztus 15-ig tekinthetők meg - olvasható a közleményben.

Mint írják, a fénnyel működő, a fényt használó művekre általában úgy tekintenek, mint amelyek inkább kívülről kapcsolódnak a hagyományos művészettörténeti kánonhoz, vagy annak peremén foglalnak helyet, egyfajta kísérőjelenségek. A Light Art Museum Budapest ezzel szemben arra vállalkozik, hogy a fényművészet nem-lineáris rendszerének a felhasználásával a legváltozatosabb eszközökkel létrehozott, emblematikus munkákat egy múzeumi térben mutassa be. A kezdeményezés küldetésének tekinti, hogy elősegítse a fény és az új technológiák felhasználásával dolgozó alkotások és alkotók megismerését.

A művészet, a tudomány és a technológia interakciójára épülő eredményeket, a fény kreatív használatával végzett kutatómunka legkülönbözőbb területeit a Light Art Museum úgy mutatja be, hogy közben megteremti egy változatos értelmezési mező lehetőségét. A múzeumban látható művek a képzelet és a valóság közti határterületekre irányítják rá a figyelmet, feltárva a fényhasználat esztétikai utópiáit és a médium művészeti lehetőségeinek leginnovatívabb formáit - hangsúlyozzák a közleményben.

A helyszín, ahol a munkák megjelennek, jelképes, hiszen az ipari forradalomtól elválaszthatatlan elektromosság éppen akkor vált a mindennapok részévé, amikor a 19. század végén a mérnöképítészet megalkotta a termelést a fogyasztással összekötő, ipari-gazdasági rendeltetésű épületeit, köztük a Light Art Museumnak helyet adó Hold utcai vásárcsarnokot - írják, hozzátéve, hogy a radikálisan új múzeumi környezetet az épület átalakítása nélkül, eredeti adottságaihoz igazítva valósították meg, új funkciót adva a Czigler Győző tervei alapján épült térnek, megtartva a csarnok eredeti látványát és atmoszféráját.

Az intézmény bemutatkozó tárlata, amely 35 műalkotást, műegyüttest foglal magába, a Fény forradalma címet viseli. A következő, egy évig látható kiállítás szeptemberben nyílik, kurátorai Bencsik Barnabás, Szalai Bori és Kovács Dalma lesznek. Ezen a tárlaton jelentős nemzetközi alkotókat és műveket is megismerhet majd a közönség - áll az összegzésben.

Fotó: Light Art Museum Budapest

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával
art&design

Interjú Hegyi Lóránddal

Más művészeti ágakról

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés