bezár
 

zene

2023. 04. 25.
Király László és Polner Zoltán Katyn requiemje Lengyelországban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Király László és Polner Zoltán Katyn requiemje Lengyelországban Varsóban, Krakkóban és Gdanskban mutatják be a hét végén Király László zeneszerző és Polner Zoltán költő Katyn requiem című művét a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Viktor Kórus előadásában – értesült az MTI.  

A zenekar Gyüdi Sándor vezényletével lép fel, szólót énekel Somogyvári Tímea Zita (szoprán) és Altorjay Tamás (basszus).

A turné pénteken a gdanski Második Világháború Múzeumában kezdődik. Pénteken a varsói  Mindenszentek temploma ad helyet a  hangversenynek, vasárnap a krakkói Slowacki színházban csendül fel a zenemű. A krakkói rendezvényt Witold Kozlowski, a Kis-lengyelországi vajdaság marsallja, valamint Jan Tadeusz Duda, a vajdasági kisszejm elnöke, a lengyel államfő apja tiszteletbeli védnökségével tartják meg.

A koncertsorozat a varsói magyar nagykövetség, a varsói Liszt Intézet, valamint a budapesti Waclaw Felczak Alapítvány társszervezésében valósul meg.

A latin, magyar és lengyel nyelvű oratórium három rétegből tevődik össze, szerepel benne a latin nyelvű gyászmise szövege, ehhez kapcsolódnak Polner Zoltán a mise tételeinek megfelelő hangulatú versei, valamint Cyprian Norwid lengyel romantikus költő Gyászrapszódia Bem emlékének című hosszabb költeményének részlete.

A Magyarországon először 2015-ben bemutatott zenealkotás az 1940-es katyni mészárlás áldozatai előtt tiszteleg. A  lengyelországi koncertsorozat a szervezők szerint hitet tesz a lengyelek és magyarok barátsága mellett is.

Az 1940 tavaszán Sztálin szovjet diktátor és a legfelsőbb szovjet pártvezetés utasítására végrehajtott, több helyszínen, köztük a katyni erdőben, összefoglalóan katyni vérengzésnek nevezett mészárlás során több mint 21 ezer lengyel hadifoglyot – hivatásos és tartalékos tiszteket –, valamint polgári személyeket végeztek ki. A vérengzés része volt a lengyel elit megsemmisítését célzó szovjet tervnek, amelynek keretében további 330-340 ezer lengyelt deportáltak Szibériába.

Kép forrása: kultura.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Roger Waters-koncert, MVM Dome, 2023.04.23.
A pécsi Quartet L'azz formációról
Interjú Fekete-Kovács Kornéllal kezdetekről, jazzről, külföldi lehetőségekről, a Modern Art Orchestra vezetéséről

Más művészeti ágakról

építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
irodalom

Tompa Andrea: Sokszor nem halunk meg, Jelenkor, Budapest, 2023
Beszámoló a 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról (szeptember 7-9.)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés