bezár
 

film

2023. 05. 09.
Nézd meg a Larryt a Cinego Campuson
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A művészfilmekre specializálódott online streaming platform, a Cinego és a 2020-ban a régi SZFE-ből kilépő tanárok egyesülete, a Freeszfe összefogott, hogy mozgósítsa és megszólítsa a filmszerető embereket. A program keretében szakképzett tanárok hazai és külföldi alkotásokat elemeznek hangkommentár formájában. A 2022-es Larry Gelencsér Gábor kommentárjával nézhető meg.

„Missziónk, hogy minél több emberhez juttassunk el művészfilmeket. Különösen fontos számunkra, hogy magyar filmeket is népszerűsítsünk és felkaroljunk” – nyilatkozta Gyenis Ajándok, a Cinego alapító ügyvezetője.  A Cinego Campus minden megvásárolt film után 300 forinttal, minden megvásárolt válogatás után 1000 forinttal támogatja a Freeszfe munkáját.

A Cinego Campus lehetőséget ad arra, hogy bárki a hazai filmművészeti oktatás legjobbjaitól tanulhasson és megismerje a szakmai alapokat. Nagy Zoltán filmrendező, a Freeszfe társosztályvezető tanára, az egyesület alapítóinak egyike úgy véli, „az SZFE szellemiségéhez mindig is hozzátartozott az a pluralizmus, amit az oktatói által képviselt. […] A Freeszfe-n tovább folytatjuk ezt a hagyományt és kísérletet teszünk arra, hogy kinyissuk ezeket az alkotóműhelyeket bármely érdeklődő számára egy ma már ritkán használt műfajjal, a hangkommentárral, amely ezúttal digitális felületen, interaktív formában kíséri a Cinego filmjeit.”

Bernáth Szilárd első nagyjátékfilmje, a Larry főszereplője a juhászként tengődő, 21 éves Ádám (Vilmányi Benett) magának való vidéki fiú, aki szégyelli dadogását. Feszült, mégis meghitt hidegségben él egykor erőszakos, mára a vallásban menedéket lelt és megszelídült édesapjával (Thuróczy Szabolcs). Ádám egészen addig nem találja a helyét, amíg rá nem ébred, hogy a rapzene segítségével – Larry művésznéven – kifejezheti magát, és szembe nézhet a tehetetlenségből fakadó frusztrációival. Explicit, dühtől fűtött szövegeire felfigyelnek a helyi fiatalok, majd a neten váratlan mértékű népszerűségre tesz szert. Egy országos tehetségkutató lehet számára a kitörési lehetőség, ám ehhez előbb a kezébe kell vennie a saját élete feletti irányítást.

Gelencsér Gábor, az ELTE BTK MMI Filmtudomány Tanszékének docense. Tíz önálló kötete és körülbelül 300 tanulmánya, kritikája és recenziója jelent meg különböző folyóiratokban. Két kiadványba filmes tárgyú lexikonszócikkeket írt, negyedmagával filmes lexikont szerkesztett. Több filmes tárgyú tanulmánykötetet, kézikönyvet, lexikont, katalógust szerkesztett, illetve lektorált. Balázs Béla- (2007) és Szőts István-díjas (2017). 2000–2020 között az SZFE-n tanított, 2021 óta a Freeszfe óraadó tanára. Volt tanítványai többek között: Horvát Lili, Szilágyi Zsófia, Reisz Gábor és Visky Ábel.

Gelencsér Gábor előadásán szó lesz a film hátteréről, fogadtatásáról, a filmtörténeti előzményeiről, a magyar filmtörténeti hagyományokba ágyazódásáról, a karakter- és közegábrázolásáról. Végül pedig szóba kerül a filmet meghatározó műfaji kontextus, motívumrendszer, stílus és egy részletes elemzést hallhatnak az érdeklődők a film zárójelenetéről.

A weboldalon jelenleg három, Mozinet által forgalmazott film tekinthető meg oktatói kommentárral.

Forrás: Mozinet

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés