bezár
 

irodalom

2023. 10. 02.
Megjelent Tót Endre verseskötete
Könyvbemutató szombaton, az Írók boltjában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Tiszatáj Könyvek legújabb darabja Tót Endre vizuális költeményeit és válogatott konceptuális munkáinak fragmentumait tartalmazza 111 vers – állva és fennhangon olvasni címmel. A bemutatóra az Írók Boltjában kerül sor 2023 október 9-én, 17 órakor.

A számos konceptuális könyvtárgy, illetve naplókötet után ez a szerző első önálló verseskötete. A Berlinben élő nemzetközileg elismert (interjúnk a Külföldön Sikeres Magyar Művészek projektben), Kossuth-díjas alkotó legutóbbi Magyarországon megjelent festészeti albuma „Warum male ich?” címmel látott napvilágot (acb Researchlab, acb Galéria, 2022, Budapest).

A mostani könyvnek akár az is lehetne a címe, hogy „Warum schreibe ich?”. A vizuális költemények és fragmentumok szerves egységet képeznek a könyvben, amely így igazi különlegesség a magyar képzőművészet és költészet történetében – olvasható a kiadó leírásában.

Tót Endre (született 1937, Sümeg) jelenleg az acb Galéria művésze; a hivatalos oldal rövid összefoglalója szerint „tanulmányait az Iparművészeti Főiskola murális szakán végezte 1959 és 1965 között Budapesten. Stílusát 1967-ig meghatározta a francia informel festészet hatása, amelynek jegyében színes, kalligrafikus rajzokat és festményeket készített. Az évtized közepén megérintette a pop art hatása, amely kivágott sablonokkal kombinált, könnyed, monokróm tusrajzokban, kollázzsal gazdagított temperafestményekben és színes, figuratív akrilfestményekben mutatkozott meg. 1969-70-ben a minimalizmus jegyében hozott létre színes sávokból és nagyobb színmezőkből álló kompozíciókat, hogy azt követően hosszú időre felhagyjon a festészettel és az idea alapú művészet felé forduljon.

Tót 1971-ben jutott el a kép nélküli, szöveg- és jel-alapú ideaművészethez. Ebben az időben születtek meg konceptuális művészetét meghatározó ideái, az „Eső”, az „Öröm” és a „Zér0”. Ezen ideák kibontakoztatása során számos médiumot használt, kezdetben a művészkönyvet, az írógépet, a képeslapot, a gumibélyegzőt, a fotót és különféle nyomdai technikákat alkalmazott és variált egymással, majd később akciókkal és azok dokumentációs anyagaival bővítette mediális eszköztárát.”

A szerzői életmű összefoglalásának forrása az acb Galéria hivatalos oldala: https://acbgaleria.hu/artist/tot_endre

A képek forrása: a művész munkái (Örülök, ha a falat bámulhatom, 1971-76; https://acbgaleria.hu/artist/tot_endre) valamint: Örülök, ha égő újságot olvashatok, 1971-76

A kötet a Tiszatáj Könyvek közt jelenik meg Szegeden, 2023-ban, az ára 4590 Ft

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés