bezár
 

art&design

2023. 11. 22.
design LAB curated by Rossana Orlandi inkubációs program
Öt gyártó-tervező párossal indult el a design LAB curated by Rossana Orlandi inkubációs program
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Öt gyártó-tervező párossal indult el a design LAB curated by Rossana Orlandi inkubációs program. A program népszerű volt a pályázók körében, akik közül a szakmai zsűri öt gyártó-tervező párost választott ki annak érdekében, hogy közös munka keretében megvalósíthassák projektjüket.

Az MDDÜ az idén is elindította inkubációs programját a nemzetközi design szektor egyik ikonjával, Rossana Orlandival együttműködésben - áll a közleményben. Az idei év hívószavai, hogy a nemzetközi sztenderdek szerint is magas minőségű, innovatív termékek szülessenek meg, amelyekben a kulturális értékek és tradíciók is visszaköszönnek. Az MDDÜ 2020-ban azzal a céllal indította el első design LAB programját, hogy ösztönözze a kreatív szcéna szereplői közötti együttműködéseket.

Az inkubációs program minden évben eredményesen kapcsolja össze a gyártók és tervezők munkáját és teremt lehetőséget arra, hogy szakmai keretek között, magas szintű mentorálással valósíthassák meg egyedi, nemzetközi elvárásoknak is megfelelő, sorozatgyártható termékeiket - írják a közleményben.

A programhoz az idén csatlakozott Rossana Orlandi, aki a design LAB teljes időtartama alatt kurátori szerepet tölt be és mentorálja a párosokat.

A közleményben Forintos-Szűcs Anitát, a Magyar Divat és Design Ügynökség általános vezérigazgató-helyettesét idézik, aki kiemelte: a hazai designipari szereplők és gyártói bázis erősítése érdekében fontos mérföldkő, hogy Rossana Orlandi csatlakozott a programhoz. Az együttműködés egyik előzménye, hogy az őszi Milan Design Weeken három magyar tervező nyolc terméke Rossana Orlandi Master Galériájában volt látható.

 "Azon túl, hogy szakmai ikonként mentorálásával folyamatosan végig kíséri a kiválasztott gyártó-tervező párosok munkáját az inkubációs programban, a részvétele nagyobb nemzetközi láthatóságot is jelent a hazai márkák számára"  - emelte ki Forintos-Szűcs Anita.

A design LAB curated by Rossana Orlandi programra először a tervezők számára nyílt meg a lehetőség a jelentkezésre, összesen 22 hazai designer adta le látványterveit, akiknek 35 termékötlete versenyezett a programba jutásért. A jelentkezési felhívás második fordulójában a gyártók az első szakasz során minősített és kiválasztott látványterveket készítő tervezőkkel közösen pályázhattak.

Rossana Orlandi vezetésével bíráló bizottság hozott döntést a programban résztvevők köréről. A kiválasztott gyártó-tervező párosok a 360 Design Budapest kiállításon mutatták be projektterveiket.Mint írják, kiemelt szempont, hogy a programban olyan termékek valósuljanak meg, amelyekben a magyar kulturális örökség értékei is visszaköszönnek, ennek jegyében a kiválasztott párosok koncepcióiban is felfedezhető az innovatív technikák és a tradíciók összhangja.

A Barlang Műhely Kft. és Studio Komok - Juhász Nobert együttműködésében az Átló projekt egy játékos geometriai kísérletezésből megszülető bútorcsaládot prezentál.

A Bloomaire projekt - egy kinetikus mozgású csillár kollekció - a Lumoconcept Kft. és a Co & Co Designcommunication - Alchhabi Diána kollaborációjának eredményeképp valósul meg.

A Szelíd Kövek projekt a Multifelt Factory Kft. és Pócs Judit közös munkája. A bútorok és designpanelek formavilágát a tengerben csiszolt kövek ihlették, amelyek a közösségi terekben hozzájárulnak a bensőséges, de modern hangulathoz.

 A Nezozen Kft. és Kele Sára kollaborációja a Pontum projekt. A tömörfa bútorkollekciót Budapest hídjai inspirálták. A magyar mondabeli lények projekt Zakar Clayart Design Kft. és Abodi Dóra együttműködésével valósul meg. A belsőépítészeti megoldásokat magában foglaló kollekció főszereplőit mítoszok és népmesék ihlették.

A közös munka elkezdődött, az MDDÜ még az idei évben, gyárlátogatásokon kíséri figyelemmel a program megvalósulását. A párosoknak lehetősége lesz arra, hogy Rossana Orlandi szakmai útmutatásai alapján továbbfejlesszék munkafolyamataikat.

A várhatóan 2024 márciusáig tartó program során fontos cél, hogy a hazai és a nemzetközi piacon is versenyképes, fenntarthatósági és innovációs szempontból is kiemelkedő projektek valósuljanak meg - áll a közleményben. Mint írják, a program hozzájárul az MDDÜ azon célkitűzéséhez, hogy a hazai design iparági szereplőinek lehetőségeit bővíteni tudja, ösztönözze az ágazat exportképességét és olyan stratégiai együttműködéseket valósítson meg, amelyek kaput nyitnak a nemzetközi színtérre.

Képek forrása: 360 Design Budapest Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához

Más művészeti ágakról

Könyvbemutató másképp
Április 11-én Szóbeli figyelmeztetés címmel tartottak felolvasást
irodalom

Áfra János volt a Költőim sorozat áprilisi vendége
Alex Garland: Polgárháború


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés