bezár
 

film

2024. 03. 27.
Újra moziban a Fanni Kertje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A transz tinédzser és a hajléktalan férfi megható története, a magyar és nemzetközi fesztiválon is díjazott dokumentumfilm áprilisban újra látható lesz egy különleges vetítésen. Az alkotás első hazai fesztiválszereplése óta először lesz megtekinthető április 4-én, csütörtökön a budapesti Toldi moziban. A vetítést közönségtalálkozó és beszélgetés követi. A program egy vetítéssorozat része, mely a Háttér Társasággal együttműködésben valósul meg, és további 4 állomása várható. A sorozat célja, hogy marginális csoportok sorsán keresztül beszéljen társadalmi kérdésekről.

Somogyvári Gergő intim hangulatú filmjében két, a társadalom peremén élő idegen talál egymásra: Fanni, a családjából kitaszított 19 éves transz tinédzser és Laci, a hajléktalan egykori gyári munkás. Fanni Laci erdei kunyhójában lel menedékre, aki fokozatosan apafigurává válik számára, és bár sokat morog, mégis segít a bajba jutott tinédzsernek. Az egymástól távoli világokból érkező, két kitaszított ember kapcsolódásával a film megmutatja, hogy a legváratlanabb helyzetekben is ki tudnak alakulni szoros és érzelemgazdag emberi kötelékek.

„A Fanni kertje egy kimondottan személyes emberi sorsokat bemutató, izolált világban játszódó film, mégis a szereplők élethelyzetén keresztül sok mindent elmond a mai Magyarországról” – mondja Somogyvári Gergő, a film rendezője. „A transzneműség és hajléktalanság lehet, hogy nem mindennapos problémáink, mégis fel kell ismerni, hogy nem csupán marginális csoportok sorsáról és jogainak sérüléséről van szó: az egész társadalmunkat érinti, hogyan kezeljük ezeket a kérdéseket, valahol mindannyiunk szabadsága a tét.”

„Örülünk, hogy a közönség itthon is ilyen jól fogadta ezt az extrém történetet, ezért is tartjuk meg közkívánatra az április 4-én induló vetítéssorozatot” – teszi hozzá a rendező.

A Fanni kertje megmutatja azokat a küzdelmeket, amelyeket csak kevesen tapasztalunk meg. Az április 4-i program a filmben megjelenő transz és hajléktalan szereplő kapcsán ismét felidézi a film hívószavait, és az emberi kapcsolatok és az elfogadás fontosságára hívja fel a figyelmet. A filmvetítés után Gyárfás Dorka újságíró beszélget az alkotókkal, a főszereplővel és a meghívott szakértővel, Föglein Karola szexuálpszichológussal.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A Háttér Társaság 2024-ben egy 5 mozivetítésből álló sorozatot támogat. A budapesti Toldi mozi után júniusban Szegeden, júliusban pedig Salföldön lesz megtekinthető a Fanni kertje. Emellett ősszel két pszichológusoknak és szülőknek rendezett szakmai programon is látható lesz az alkotás.

A Fanni kertje a 20. Verzió Filmfesztivál magyar versenyszekciójának győztese és a fesztivál közönségdíjasa, emellett elnyerte a Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál dokumentumfilmes különdíját. A filmet hazai támogatás nélkül, magyar-horvát-román koprodukcióban készítette a New Retina Pictures.

Forrás: Fanni kertje és Háttér Társaság

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés