bezár
 

art&design

2024. 06. 01.
Sosem látott Capa-fotók, tárlatvezetések és vetítések a Capa Központban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sosem látott Capa-fotók, tárlatvezetések és vetítések a Capa Központban Tárlatvezetésekkel és soha nem látott fotográfiák bemutatásával emlékezik a partraszállás 80. évfordulójára a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ június 5-én és 6-án.

Robert Capa magyar származású amerikai fotóriporter életművében kiemelt jelentőségű az 1944. június 6-i normandiai partraszállás megörökítése. A fotográfus az első hullámmal érkezett az Omaha Beach-re, ikonikus fényképei - amelyek közül csak néhány maradt fenn -, a partraszállás legerőteljesebb vizuális feljegyzései közé tartoznak - olvasható a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ csütörtökön MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában.

prae.hu

Mint írták, a világ első, állandó Robert Capa életműkiállítása tavaly nyílt meg Budapesten, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

A tájékoztató szerint a kiállításon a Capa Központ gyűjteményében lévő összes Normandiában készült fotót folyamatosan vetítik a rendezvényteremben, valamint több, nyilvánosan eddig még nem látható fotográfiát állítanak ki az előtérben.

Június 5-én Bojár Iván András művészettörténész, június 6-án pedig Csizek Gabriella, a Robert Capa életműkiállítás kurátora tart tárlatvezetést a kiállításon.

A közleményben felidézik: Robert Capa Budapesten született Friedmann Endre néven 1913. október 22-én, taposóaknára lépve hunyt el az indokínai háborúban 1954. május 25-én. A nevét a legjobbak között jegyzi az egyetemes fotótörténet.

Az öt harcmezőt megjárt haditudósító tragikusan rövid élete során is maradandót alkotott: a frontokon és a hátországokban készült fotóival iskolát teremtett, megújította a fotóriporteri munkát. Ott volt a katonákkal és a halál közvetlen közelében dokumentálta a történteket. Ezzel a közelséggel alkotta újra a háborús fotográfia műfaját.  Erről szól híres mondása is: "Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel".

Robert Capa máig jelentős hatást gyakorol a fotóriporteri szakmára és a háborús fotózásra. Képei és munkássága nemzedékek sorának nyújtottak és nyújtanak inspirációt - álla közleményben.

Kép: Capa Központ Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés