bezár
 

irodalom

2008. 03. 08.
Memoár vagy fikció?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Memoár vagy fikció? Életrajz vagy fikció? Mi történik, ha az életrajzi regényként eladott kötet szerzőjéről saját testvére rántja le a leplet... Mehet minden a zúzdába?
A múlt héten látott napvilágot a hír, miszerint a világ számos országában sikert aratott, meg is filmesített holokauszt-memoár kitalált történet - írja a BBC. Most pedig itt az újabb leleplezés: a Love and Consequences: A Memoir of Hope and Survival című amerikai regényről derült ki, hogy nem más, mint fikció.

Az önéletrajzi regényként megjelentett szöveg elbeszélője egy fehér lány, akit nevelőszülőknél helyeznek el, majd kábítoszert árultatnak vele Los Angeles utcáin. Margaret B. Jones, a regény írója - aki a valóságban Margaret Seltzer néven született - azonban a kaliforniai San Fernando Valley egyik jól szituált negyedéből származik, és nem is nevelőszülők nevelték, ahogyan azt az életrajzinak nevezett kötetben állítja.

A kötet kiadója visszarendelte az eddig eladott könyveket, és az írónő könyvebemutató körútját is lemondta. A könyv egyébként 19000 példányban jelent meg.
nyomtat

Szerzők

-- Benedek Anna --


További írások a rovatból

irodalom

A „Mészöly Miklós és a kortárs irodalom” című rendezvényről
Szarka Károly: Az én hibám című könyvéről

Más művészeti ágakról

Püsök Botond Túl közel című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Szőcs Márton válaszol
Andrei Kutsila Amikor a virágok nem hallgatnak című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés