bezár
 

színház

2008. 05. 18.
ASZTAL - alternatív színházi találkozó Budapesten
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A budapesti Szkéné Színházban hétfőtől egy héten át rendezik meg a 3. Alternatív Szkéné Találkozót, immár ASZTAL néven, a fesztivál a vidéki és a határon túli társulatoknak ad bemutatkozási lehetőséget - közölte Regős János szervező, a Szkéné Színház igazgatója az MTI-vel.

Szkéné színház

"Színvonalas és számukra nagyrészt ismeretlen színházi fogásokat szeretnénk bemutatni a fővárosi közönségnek" - beszélt az ASZTAL rövidítés egyik üzenetéről az igazgató. Hozzátette, a Szkéné mint reprezentatív befogadó intézmény a szakmának is segíteni akar azzal, hogy "a választékot bővítve" tehetséges társulatok jól sikerült darabjait hozza el Budapestre.
 
"Rendszeresen járok vidéki színházi találkozókra, sok színvonalas előadással találkoztam például a balassagyarmati és a kazincbarcikai amatőr fesztiválokon is. Van emellett a Szkénének egy stábja, akik figyelemmel kísérik a vidéki és határon túli színházi eseményeket, ők is tettek rá javaslatokat, hogy kiket hívjunk meg az ASZTAL-ra" - tette hozzá Regős János. 

Mint elmondta, a résztvevő társulatok jobbára szerény körülmények között dolgoznak, nagy többségüknek nincs saját állandó játszóhelye sem.

Az igazgató úgy vélte: "az alternatív színházi szféra kicsit elment az elvont, nehezen befogadható irányba. A Szkéné azonban inkább azoknak a együtteseknek kíván helyet biztosítani, akiknek közérthetőbb, emészthetőbb mondanivalójuk van, akik olyan előadásokat hoznak létre, amelyek a nézőben értelmi és érzelmi rezonanciákat is keltenek. Ilyen például a nálunk játszó Pintér Béla társulata." 

Regős János kiemelte, hogy az ASZTAL-on bemutatott produkciók többségét még sohasem lehetett látni Budapesten, a kivételt jelentő néhány előadást is legfeljebb egyszer játszották a fővárosban. A fesztiválon olyan rendezőkkel találkozhat a közönség, mint Czajlik József, Gágyor Péter vagy Urbán András, a nézők megtekinthetik a Rutkai Bori festményeire és szövegeire épülő "báb-tárgy-látvány színházat" Szegedről, vagy a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatos tanáraiból álló SzeMaSzu Társulat Keserű Imre rendezte előadását.

Az ASZTAL programjába idén a komáromi Szevasz Vándorszínház, a dunaszerdahelyi Epopteia Társulás, a pécsi Apolló Kör, a veszprémi Feleselők Színpad és a Teleszterion Színházi Műhely, a szegedi Barboncás Társulat, a szentesi SzeMaSzu Társulat és a szabadkai Urbán András Társulata kapott meghívást.
nyomtat

Szerzők

-- Pollágh Péter --


További írások a rovatból

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
A Hét komédia című Plautus-kötet bemutatója
A szexuális nevelés hiánya és TikTok a Nemzetközi Roma Színházi fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés