bezár
 

színház

2008. 05. 23.
A kolozsvári Magyar Opera bemutatkozása a színházi intézetben
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kolozsvári Magyar Opera bemutatkozása a színházi intézetben Az immár három éves Határontúli Színházak Bemutatkozása elnevezésű programsorozat hatodik rendezvényére a színházi intézet a kolozsvári Magyar Operát hívta meg, amely a tájékoztatás szerint "a kisebbségi intézmények sorában különleges helyet foglal el."

Az immár három éves Határontúli Színházak Bemutatkozása elnevezésű programsorozat hatodik rendezvényére a színházi intézet a kolozsvári Magyar Operát hívta meg, amely a tájékoztatás szerint "a kisebbségi intézmények sorában különleges helyet foglal el."

A színházi intézetben tartandó beszélgetésen Simon Gábor, az opera igazgatója, Szép Gyula igazgatóhelyettes, Laskay Adrienn karnagy, operatörténész, Selmeczi György zeneszerző, valamint Csákány Csilla és Fekete Adél kolozsvári operakritikus vesz részt. Szó lesz a nemzetközi karmesterversenyről, az opera missziójáról, a dalszínházban játszott kortárs művekről, az ősbemutatókról és azok jelentőségéről. Laskay Adrienn, A kolozsvári Állami Magyar Opera 50 éve című kötet szerzője az intézmény történetéről tart vetítéssel egybekötött előadást. 

Az OSZMI körtermében jelmezkiállítást rendeznek a kolozsvári opera jelmeztárából. Starmüller Katalin díszlet-jelmeztervező különleges darabokat válogatott, így látható lesz Bánk bán és Gertrudis 57 éves jelmeze, Turandot selyemruhája Giuseppe Verdi azonos című operájából, s a címszereplő Pillangókisasszony rátétes selyemkimonója Puccini operájából, de a Csizmás Kandúr című gyermekopera férfi jelmeze is az augusztus végéig nyitva tartó kiállításon - jelezte Szebeni Zsuzsa.

Igazi különlegesség lesz egy korhű honfoglalás korabeli sisak elkészültét bemutató munkafolyamat, az érdeklődők a sisakgyártás folyamatát kísérhetik végig a gipszmintákon keresztül; látható a tárlaton egyebek mellett huszárcsákó, különféle fejfedők, vértek. Össze lehet majd hasonlítani, hogyan nézett ki az ugyanarra az operára tervezett sisak a harmincas, ötvenes és hetvenes években. 

Része az eseménynek az udvarhelyi születésű Peltán András fotográfus kiállítása; a megközelítőleg 20 operafotó a kolozsvári Magyar Opera kortárs, modern darabokat bemutató előadásain készült, így Lajtha László A kék kalap, Demény Attila Parafarm, Bartók Béla Fából faragott királyfi című, ritkán játszott operák előadásain. A tárlat augusztus végéig tekinthető meg.
 
Szebeni Zsuzsa elmondása szerint nagyon sok jelmez gyűlt össze a színházi raktárakban, s az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a kolozsvári Magyar Opera közös célja, hogy a jelmezekről készült képek digitalizálásával egy virtuális jelmezraktárt hozzanak létre.

Szkéné színház

nyomtat

Szerzők

-- Csernus János --


További írások a rovatból

A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
A Hét komédia című Plautus-kötet bemutatója
Üvegcipő a Vígszínházban

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés