bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Pintér Leila --

felhasználói adatlapja

Pintér Leila által feltöltött cikkek:

A test emancipációjától a növényi radikális közösségig
A test emancipációjától a növényi radikális közösségig
Széplaky Gerda Sem Isten, sem állat című kötetének bemutatójáról
A Prae Kiadó első könyvheti eseménye keretében a Kis Présházban június 8-án 19 órától mutatták be Széplaky Gerda új könyvét, a görög-keresztény áldozati kultúrát vallási-teológiai, filozófiai és művészeti manifesztációi felől egyaránt vizsgáló és dekonstruáló, ugyanakkor a poszthumanizmus problémafelvetéseihez is kapcsolódó Sem Isten, sem állat című esszékötetet. A szerzővel Horváth Márk filozófus, esztéta beszélgetett, aki bevezetés gyanánt egy, a könyvet a teoretikus mezőben elhelyező, laudáló esszéjét is felolvasta.
Északi világok
Északi világok
Helga Flatland, Malte Persson és Lilja Sigurðardóttir a PesText Nordicon
Az idén húszéves Skandináv Ház és a PesText együttműködésében létrejött PesText Nordic fesztivál második napján, május 20-án a norvég Helga Flatland, a svéd Malte Persson és az izlandi Lilja Sigurðardóttir írói világával ismerkedhetett a közönség, a szerzőkkel Vajna Ádám, Néző László és Bak Zsófia beszélgettek az esemény helyszínéül szolgáló Három Hollóban. E három alkotói pálya, mint kiderült, műnemi, műfaji, stiláris és tematikai szempontból is igen változatos, s bár a program fókuszát a szerzők immár magyarul is olvasható egy-egy könyve adta, a gyerekirodalomtól a családregényen, a posztmodern történelmi regényen és a színdarabokon át a költészetig és az irodalmi blogokig igen sok minden szóba került.
Poszt(FI)JAK, avagy továbbvihető-e a hagyomány
Poszt(FI)JAK, avagy továbbvihető-e a hagyomány
Kerekasztal Balogh Endrével, Gaborják Ádámmal, Menyhért Annával és Szilágyi Ákossal
Április 6-án este a Nyitott Műhelyben Karafiáth Orsolya és Svébis Bence kérdezte az immár négy éve, 2019-ben megszűnt írószervezet, a JAK egykori elnökeit annak rég- és közelmúltjáról, illetve arról, hogy vannak, lehetne-e útjai a jövőben e közel öt évtizedes munka és az általa létrehozott kulturális hagyomány folytatásának. A moderátorok kérdéseire Szilágyi Ákos, Menyhért Anna, Balogh Endre és Gaborják Ádám válaszolt.
Utak a nonmodernhez
Utak a nonmodernhez
Ökológiai válság, temporalitás, modernitás
A nonmodern kutatócsoport harmadik tematikus kerekasztal-beszélgetésére december 8-án 18 órától a Kis Présházban került sor, a növényi gondolkodás, majd a technológiafilozófia kérdéseit boncolgató alkalmak után ezúttal az antropocén és a modernitás összetett viszonyrendszerének dilemmái kerültek fókuszba. Az est résztvevői a kutatócsoport két tagja, Lovász Ádám filozófus, az ELTE doktorandusza és Horváth Márk filozófus, az egri EKKE tanára, illetve Smid Róbert irodalomtudós, az ELTE tanára és Novák Zsófia, a DE doktorandusza voltak.
Haldoklásaink sokfélesége, avagy a sűrített valóság(ok) ritkuló levegője
Haldoklásaink sokfélesége, avagy a sűrített valóság(ok) ritkuló levegője
Darvasi László új kötete, Az év légiutas-kísérője a Margón
Október 15-én a Margó fesztiválon mutatták be Darvasi László új prózakötetét, Az év légiutas-kísérőjét. A szövegekből Darvasi Áron olvasott fel, a szerzővel pedig Kutasy Mercédesz beszélgetett többek között a realisztikus és karikaturisztikus elemek sajátos keveredéséről, illetve arról, hogy hogyan készült a kötet, mi volt a koncepció.
Így etesd a diktátorod, avagy az étel (teste) mint emóció, kultúra, politika
Így etesd a diktátorod, avagy az étel (teste) mint emóció, kultúra, politika
Witold Szabłowski a PesTexten
A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a PesText keretében október 1-én mutatták be a számos díjjal elismert lengyel író, újságíró, Witold Szabłowski első magyar nyelvre fordított könyvét, az Így etesd a diktátorod, mely a Prae Kiadó gondozásában, Petneki Noémi fordításában jelent meg. Az öt diktátor étkezési szokásai körül kibomló, ám a gasztronómiai tematikán keresztül súlyos kérdéseket is feszegető könyvről a szerzővel Molnár B. Tamás gasztonómiai szakértő beszélgetett.
Három vajdasági perspektíva
Három vajdasági perspektíva
Háborúról, (politikai) költészetről és személyességről Bozsik Péterrel, Orcsik Rolanddal és Terék Annával
Július 14-én a Nyitott Műhelyben Józsa Márta beszélgetett Bozsik Péterrel, Orcsik Rolanddal és Terék Annával 2020-ban megjelent könyveikről. A három kötet, illetve a mögöttük álló szerzői nézőpontok közös és elkülönböződő horizontjaira koncentráló, a járvány miatt végül durván két éves csúszással megrendezett esten a kiadói politiká(k)tól a személyes és kollektív traumák, illetve a közügyek művészi megjeleníthetőségéig számos érdekes téma szóba került.
(Közép-)európai hullámhosszon
(Közép-)európai hullámhosszon
Szlovák est a Tiszatáj szerkesztőségében
Június 22-én Orcsik Roland moderálásával és Steinbachné Bobok Anna tolmácsolásával szlovák irodalmi estet tartottak a Tiszatáj szerkesztőségében, a meghívott szerzők pedig a szlovák Vlna (Hullám) folyóirat szerkesztői, Mária Modrovich, Peter Brezňan és Peter Šulej voltak. Folyóiratban mindhármójuknak jelentek meg már szövegei magyarul is, sőt, Mária Modrovich több díjat nyert, illetve az Európai Unió Irodalmi Díjára is jelölt Flesbek című prózakötetét Pénzes Tímea fordításában teljes terjedelemben is olvashatják már a magyar olvasók.
A(z intertextuális) metavers mint a korporeografikus multifokalitás terepe
A(z intertextuális) metavers mint a korporeografikus multifokalitás terepe
A test motivikus közegeinek szubverzív műveletei Medbh McGuckian három szövegében
Medbh McGuckian költészetének recepciójára − a már megemésztettebbek közül − eddig talán Clair Wills és Shane Murphy munkái gyakorolták a legnagyobb hatást (Kirkland 2010: 151−153). Míg Wills érzékeny elemzései a privát és publikus/politikai szféra elválaszthatatlanságának mára kikerülhetetlenné vált alapvetését hangsúlyozták, (Wills 1993) Murphy a cut-up versek intertextusainak feltárásával forradalmasította a recepciót (Murphy 2006, 2012). E rövid esszé, amint az a címéből is sejthető, kapcsolódik mindkét fenti, meghatározó recepciós vonulathoz, de a vizsgálódások számára új részterületet is ajánl.
A politikum csenddel telített helye(i)
A politikum csenddel telített helye(i)
Maureen E. Ruprecht Fadem: Silence and Articulacy in the Poetry of Medbh McGuckian, Lexington Books, 2019
Medbh McGuckian a kortárs észak-ír líra meghatározó alakja, s bár versei nemzetközi szinten is egyre nagyobb elismertségnek örvendenek, jelentésük viszonylagos hozzáférhetetlensége a kritika dolgát nem kis mértékben nehezítette meg. A szövegek jelentése(i) és funkciói kapcsán a legkülönfélébb, sokszor ambivalens elképzelések fogalmazódtak meg, létrehozva egy évtizedek óta tartó, indulatos megnyilvánulásokat sem nélkülöző polémiát. Egy ilyen terepen sokszor már navigálni sem egyszerű, Maureen Fadem könyve azonban amellett, hogy kitűnően tájékozódik és tájékoztat, méltó vitapartnerévé is válik e mostanra igen gazdag recepciónak.
A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között
A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között
Hajas Tibor korszerűtlen korszerűsége
„Mondom, Rudolf Schwarzkogler művészete engem kevéssé érdekel, mint ahogy annak idején Hajas Tibor művészetének élvezetétől is inkább tartózkodtam. Ám az érdeklődés hiánya, vagy a tartózkodás is hozzám tartozik. S éppen ezért lenne értelmetlen elhallgatnom a velük kapcsolatos megrendültségemet.” (Nádas Péter, Belebeszélő) „Semmiről sem kell lemondanunk, csak a formátlanságról." (Hajas Tibor, Szövegkáprázat)
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés