bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Gyáfrás István --

felhasználói adatlapja

Gyáfrás István által feltöltött cikkek:

Ennél hangosabban nem lehet kiáltani
Ugyan Klaus Mann Mephisto című regényének tér- és időbeli síkját megtartották, Mikó Csaba és Kukk Zsófia átdolgozása egy olyan közegbe ülteti a történetet, ami reagál az elmúlt évek eseményeire: Marton László és Eszenyi Enikő ügyére, az SZFE modellváltására és a nemrég módosított pedofiltörvényre.
Klisémentesen a szerelemről
Nem minden múlandó, a mély érzések pedig végképp nem. 2019-ben bemutatott Céline Sciamma filmje, a Portré a lángoló fiatal lányról egy olyan általános témához nyúl, mint a szerelem, mégis olyan egyedi, érzéki módon, hogy a néző nem feledkezik meg róla egyhamar. 
A kultúra az a terület, ahol másnak lenni jó
A Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán, a napernyők alatt, a fehér székeken a Magyar Kultúra című folyóirat fekszik. Esztétikus, igényesen szerkesztett lap hatását kelti, így hát kíváncsian lapozok bele. A kartonált külső mögött átmenő és áttetsző képek, a kihajtható lapon pedig Csoóri Sándor arcképével találom szemben magam. Meglepve észlelem, hogy inkább interjú olvasható benne, mint novella vagy vers. Ugyanakkor zenei és képzőművészeti rovatot is tartalmaz a lap, könyvajánlókkal. Hirtelen elhalkul a kellemes dzsessz, a duruzsolók is elnémulnak, és a Napfonat együttes lányai lépnek a színpadra.
Szorongások
Az ÉS e heti lapszámában Balassy Fanni, Horváth Dániel és Vári Attila novellái mellett Fekete Vince versei olvashatók, melyek koránt sem felhőtlenül könnyed szövegek. Ahogy Istók Anna versei és Tóth B. Judit novellája sem. Én az utóbbi két hölgy szövegeit  vizsgáltam meg alaposabban. 
Tabuk, neologizmusok, kitalált szavak
A fesztivál utolsó napján az első program délben kezdődött, ahol Kis-Várday Júlia interaktív foglalkozást tartott gyerekeknek. Én kettő óra előtt nem sokkal érkezvén befészkeltem magam a kisszínpad nézőterének egyik zugába.
Furcsa, mégis ismerős
„Ez olyan fura!” – hangzik el gyakran a mondat azon jelenségekre, amelyektől félünk, vagy amelyek egyszerűen ismeretlenek a számunkra. De talán lehetséges, hogy a furcsaságok igazából sokkal közelebb állnak hozzánk, mind gondolnánk?
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés