bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Gyáfrás István --

felhasználói adatlapja

Gyáfrás István által feltöltött cikkek:

Ha a hiány helyett beékelődik
Ha a hiány helyett beékelődik
Horváth Florencia felolvasóestje a Három Szerb Kávéházban
Szeptember 15-én, szerda este nyolc órától a Három Szerb Kávéház Kortárs Hang-sorozatának következő vendége a csupán 19 éves, Horváth Florencia volt, a beszélgetést Losteiner Cecília vezette. A fiatal költőnőnek számos online és nyomtatott folyóiratban jelentek meg versei, a szépirodalom mellett újságírással is foglalkozik, tudósításokat, cikkeket, kritikákat ír. Az est folyamán készülő kötetéből olvasott fel a közönségnek, ismertette a kötet tervezett szerkezetét, anyagát, illetve beszámolt a Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíjról, beszélt az alkotói folyamatról, és arról, hogy hogyan működik az automatikus írás.
Az önértelmezés nehézségei
Az önértelmezés nehézségei
Lázár Bence András: Kávé, tejjel című könyv kötetbemutatója
Szeptember 3-án Bajtai András beszélgetett Lázár Bence Andrással, a Kávé, tejjel című kötet írójával, és szerkesztőjével, Péczely Dórával a Kis Présházban. 
A megosztható és megoszthatatlan párbeszéde
A megosztható és megoszthatatlan párbeszéde
Láng Orsolya: Személyes okok, Prae Kiadó, 2021
A 92. Ünnepi Könyvhéten, szeptember 3-án mutatták be Láng Orsolya második, Személyes okok című kötetét a Kis Présházban. 
Ha a gyerekkor hazugság
Ha a gyerekkor hazugság
Helga Flatland: Egy modern család című regényének bemutatója
Ahogy esteledett, egyre többen kezdtek gyülekezni a Kis Présház előtt, ugyanis az Ünnepi Könyvhéten a Prae Kiadó is kötetbemutatókkal készül. Nyolc óra körül Helga Flatland regényéről, az Egy Modern családról beszélgetett a kötet szerkesztője, Molnár T. Eszter és Takács Gabriella a Story és a Best magazin főszerkesztője.
Elfeledett ismerősök
Elfeledett ismerősök
Az augusztusi utolsó lapszámban Ferencz Mónika és Ágoston Tamás versei, Benedek Szabolcs tárcája, és Szekrényes Miklós, Ménes Attila, Magyar Csaba illetve Istók Anna prózái olvashatók.
Bajok és búcsú
Bajok és búcsú
Versek és tárca
Múlt héten a novellákat vizsgáltam meg alaposabban, most Selyem Zsuzsa tárcája, Gulisio Tímea és Peer Krisztián versei kerülnek terítékre. 
Ahogy változunk
Ahogy változunk
Fókuszban a novellák
Az Élet és Irodalom legújabb száma izgalmas novellákat tartalmaz, érzékeny témákat érint. Ezen a héten Mátyás Győző, Milanovich Domi, Osgyán Edina és Légrádi Gergely szövegeiről írok részletesebben. 
Azok a titokzatos lányok
Azok a titokzatos lányok
Júliusi utolsó ÉS-szemle
Az Élet és Irodalom legújabb számában javarészt a nőké lett a szerep a novellákban, versekben. Hol kissé fanyar módon, hol sokkolóan izgalmasan mutatnak be női karaktereket a hét szerzői.
Ennél hangosabban nem lehet kiáltani
Ennél hangosabban nem lehet kiáltani
A Mefisztó bemutatója az Átriumban
Ugyan Klaus Mann Mephisto című regényének tér- és időbeli síkját megtartották, Mikó Csaba és Kukk Zsófia átdolgozása egy olyan közegbe ülteti a történetet, ami reagál az elmúlt évek eseményeire: Marton László és Eszenyi Enikő ügyére, az SZFE modellváltására és a nemrég módosított pedofiltörvényre.
Klisémentesen a szerelemről
Klisémentesen a szerelemről
Portré a lángoló fiatal lányról
Nem minden múlandó, a mély érzések pedig végképp nem. 2019-ben bemutatott Céline Sciamma filmje, a Portré a lángoló fiatal lányról egy olyan általános témához nyúl, mint a szerelem, mégis olyan egyedi, érzéki módon, hogy a néző nem feledkezik meg róla egyhamar. 
A kultúra az a terület, ahol másnak lenni jó
A kultúra az a terület, ahol másnak lenni jó
A Magyar Kultúra című kulturális folyóirat debütáló száma
A Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán, a napernyők alatt, a fehér székeken a Magyar Kultúra című folyóirat fekszik. Esztétikus, igényesen szerkesztett lap hatását kelti, így hát kíváncsian lapozok bele. A kartonált külső mögött átmenő és áttetsző képek, a kihajtható lapon pedig Csoóri Sándor arcképével találom szemben magam. Meglepve észlelem, hogy inkább interjú olvasható benne, mint novella vagy vers. Ugyanakkor zenei és képzőművészeti rovatot is tartalmaz a lap, könyvajánlókkal. Hirtelen elhalkul a kellemes dzsessz, a duruzsolók is elnémulnak, és a Napfonat együttes lányai lépnek a színpadra.
Szorongások
Szorongások
Szemezgetés az ÉS friss számából
Az ÉS e heti lapszámában Balassy Fanni, Horváth Dániel és Vári Attila novellái mellett Fekete Vince versei olvashatók, melyek koránt sem felhőtlenül könnyed szövegek. Ahogy Istók Anna versei és Tóth B. Judit novellája sem. Én az utóbbi két hölgy szövegeit  vizsgáltam meg alaposabban. 
Tabuk, neologizmusok, kitalált szavak
Tabuk, neologizmusok, kitalált szavak
A Margó Fesztivál záró napja
A fesztivál utolsó napján az első program délben kezdődött, ahol Kis-Várday Júlia interaktív foglalkozást tartott gyerekeknek. Én kettő óra előtt nem sokkal érkezvén befészkeltem magam a kisszínpad nézőterének egyik zugába.
Furcsa, mégis ismerős
Furcsa, mégis ismerős
A nemzetközi versenyprogram filmjei a 9. Friss Hús Budapesti Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon
„Ez olyan fura!” – hangzik el gyakran a mondat azon jelenségekre, amelyektől félünk, vagy amelyek egyszerűen ismeretlenek a számunkra. De talán lehetséges, hogy a furcsaságok igazából sokkal közelebb állnak hozzánk, mind gondolnánk?
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés