bezár
 

irodalom

2021. 07. 30.
Azok a titokzatos lányok
Júliusi utolsó ÉS-szemle
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Azok a titokzatos lányok Az Élet és Irodalom legújabb számában javarészt a nőké lett a szerep a novellákban, versekben. Hol kissé fanyar módon, hol sokkolóan izgalmasan mutatnak be női karaktereket a hét szerzői.

Legéndy Jácint verseivel nyit az irodalmi részleg. A Zsenge alkimista és a Tejútrendszer formáját tekintve közös vonásként említhető, hogy mindkét szöveg kapott egy-egy alcímet, s a szerző elhagyta a központozást, ezáltal zaklatottságot kapnak a szövegek, illetve lehetőség nyílik arra, hogy az olvasó ne csak egy módon értelmezze a sorokat. Legéndy szövegei a lírai-én nőkkel való kapcsolatára fókuszál nyers hangnemben. Erre a fajta durvaságra szokatlan képeivel erősít rá. Ilyen például a „séródat is hasonlóan hordod inkluzív háromszög akárcsak egy vasaló kontúrjai” vagy a „rockzenére csillogó éjszaka után” sorok.

Piros Vera Tisztaszoba című novellája egy egyszerű szóval jellemezhető: sokkoló. A szöveg központjában családon belüli szexuális bántalmazás áll, ráadásul Piros Vera azt is megmutatja, hogy a felnőttektől látott minták alapján szocializálódunk, így nem csoda, ha a bántalmazottból könnyen válik bántalmazó. A tömör, egyszerű mondatok még inkább megidézik azt a hangulatot, melyek jellemezhetik a novellában lévő család hátterét.

Benedek Szabolcs A nő, aki látta a Doorst című tárcájának elbeszélője, Ervin egy nap egy zárt Facebook csoporton belül értesült, hogy volt szerelme, Alice a vírus miatt elhunyt. Az információ felkavarja az elbeszélőt, különböző emlékképek villannak fel elméjében. Ezáltal a szöveg időszerkezete úgy csavarodik, ahogy Ervin felidézi a lánnyal közös élményeit. Benedek Szabolcs egyszerű mondatszerkezeteket használ, egyedül az időrend az, ami bonyolultabb. A tárca fontos kérdéseket vet fel az emberi viszonyokkal kapcsolatban, hogy van valami ismeretlen kötődés azokhoz, akikről keveset tudni, s ezek az emberek a titokzatosságuk révén sokáig velünk maradnak.  

Háy János A hőerőmű című novellájának főszereplői azok a tipikus huszonéves lányok, akik annyi mindent szerettek volna, de valamiért mégsem valósították meg tervüket. Unatkoznak, átlagosak, nem akarják, mégis beletörődnek. Az elbeszélő ezeket a fiatal felnőtteket állítja párhuzamba azokkal a cégekkel akik ugyan hirdetik a fenntarthatóságot, száz százalékosan mégsem teljesítik be elveiket, céljaikat.

Az említett szerzők mellett Tőzsér Árpád versei, Gellén-Miklós Gábor, Kürti László és Szilágyi Júlia novellái olvashatók. Az Ex libris rovatban pedig Bartha Judit kritikái találhatók, melyeket Margaret Atwood az Ehető nő, Carmen Maria Machado A női test és más összetevők, Ljudmila Ulickaja A lélek testéről és Susanna Clarke Piranesi írt.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Gyáfrás István --


További írások a rovatból

Bemutatták K. Horváth Zsolt új kötetét, A bundátlan Vénuszt, Prae Kiadó, 2021
irodalom

A hétköznapok esztétikája és a fantasztikus irodalom A hétköznapok esztétikája és a fantasztikus irodalom
Beszélgetés Keserű József új monográfiájáról
irodalom

A békától a kavicsig minden az idő része A békától a kavicsig minden az idő része
Interjú Lipcsey Emőkével
irodalom

A könyvtáraktól a bosszúpornóig A könyvtáraktól a bosszúpornóig
A Gombaszögi Nyári Tábor irodalmi sátrának programjairól

Más művészeti ágakról

gyerek

Cinemira Fesztivál októberben
A SKAM-sorozat sztárjaival és dupla programmal
színház

Ítélkezés nélkül Ítélkezés nélkül
Az AlkalMáté Trupp Jordán Adél című előadásáról
színház

A szóvillantó titán A szóvillantó titán
Interjú Kelecsényi Lászlóval Latinovits Zoltánról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés