bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Tomcsányi Sára --

felhasználói adatlapja

Tomcsányi Sára által feltöltött cikkek:

Nem tud az ember olyan hülyeséget kitalálni, amiről ne lenne történelmi forrás
Nem tud az ember olyan hülyeséget kitalálni, amiről ne lenne történelmi forrás
Vida Gábor Senkiháza című regényének bemutatója a Margón
A tavaszi Margó Fesztivál első napján, csütörtökön, az este utolsó beszélgetése Vida Gáborral zajlott. Az íróval Senkiháza. Erdélyi lektűr című új regényéről Szegő János, a könyv szerkesztője beszélgetett, a szövegből Szikszai Rémusz előadásában hallhatott részleteket a közönség.
Az elkallódni krónikusan képtelen, sápadtarcú indián
Az elkallódni krónikusan képtelen, sápadtarcú indián
Márton Evelin: Farkashab, Lector kiadó, Marosvásárhely, 2022.
A regény elbeszélőjének indiánsága nem olyan identitás, amely a felnőtté válással megszűnik, hanem alkotáshoz használt, nyelvi szinten is megjelenő szabadságként és inspirációs forrásként működik: „Itt a Kétvízközben, ahol lakom, az ember indiánnak születik, és kész.” Márton Evelin prózája hömpölygő mesélés-folyam, amelynek elbeszélője nyersen, humorosan és kíméletlenül vall felnövésről, identitás- és helykereséséről, amely falu és a város díszletei között, oktatási intézmények összefirkált falain belül és saját testének (teknős)páncél nélküli valóságában zajlik. – Márton Evelin Farkashab című regényéről Tomcsányi Sára írt kritikát.
A  pixelember transzkulturalizmusa
A pixelember transzkulturalizmusa
A Bázis könyveinek bemutatója
Február 15-én szerdán Kettős Bázis néven kettős könyvbemutató volt a Kis Présházban. A Bázis irodalmi és művészeti egyesület első önálló köteteit, a Transzkulturalizmus és bilingvizmus című tanulmánykötetet és a Természetes vadság versantológiát Németh Zoltán költő és irodalomtudós, valamint Magdalena Roguska-Németh irodalomtörténész, a kötetek szerkesztői mutatták be. A Nemes Z. Márió által moderált beszélgetésben részt vett Pénzes Tímea, Nagy Márta Júlia, Gyurász Marianna és Hajtman Kornél.
Amit egy regényben igaznak érzünk, az az is
Amit egy regényben igaznak érzünk, az az is
Bódis Kriszta Kisasszonyképző című regénye a Margó fesztiválon
Bemutatták Bódis Kriszta író, dokumentumfilmes Tüdős Klára történetét feldolgozó, Istenhegy című új trilógiájának első részét, a Kisasszonyképzőt október 16-án a Margó fesztiválon. A beszélgetést Ott Anna moderálta.
Poszttraumás nyomozó anyák és rejtélymegoldó hóhérok
Poszttraumás nyomozó anyák és rejtélymegoldó hóhérok
Mészöly Ágnes és Gráczer L. Tamás krimijeinek bemutatója a Margó fesztiválon
A Prae kiadó két frissen megjelent krimijét is bemutatták a Margó fesztiválon október 16-án, szombaton. Gráczer L. Tamás A háromfa hölgye és Mészöly Ágnes Megrajzolt gyilkosságok című regényeiről szóló beszélgetést Bánhidi Lilla moderálta, a felolvasás Szabó Laura Lala közreműködésével valósult meg.  
Kirgiz teknős szeretnék lenni
Kirgiz teknős szeretnék lenni
Bemutatták Márton Evelin Farkashab című új regényét
Márton Evelin Farkashab című, negyedik regénye a Lector Kiadó gondozásában jelent meg idén. A könyvet Wirth Imre író, muzeológus mutatta be szeptember 28-án szerdán az Írók Boltjában. A beszélgetésen szó esett többek között indiánokról, kirgiz teknős-létről, idő-összerántásról és családi szinopszisokról is.
Mikor az algoritmus beleír a szövegbe
Mikor az algoritmus beleír a szövegbe
A Poszthumanizmus és... sorozat újabb eseménye
A Poszthumanizmus és irodalom című esemény a Poszthumanizmus és... beszélgetéssorozat 3. része volt, a moderátori szerepet Nemes Z. Márió töltötte be, a beszélgetés résztvevőiként Vidosa Esztert, Kerber Balázst és Bordás Mátét pillanthatta meg az, aki a Kis Présház kirakatüvegén benézett június 21-én, ugyanis a beszélgetést akkora érdeklődés övezte, hogy többen nem is fértek be a helyszínre, így az élő közvetítéssel kellett beérniük.
Semmiképpen nem préda
Semmiképpen nem préda
Borda Réka: Égig érő csalán, Scolar kiadó, Budapest, 2022.
Borda Réka első regénye az Égig érő csalán, amely annak ellenére, hogy prózai szöveg, nem simul bele engedelmesen a műnembeli keretek közé; szó sincs puha, nyári mező fűszálai közötti elbeszélői pozícióról, amely lehetővé tenné a befogadói oldaláról való szemlélődést. A szavak is szúrnak, és még ha a kimondás helyett inkább virágnyelvi konnotációk formájában jelennek is meg, szó sincs kertelésről. – Borda Réka Égig érő csalán című regényéről Tomcsányi Sára írt kritikát.
Kortárs magyar krimi mint modern népmese
Kortárs magyar krimi mint modern népmese
A Nyomon vagyunk című kerekasztal-beszélgetés keretein belül a kortárs magyar krimi helyzetének kérdéseit járta körül Deczki Sarolta irodalomtörténész, kritikus, Mészöly Ágnes író, Péczely Dóra szerkesztő és András László író június 10-én pénteken a Kis Présházban.
Az igazságkereső hóhér
Az igazságkereső hóhér
Gráczer L. Tamás A háromfa hölgye című krimijének (Prae Kiadó) bemutatója a Kis Présházban
A Prae Kiadó 2017-ben indította útjára a Krimi Ma könyvsorozatát, amely a kortárs magyar detektív- és bűnregény műfajának megújítását tűzte ki célul, ennek keretein belül öt regény látott eddig napvilágot. A kiadó aztán 2020 tavaszán nyílt pályázatot hirdetett magas színvonalú krimik – novellák és regények – írására. A zsűri egyhangú döntése alapján ért el első helyezést Gráczer L. Tamás A háromfa hölgye című kézirata, aminek bemutatója május 23-án, a Kis Présházban volt. A szerzővel Péczely Dóra és Réz András beszélgetett, Balogh Endre moderálásával.
Legyen egy biztonsági trambulinja az irodalomnak
Legyen egy biztonsági trambulinja az irodalomnak
Fehér Enikő volt a Kötetlenül sorozat 12. vendége májusban
A Kötetlenül sorozat 12. alkalma május 5-én került megrendezésre, a meghívott vendége Fehér Enikő volt, a beszélgetést az est állandó vendéglátója Horváth Florencia vezette. Szó esett többek között készülő első prózakötetről, a hagyományos irodalmi terek megújításáról, erdőben való felolvasásról, rádióműsorról, valamint a műnembeli keretek szükségességének kérdéséről is.
Művészetbe zárt valóság
Művészetbe zárt valóság
Lapszemle az Élet és Irodalom LXVI. évfolyam 15. számáról
Az Élet és Irodalom 15. számának sok történésre kell reflektálnia, ha elfogadjuk a benne található felvetést, miszerint a művészet tűnjön bármennyire céltalannak, „minden másnál jobban tükrözi a jelent.”. Kölnifelhőben, a piros tojások felett így nemcsak a közelmúltban történt közéleti és művészeti történésekre vonatkozó reflexiókba, de a mellékletnek köszönhetően a Tamás Gáspár Miklós tiszteletére rendezett konferencián elhangzottakba is beleolvashatunk.
Sarjerdő nem ősvadon
Sarjerdő nem ősvadon
Bemutatták Lanczkor Gábor Sarjerdő című kötetét a Kis Présházban
Lanczkor Gábor Sarjerdő című kötete tavaly jelent meg a Jelenkor kiadónál, azonban a járványhelyzet miatt többször is el kellett tolni a könyvbemutató időpontját, ami végül március 30-án valósulhatott meg a Kis Présházban. A költővel Péczely Dóra szerkesztő beszélgetett.
Rázoomolt részletekből összerakott valóság
Rázoomolt részletekből összerakott valóság
Lydia Davis: Elég jól vagyok, de lehetnék egy kicsit még jobban is, Magvető kiadó, 2021
Részletekre ráközelített képekből összerakni az egészet, ebben állna a mi feladatunk? A didaxis hiánya uralja Davis könyvét, üdítően hat, hogy nem von le tanulságokat. A sok lifecoach, wannabe instagrambölcs és motivációs tréner gondolatrengetegében elveszve végre valami nem útjelző lámpásként akar funkcionálni. – Tomcsányi Sára Lydia Davis: Elég jól vagyok, de lehetnék egy kicsit még jobban is című könyvéről írt kritikát.
Háborúról írni
Háborúról írni
Lapszemle az Élet és Irodalom LXVI. évfolyamának 11. lapszámáról
A tragikus események kikerülhetetlensége talán már jó ideje nem volt ennyire figyelmen kívül hagyható. Feladata-e a mindennapi irodalomnak a valóságra való folytonos reflektálás? Szabad-e lekerekítenie a valóság éleit, vagy a nyers ábrázolás, az üzenet kendőzetlen célba juttatása a fontos? Ápolhatja-e a realitás talajára érkezés sebeit, vagy gyorsan le kell tépnie a ragtapaszt? Válaszokat ugyan nem ígér az Élet és Irodalom 11. lapszáma, de gondolatkísérleteket vet fel, és helyenként poétikai vigaszt igyekszik nyújtani.
Megfordítani a világot mozgató játékteret
Megfordítani a világot mozgató játékteret
Lapszemle az Élet és Irodalom LXVI. évfolyam 7. számáról
Irodalmi folyóiratokról beszámolókat olvasni olyan, mint nézőként megfordítva, a színpad mögött végigülni egy darabot, és onnan, csak a néhány beszűrődő hangfoszlányból igyekezni megérteni minden nem látott szemrebbenést és sóhajt, távolról tapintani a feszültséget. Az újrainduló Lapszemle rovatban az Élet és Irodalom legújabb számát tűztük műsorra, izgalmas művészi gárdával és széles skálán mozgó alkotói minőséggel. Lesz szó többek között csak irodalmi témának jó szerelemről, csótányokról, feminizmusról és molekuláris bionikáról. A teljes élményért és kiegészítésért javallott a lapszám elolvasása!
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés