bezár
 

irodalom

2022. 10. 24.
Poszttraumás nyomozó anyák és rejtélymegoldó hóhérok
Mészöly Ágnes és Gráczer L. Tamás krimijeinek bemutatója a Margó fesztiválon
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
A Prae kiadó két frissen megjelent krimijét is bemutatták a Margó fesztiválon október 16-án, szombaton. Gráczer L. Tamás A háromfa hölgye és Mészöly Ágnes Megrajzolt gyilkosságok című regényeiről szóló beszélgetést Bánhidi Lilla moderálta, a felolvasás Szabó Laura Lala közreműködésével valósult meg.  

Gráczer L. Tamás A háromfa hölgye és Mészöly Ágnes Megrajzolt gyilkosságok című regényében közös, hogy mindkettő idén, a Prae kiadó Krimi Ma sorozatában jelent meg. Szabó Laura Lala egy részletet olvasott fel kezdésként a Megrajzolt gyilkosságokból, a részletben egy szereplő máris meghal. Mészöly konduktorként, Gráczer L. könyvtárosként és történelemtanárként dolgozik, így a moderátor a közönség segítségét kérte abban a kérdésben, hogy a két ártatlannak tűnő szerző hány gyilkosságot követett el műveiben. A hallgatóság tippjeinek felmérése után elárulta, ketten összesen több, mint száz gyilkosságot követtek el, amit a hallgatóság tapssal jutalmazott. Leszögezte, Mészöly Ágnes ebből csak tizenötért felelős, Gráczer ellenben több, mint százért.

Szabó Laura Lala, Mészöly Ágnes, Gráczer L. Tamás és Bánhidi Lilla

Bánhidi Lilla hozott magával néhány, a regények hangulatát szimbolizálni hivatott tárgyat: hőmérőt, fogat, sárga selyemszalagot, cigit, címert, aranytallért, akasztófakötélként hurkolt madzagot, valamint egy fémdobozt. A szerzőknek ki kellett választaniuk a kupacból, hogy melyek illenek a saját regényükhöz és megindokolni a választást. Mészöly Ágnes kezdte a kiválasztást a fémdobozzal, a foggal, és a cigivel, majd Gráczer folytatta a szalaggal, a kötéllel, a címerrel, az aranypénzzel és a hőmérővel.

Bánhidi Lilla által hozott tárgyak

Ezután A háromfa hölgyéből hallhatott a közönség egy atmoszférateremtő részletet. Bánhidi megkérte Gráczer L. Tamást, hogy a tárgyak segítségével meséljen a könyv hangulatáról, a korról, amiben játszódik. A szerző a címerrel és a pénzérmével kezdte, amelyek a történelmi hátteret szimbolizálják. Elmondta, a történet Mátyás király idejében játszódik, abban az időszakban, amikor már király, meg van választva, de még nincs megkoronázva. Nem a nagy, dicső Mátyás jelenik itt meg. A szerző mindenképpen egy olyan magyar történelmi témát akart választani, ami dicsőséges és megragadja az ember fantáziáját. A kötél a főszereplőre, Marcusra, a hóhérra utal, aki a történet nyomozója annak ellenére, hogy ez így sosincs kimondva, mivel akkor még ez a szakma nem létezett. Ő rendelkezik azzal a háttértudással, ameynek segítségével képes megoldani a rejtélyt. A címszereplő, a háromfa hölgye az első oldalon meg is jelenik, hajában a sárga szalaggal, amit az örömlányoknak kötelező volt ekkor hordani, ő a gyilkosság áldozata. 

Gráczer L. Tamás

A moderátor Mészöly Ágnest is megkérte, meséljen a tárgyakról. A szerző a dobozt felemelve azzal kezdte, krimije Gráczer L. könyvével ellentétben a jelenben játszódik, 2022-ben, erre sok kis részlet utal, például a metrópótló buszok aktuális megállói. A jelenben egy gyilkosságsorozat tartja félelemben az erősebbik nemet, ugyanis egy sorozatgyilkos a férfiakat választja célpontjául, nemük díszpéldányait, akik erősek, sportosak, akkor csap le rájuk, amikor elmennek futni. A hamvaikat egy piros, kerek dobozban találják meg egy fehér selyemkendőre letéve, ez Japánra utal, de a dobozt kinyitva még több Japánra utaló dolgot találnak a nyomozók. A tárolóban a gyilkos mindig hagy egy elhamvasztatlan testrészt, hogy megkönnyítse a beazonosítást, ez az egyik esetben egy fog. A szál cigaretta a nyomozó, Dr. Szabó Ágota függőségére utal, aki az írónő előző krimijének, A Rókabérc, haláltúrának is a főszereplője. Ebben megrázó dolgok történtek vele, amik nem múlnak el nyomtalanul, poszttraumás stressz szindrómával küzd az új krimiben.

Mészöly Ágnes

A moderátor ezután Mészöly főszereplőjére terelte a szót, arra volt kíváncsi, mennyire tért el a detektívregények főszereplő sémáitól írás közben. Az írónő nem akart egy önsorsrontó nyomozófigurával dolgozni, főszereplője életében hiába van egy komoly trauma, nem engedheti meg magának, hogy szétessen, össze kell szednie magát a kamasz lánya miatt. Nem szégyell segítséget kérni, terápiára jár, próbál kimászni ebből a helyzetből.

A krimiszerzők

Ezután Mészöly japán rajzfilmvilághoz való viszonyára terelődött a szó. Elmondta, ma már több japán rajzfilmet is nagyon szeret, de ambivalens kapcsolat fűzi őt hozzájuk. Eleinte az az anyuka volt, aki kijelentette a gyerekeinek, hogy ilyen hülyeségeket nem nézünk, de a gyerekeit nemcsak tanítja, hanem tanul is tőlük, így sikerült ráébreszteniük, hogy mint minden művészeti műfajban, ebben is vannak értékek. Azóta szeret erről írni, és szereti ezt a szubkultúrát távolról szemlélve, annyira, hogyha választhatna, következő életében mangarajzoló lenne.

Bánhidi Lilla

Mészöly Ágnes és Gráczer L. Tamás krimije nemcsak abban kapcsolódik egymáshoz, hogy a Krimi Ma sorozat részei, hanem összeköti őket a Prae kiadó 2020 tavaszán indított nyílt krimipályázata is, aminek nyertese a zsűri egyhangú döntése alapján Gráczer L. Tamás A háromfa hölgye című regénye lett, a döntéshozók között Mészöly is helyet foglalt. A zsűrizés során nem tudta figyelmen kívül hagyni az olyan sorozatgyilkosos történetek felülreprezentáltságát, ahol nők voltak az áldozatai az általában bosszúból vagy szexuális indíttatásból elkövetett gyilkosságoknak. Úgy érezte, vissza kell állítania a világ egyensúlyát, azaz kellene egy krimi, ahol a sorozatgyilkos főszereplő kimozdul ebből a sémából és férfiakat öl. Mindössze két nap alatt találta ki regényei háttértörténetét, amelyek a sztereotípiák elleni bosszúkrimiként is értelmezhetők.

Krimik

Gráczer L. elmondta, jókor jött a pályázati kiírás, az első fejezetnél járt, majd a pozitív visszajelzések miatt érezte, hogy érdemes folytatnia. A történet 1464-ben játszódik, így íráskor és az azt megelőző kutatás során sok forrást tanulmányozott, melyek nagy része német nyelven íródott, mivel a korabeli magyarországi forrásokból kevés maradt meg. A korabeli Budáról nagyon pontos térképek maradtak fent, Bánhidi ezeket ismerve és a  regény szövege alapján olvasás közben jól tudta követni, hogy éppen merre járnak a szereplők. Az esemény újabb részlet felolvasásával zárult.

Lala

A beszélgetés visszanézhető a Kis Présház Facebook-oldalán.

 

Fotók: Mariia Kashtanova

nyomtat

Szerzők

-- Tomcsányi Sára --


További írások a rovatból

Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés