bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Endrey-Nagy Ágoston --

felhasználói adatlapja

Endrey-Nagy Ágoston által feltöltött cikkek:

Félig búcsúzni
Félig búcsúzni
A FÉLonline búcsúestje a Három Hollóban
Az a szép az irodalomban, hogy rajta keresztül az elmúlást is lehet ünnepelni. A FÉL 14 év aktív – részint print formában, később online megvalósuló – működés és egy év hallgatás után befejezte tevékenységét, mely számos fiatal szerzőt segített pályája indulásában publikációs lehetőségek és szakmai tapasztalatok biztosításával. Ennek apropóján került megrendezésre a FÉL búcsúestje március 6-án a Három Holló pincéjében, amely egy egészestés összművészeti minifesztivállá nőtte ki magát.
Töréspontok és formazsonglőrködés
Töréspontok és formazsonglőrködés
Bemutatták az Apokrif Könyvek 2022-es nyerteseinek debütköteteit
2022-ben az Apokrif Irodalmi Folyóirat és a Fiatal Írók Szövetsége által szervezett pályázat győzteseinek, Körtesi Mártonnak és K. Varga Bencének a pályázat díjaként megjelent első kötetük. Körtesi Öngyújtótöltés és K. Varga Repedések könyve című kötetét február 11-én mutatták be a Nyitott Műhelyben. Az estet Kerber Balázs moderálta, illetve Murzsa Tímea szerkesztő is részt vett a beszélgetésen.
Szekrénybe zárt utóélet
Szekrénybe zárt utóélet
Átadták a JAK-szekrénykönyvtárt
Az 1981 – 2019 között működő József Attila Kör egy maréknyi tagja úgy döntött, megkezdi tetemes mennyiségű irodalmi anyagának összegyűjtését és archiválását, ennek első lépése pedig a JAK-szekrénykönyvtár, melyet január 31-én felolvasómaratonnal egybekötve avattak fel a Gólya Presszó klubhelyiségében.
Véraláfutások az űrruha alatt
Véraláfutások az űrruha alatt
Izsó Zita: Bekerített erdő, Scolar Kiadó, Budapest, 2022
Attól, hogy egy szöveg vagy egy könyv társadalmilag fontos témákról beszél, korántsem lesz esztétikai szempontból is értékes. Izsót azonban nem fenyegeti ez a veszély; verseinek nem az az elsődleges erénye, hogy beszél az erőszakról és annak különböző aspektusairól, hanem az, ahogyan beszél. A versek ereje a meglepő, találó, sokszor asszociatív képalkotásban rejlik. „[A] mosolyom illetlen, / mint egy nyitva hagyott slicc.”; „[r]ossz volt a foga, / beletörhetett volna a kemény szavakba, / amiket a fejemhez vágott, / ha nem ízlett neki az ebéd.” - Izsó Zita Bekerített erdő című verseskötetéről Endrey-Nagy Ágoston kritikáját olvashatják.
Körbebeszélni a végességet
Körbebeszélni a végességet
Kovács Edward volt az idei utolsó Kötetlenül vendége
A Kötetlenül beszélgetéssorozat idei utolsó estjén Kovács Edward költőt, szerkesztőt kérdezte a Kis Présházban Horváth Florencia pályájának alakulásáról, leendő kötetéről, tehetséggondozásról és jövőbeli tervekről.
Európai álomparalízis
Európai álomparalízis
Erdélyi költők zenés irodalmi estje a Kis Présházban
November 9-én este 8 órakor sor került André Ferenc, Horváth Benji és Mărcuțiu-Rácz Dóra közös zenés irodalmi spoken word estjére a Kis Présházban. Az eredeti felállás szerint Kali Ágnes is csatlakozott volna a trióhoz, azonban erre nem volt lehetősége, így az említett három szerző kalauzolta el a hallgatóságot az erdélyi irodalom világába.
Mintha a magyar valóság vált volna horrorrá
Mintha a magyar valóság vált volna horrorrá
Bemutatták Veres Attila új kötetét az őszi Margón
A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron október 15-én mutatták be Veres Attila új horrorkötetét, A valóság helyreállítása című novellagyűjteményt (Agave kiadó) a Nemzeti Táncszínház kamaratermében. A szerzővel Sepsi László beszélgetett.
Közéleti költészet a tengerentúlról
Közéleti költészet a tengerentúlról
Bemutatták a Nem lövöm fejbe magam antológiát a PesText fesztiválon
A PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál és a Petőfi Kulturális Ügynökség közös rendezvényén október 1-jén bemutatták a 11 kortárs amerikai költő verseit tartalmazó Nem lövöm fejbe magam című antológiát, amely a Petőfi Kulturális Ügynökség kiadásában látott napvilágot. Az Európa Pont rendezvénytermében Sirokai Mátyás beszélgetett a kötet fordítóival: Ferencz Mónikával, Gerevich Andrással (aki egyben a kötet szerkesztője is), és Závada Péterrel, valamint az 1749-könyvek sorozat szerkesztőjével, Izsó Zitával.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés