bezár
 

irodalom

2023. 02. 05.
Szekrénybe zárt utóélet
Átadták a JAK-szekrénykönyvtárt
Tartalom értékelése (7 vélemény alapján):
Az 1981 – 2019 között működő József Attila Kör egy maréknyi tagja úgy döntött, megkezdi tetemes mennyiségű irodalmi anyagának összegyűjtését és archiválását, ennek első lépése pedig a JAK-szekrénykönyvtár, melyet január 31-én felolvasómaratonnal egybekötve avattak fel a Gólya Presszó klubhelyiségében.

Azok közé tartozom, akiknek kevés emlékük van a József Attila Körről; közvetlen pedig semennyi. Az egyetlen, hogy egyszer, még 2019-ben ráírtam egy barátomra, hogy mikor hirdetik meg a JAK-tábort, hogyan lehet rá jelentkezni. Nem hallottad? Meg fog szűnni. – érkezett a válasz. A JAK megszűnése nagy port kavart a kulturális életben, már csak azért is, mert egy olyan szervezet volt, amely már a rendszerváltás előtt is nagyban hozzájárult az irodalmi élet gazdagításához. Többek között az 1982 – 2018 közötti JAK-füzetekkel, mely sorozat számos, ma is alkotó írónak és költőnek adta ki első kötetét, indította el irodalmi pályáján. Ezen, eddig magánkézben lévő köteteket a JAK most közkinccsé tette: egy lezárt szekrénybe gyűjtötte össze Borsik Miklós és Kellermann Viktória, valamint Górász Péter, a FISZ elnökségi tagja a Szabó Ervin Könyvtár munkatársaként segített a hiányzó kiadványok beszerzésében. A szekrényt a Gólyában helyezték el, hogy a későbbiekben az érdeklődők számára hozzáférhetőek, olvashatók legyenek a füzetek.

Ennek apropóján rendeztek a Gólya Presszóban január 31-én a szekrénykönyvtár felavatásával keretező estet, mely során a JAK-füzetek szerzői dedikálták a szekrényt, majd felolvastak műveikből a zsúfolt klubhelyiségben, egy kellemesen nyomasztó, indusztriális hangulatú, bontott téglafal előtt. A terem képzőművészeti alkotásokkal teleragasztott falai, a legkülönfélébb asztalok és székek szétszórtsága a Műutas Szöveggyár táborokra emlékeztetett.

Az esemény Borsik Miklós, a füzetek egyik sorozatszerkesztőjének moderálásával zajlott, ő konferálta fel öt fős blokkokban a szerzőket, akik a szövegek mellé egy-egy emléket is felidéztek, röviden beszéltek a szervezethez való viszonyukról, felemlítették a sorozatszerkesztőket. Sok irodalmi rendezvénnyel ellentétben itt nem a kötött programterv, hanem a közös nosztalgia volt a kohézió: míg a klubhelységben a felolvasás zajlott, a hasonlóan tömött vendégtérben a József Attila Kör tagjai beszélgettek egymással, idéztek fel emlékeket. Sokan közülük évek óta nem találkoztak egymással, bőven volt mit bepótolni.

A képre kattintva minden felolvasóról találni fotót Mariia Kashtanovától

A maratonszerű felolvasás első blokkjában mikrofon mögé állt többek között Tóth Krisztina a Mándy Ivánnak dedikált Séta című versével, Czifrik Balázs, akit az est a korai, sárkányfüves időszakokra emlékeztetett, amikor fontos mérce volt, hogy nagy legyen a közönségben az írók-költők száma. Fenyvesi Orsolya megkapó-humoros Csendélet erőszakos őszibarackokkal című verse után Gerevich András Leülsz és penész című súlyos szövege következett, illetve felolvasott Kukorelly Endre, és Schein Gábor is.

Rövidnek tervezett, de kényelmes-hosszúra nyúlt szünet után felolvasott többek között Nemes Z. Márió, aki Fétismajom című izgalmas, groteszk versét hozta el, az utolsó JAK-füzet szerzője, Simon Bettina a Szerződés című tragikus, szorongató verset olvasta fel. Kemény István szuggesztív, Az ébresztés című versét Garaczi László Az átkozott című novellája követte, majd Csordás Gábor, a JAK egyik alapítója idézte fel a kezdeti korszakot felolvasás előtt. (A felolvasók teljes listája itt érhető el.)

Az esemény Borsik Miklós megemlékezésével zárult: a tavaly elhunyt Kabai Lóránt és Szkárosi Endre köteteiből olvasott fel egy-egy verset: Kabai Lóránt klór című könyvéből a február 1., 03:38 című verset, majd, mivel Garaczi László gyanútlanul becsukta a Szellőző műveket, kisebb viszontagságokon át jutott el az estet záró, Galilei című Szkárosi-szöveghez, amellyel hirtelen véget is ért a program. A felolvasásokat felszabadult beszélgetés követte.

A JAK-szekrénykönyvtár kulcsa a Gólya nyitvatartási ideje alatt a pultostól kérhető el, amennyiben valaki szeretne kivenni, lapozgatni egy példányt. A József Attila Kör digitalizálni szeretné nagy mennyiségű VHS-kazettáját és videofelvételét, ez azonban többszázezer forintba kerül, ezért örömmel fogadják az adományokat. Aki szeretne hozzájárulni a projekt megvalósulásához, a jakretro@gmail.com email címen tud informálódni a módjáról.

Az estre nem minden meghívott szerző tudott eljönni, többen videóüzenet formájában olvastak fel, ezek a videók itt tekinthetők meg.

Fotók: Mariia Kashtanova

nyomtat

Szerzők

-- Endrey-Nagy Ágoston --

Endrey-Nagy Ágoston (2002, Mór) Málik Roland-díjas költő, kritikus, a KULTer.hu szépirodalmi rovatvezetője, a prae.hu újságírója. Jelenleg az ELTE BTK magyar szakán tanul. Tagja a Fiatal Írók Szövetségének.


További írások a rovatból

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
A 14. Frankofón Filmnapokról
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés