bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Pap Rebeka --

felhasználói adatlapja

Pap Rebeka által feltöltött cikkek:

Traumafeldolgozás, megfáradt női test, online kommentek
Traumafeldolgozás, megfáradt női test, online kommentek
A FISZ Junior záró programjáról
2024. március harmadikán este hatkor izgatott és jókedvű morajlással telt meg a Kis Présház, a Fiatal Írók Szövetségének programjára szép számú érdeklődő gyűlt össze, hogy meghallgassa, milyen szövegeken dolgozott az utóbbi napokban Bársony Kamilla, Kessler Emma, Kuti Lilla Szabina, Nagy Pálma, Niszler Emma, Molnár Boróka és Raffay Anna.
Műfordítás mint gyakorlat és kulturális szerepvállalás
Műfordítás mint gyakorlat és kulturális szerepvállalás
Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma
Futólépésben esem be az Írók Boltjába, már háromnegyed öt van. A helyiségbe lépve az első gondolatom, hogy micsoda kontrasztban állnak a színes könyvborítók a februári hétköznap délutáni szürkeségével. Azonnal kezdődik az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című új beszélgetéssorozatának első része, fókuszban Nádori Lídia munkásságával, akit Hegedűs Claudia kulturális újságíró és Csuhai István, az ÉS versrovatának szerkesztője, esztéta, kritikus kérdez karrierjének kezdetéről, a szerzőkkel való kapcsolatáról és a fordítás munkafolyamatairól. Pap Rebeka tudósítása. 
Nem a család intézményével van a gond, hanem azzal, ahogy egymással bánunk
Nem a család intézményével van a gond, hanem azzal, ahogy egymással bánunk
Interjú Hidas Judittal
Hidas Judit Nem vagy többé az apám című regénye 2022-ben jelent meg a Park kiadó gondozásában. A könyv kapcsán többek között családi viszonyokról, a megbocsátás lehetőségeiről és a nők helyzetéről beszélgettünk a szerzővel - Pap Rebeka interjúját olvashatják.
A saját szobához pénz és megbecsültség kell
A saját szobához pénz és megbecsültség kell
A Goethe-Institut Budapest nőnapi beszélgetése feminizmusról és identitásról
Manapság egyre többet beszélünk a nők társadalmi helyzetéről. Sokasodnak azok a hangok, amelyek az általuk elvégzett láthatatlan munkára vagy a politikai és művészeti szférát érintő alulreprezentáltságukra hívják fel a figyelmet. Idén, március 8-án a Goethe-Institut Budapest Van-e már saját szobájuk a nőknek címmel szervezett kétnyelvű estet, melynek során német és magyar írónők és fordítók vitatták meg nézeteiket a női egyenjogúságról, az írónők művészvilágbeli helyzetéről és a kettős identitásról, hogy a nőnap egy szál virágnál több tartalommal teljen meg. A beszélgetés résztvevői: Hidas Judit, Yael Inokai, Klein Judit, Sophia Matteikat, Toldi Eszter és Tóth Kinga.
Egy élet munkája, egy életmű revidiálása
Egy élet munkája, egy életmű revidiálása
Kabdebó Lóránt Valami történt című kötetének bemutatója
2023. január 26-án az érdeklőkkel zsúfolásig telt Kis Présházban mutatta be a tavaly elhunyt Kabdebó Lóránt Valami történt, Szabó Lőrinc átváltozásai című tanulmánykötetét Kulcsár-Szabó Zoltán irodalomtörténész, Smid Róbert irodalomtörténész, kritikus, a könyv szerkesztője, és Dobos Marianne, Kabdebó professzor özvegye.
Továbbírható-e Közép-Európa mítosza?
Továbbírható-e Közép-Európa mítosza?
A „Mészöly Miklós és a kortárs irodalom” című rendezvényről
A Mészöly Miklós Egyesület immár ötödik alkalommal tartotta meg december eleji, Miklós-napi rendezvényét, mely 2022 december 5-én Kelemen Pál és Márjánovics Diána szervezésében újító módon workshop jelleggel valósult meg. Helyszínül a PIM Szomszéd szolgált.
Három hang a Három Szerb Kávéházban
Három hang a Három Szerb Kávéházban
Az Irodalmi Szemle legújabb lapszámbemutatójáról
Ploniczky Tamás, az Irodalmi Szemle online felületének szerkesztője beszélgetett november 25-én a Három Szerb Kávéházban Bogyó Noémivel, Karácsony-Rácz Boglárkával és Tóth Lilith Viktóriával. Bogyó Vakfoltok, Karácsony-Rácz Végpóz és Tóth Túl sok világ című köteteinek bemutatása apropóján szó esett a szlovákiai magyar identitásról, a női szexualitás ábrázolásáról és az Irodalmi Szemléhez fűződő viszonyukról. Az est legfőbb célkitűzése a szerzők bemutatása volt a budapesti közönségnek.
A hierarchizálatlan világ nyugalma
A hierarchizálatlan világ nyugalma
Balázs Imre József Éjszakák a zenben című kötetének bemutatója
November hetedike, hétfő este, sötét, borongós idő. A Bartók Béla úton sétálva alig várom, hogy beléphessek a Kis Présház kellemes, családias légkörébe, hogy meghallgassam Balázs Imre József, kolozsvári irodalomtörténész, költő, avantgard kutató új verseskötetét bemutatóját. A költővel Péczely Dóra, a kötet szerkesztője és Balogh Endre, a Prae kiadó vezetője beszélget.
A saját nézőpontból kiszakadva rálátni egy másikra
A saját nézőpontból kiszakadva rálátni egy másikra
Hidas Judit: Nem vagy többé az apám című regényének bemutatója
Október 16-án mutatták be a Margó Irodalmi Fesztiválon Hidas Judit Nem vagy többé az apám című új regényét. A szerzővel Winkler Nóra televíziós-rádiós műsorvezető beszélgetett, a könyvből Kerekes Vica olvasott fel részleteket.
A világok legjobbika, avagy a saját cella otthonossága
A világok legjobbika, avagy a saját cella otthonossága
Beszélgetés Irena Brežná legújabb regényéről a 27. Nemzetközi Könyvfesztiválon
2022. szeptember 29-től október 2-ig tartott a 27. Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenáris Parkban, melynek középpontjában idén a szlovákiai magyar és a szlovák nyelvű irodalom állt. Az eseményen, Irena Brežná a Phoenix kiadó gondozásában megjelent Minden világok legjobbika című új regényéről az írónővel Dragomán György író, Kiss Noémi, író, kritikus és a regény fordítója, Vályi Horváth Erika beszélgetett. A műből Kerekes Vica színésznő olvasott fel egy részletet.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés