bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Győrffy András Anakron --

felhasználói adatlapja

Győrffy András Anakron által feltöltött cikkek:

Folk metál a köztévén
A tavaly októberben az A38 hajón nagy sikerrel megrendezett Folk'n'Troll fesztiválon készült koncertfelvételeket és interjúkat láthatjuk az m1-en július 19-én és 26-án!
All things must pass
Sosem hittem volna, hogy a Lake of Tears fellépése – ami után azóta áhítozom, hogy meghallottam a Demon you / Lily Anne című számuk bárhol, bármikor ugrálásra késztető, lüktető-menetelő verzéjét – éppen zenéjük keserű, fájdalmas, az elmúlást megéneklő aspektusait emeli majd ki bennem. Elvégre ez – ahogy vártam is – egy igazi örömünnep volt, „gyerekkorunk legszebb dalait" játszotta el négy öregedő muzsikus, fülig érő szájjal.
Kapolcsoltam
Mi a baj a Művészetek Völgye fesztivállal és mi történt ott idén? Előbbi kérdésre részletekbe menően próbálok választ találni, utóbbira viszont mindössze egy apró, szubjektív keresztmetszettel felelek – a 8. és 9. nap legfontosabb zenei eseményeinek (a Csík zenekar, a Muzsikás együttes, és Lajkó Félix koncertjei) beszámolójával.
Katarzis – a menyasszony halála
Itt most egy beszámolónak kellene állnia a MetalMania eseményeiről, azonban kiküldött munkatársunktól nem kaptuk meg a beígért cikket, és e-mailjeinkre sem válaszol. Telefonon sikerült elérnünk feleségét, aki szerint elhatalmasodott rajta valami furcsa euforikus állapot, melynek sok köze van a My Dying Bride szombat esti fellépéséhez. Hogy mégis naprakész ismertetőt adhassuk a koncertről, a vele készült hangfelvételekből összeállítottuk az alábbi különös visszaemlékezést.
Hyperboring
A dark/neofolk/industrial színtér jobbnál jobb zenekarait felvonultató Hyperborea rendezvénysorozat ötödik része – az öt nemzetközileg elismert külföldi és hazai formációval, ill. előadóval – igazi csemegének ígérkezett. A fellépők sorrendjének többszöri megváltozása, valamint az emiatt (?) bekövetkező csúszás (tyúk vagy a tojás?) azonban keresztülhúzta a számításaimat.
Gombából van a hold
Brennare kényszerét érzi annak, hogy új viszonylatokba helyezze korábbi műveit a visszatérő elemek útján – talán mert a metál szubkultúra egyáltalában nem képes semmiféle viszonylatokba belehelyezni ezeket a műveket. Varázsgombák, mesék, szilaj, fékevesztett metálkodás és a reggel, ami eljön, majd valami menthetetlenül szertefoszlik.
Girhes csodaszarvas
Az egész est folyamán ott lógott a színpad mögött egy hatalmas vászon, rajta a Kormorán Folk&Roll lemezborítójáról ismert motívum szarvasos verziójával. Népünk egykori totemállatának rendesen kilátszottak a bordái – valóban, nehéz időket élünk. Jó is ilyenkor az öregistenhez, éganyánkhoz-földanyánkhoz fohászkodni, lepacsizni a szellemvilággal, régmúltba révedni ennek a lebegtető, lélekmélybe nyúló muzsikának a segítségével.
Súlyos ábrándmetál és ejakuláló falloszmetál az A38-on
Hová lettek a cigányzenés motívumok a dühös thrash-metálból? Mi célt szolgált az íjszerű alkalmatosság a színpadon? Mi a fellépők pontos sorrendje? – Ez mind nem derül ki a cikkből. Mesélek viszont letűnt szubkultúrák megújhodásáról, a metálról mint reális ifjúsági szórakozási alternatíváról, valamint – naná – a címbéli hímtagról.
A folk/pagan metál alkímiája: Skyforger
Budapesti pogány napok 3.: egy alaposan megcsúszott fesztivál-beszámoló – helyett: a folk/pagan metál balti királyainak hosszan zengő méltatása. Leszámolás a barbár nézetekkel és a sznob elvárásokkal, mitől/mire (lehet) jó a folk metál… és a végére azért némi koncertélmény is, dolgok, amikbe beletört az idő és a felejtés vasfoga.
Cseh és román pogányok
Budapesti pogány napok 2.: a Moonsorrow-koncert másnapján cseh és román metálegyüttesek jártak Budapesten, hogy szláv tradíciókról, illetve az erdélyi spiritualitásról énekeljenek. Dicső múlt és pagan metál nálunk és más nemzeteknél.
Budapesti pogány napok 1.
A sors kegyes volt a magyar – budapesti – metálosokkal: egy szűk hónap leforgása alatt olyan bandák élő produkcióját nézhették meg, mint a Cannibal Corpse, a My Dying Bride, a Testament, a Korpiklaani, a Moonspell, vagy a GWAR. Az underground rajongók számára is ünnep volt április eleje, hiszen a folkos pogány metál legjelesebb képviselői jártak a budapesti klubokban: a finn Moonsorrow, a román Negura Bunget és a lett Skyforger. Első nap: finn harci duhajkodás.
Japán Kalotaszeg
Öröm volt nézni a japánok magyar táncát, ahogy a teljesen különböző szellem és mozgáskultúra tökéletesen más mozdulatokat eredményezett. Sokkal inkább az akrobatikus oldalról közelített Shibata úr a férfitánchoz: a vaskos, erős mozgás és a duhaj csapkodások helyett légies lépéseivel amolyan "Jackie Chan és a magyar néptánc talákozása" érzést keltett bennem.
„A styxi parton bolygand szellemem”
"A nyomtatott vagy fénymásolt fanzine-ekre most minden eddiginél nagyobb szükség van, ezek nélkülözhetetlenek a színtér számára! Nem szabad elveszniük, és roppant boldoggá tesz, hogy ma is léteznek olyan remek kiadványok, mint pl. […] a Stygian Shadows" – Iron Incubus, a Blood of the Ancients fanzin szerkesztője, a Hellish Crossfire gitárosa (SS#13-14, 41.)
A jó a rossz és a százfolkcelziusz
Tréfának sem rossz a Korpiklaani–My Dying Bride–Testament szendvics, annyira totál különböző zenékről van szó. Rendben, ez egy fesztivál, nincs gond ezzel, meg érthető is a mesteri szervezői húzás: pelyhedző állú folkmetálosok, meghasonlott huszon-harmincéves gótmetálosok, valamint öreg és fiatal thrasherek fognak jönni - átfedés kizárva, ultraszéles közönségspektrum!
Zenei mészárszék
Ha már brutál, legyen nagyon brutál: slattyogó innsmouth-iak, egy kipeckelt szájú, féregrágta hulla. A death metál "í"-ző nyelvjárása és néhány kedélyes „fuck you". Göteborg és a boldog kevesek; valószerűtlenül kellemetlen, zsigeri félelmet keltő élethelyzetek. Beszámoló egy death metál koncertről.
Kelta was?
Nem a többi hangszert néha-néha kissé elnyomó basszusgitár, vagy az improvizációs, szabad játékstílus, a friss adaptációk miatt szaladt fel a hallgató szemöldöke hirtelenjében (kelta was?!), hanem azért, mert a breton zene „tradicionálisan” ilyen: magában hordozza a középkorra jellemző, kissé abszurd megközelítést (lásd/halld a dalt a farkasról és a szamárról), harsány fúvósok süvöltenek, hosszan, már-már pofátlan módon ismétlődnek azok a bűvös táncdallamok…
SS feszti körkép
Nehéz úgy figyelni a zenére, hogy gerjed minden, és minden pillanatban kijjebb és kijjebb lökődöm, mint valami piszok a gennyes sebből… Egyestés black metál maraton: vitriolos falragaszok, szentségtörő rituálé, dögrovás, vagdalkozó-lökdösődő haláltánc.
„Holnap a Dezodorra gyertek”, avagy gyöngyöt a disznók elé
Süskind regényének korrekt mainstream mozivá való átgyúrása láttán kiborul a prüdéria bilije. Szegfűszeg? pézsma? netán fahéj? Ez fingszag, baszki!!!
Ajnározás és fröcsögés
Melyben a szerző nem árul zsákbamacskát: némi tárgyilagos, egyensúlyozgató elemzés után előtör belőle az ellenszenv és a kritikus szellem. Hadjárat az indie és a numetal leundergroundozása, a télikabátmetál, a bprnr, az irodalomelménckedés és a fagocitózis ellen.
Magna Cum Laude – világ megváltói egyesüljetek!
A Magna legnagyobb pozitívuma a szűklátókörűség és vaskalaposság tökéletes hiánya: a magvas gondolatok (neofolk) mellett helyet kapnak a könnyedebb műfajok képviselői (dark-gothic), sőt a fiatalabb hibridműfajok is (gótikus rock/metál, középkori-indusztriál metál stb.). A meglehetősen széles perifériákon ott van a zajzene, valamint az extrém metál is. A művészeti formákat tekintve szintén nagyfokú sokrétűség tapasztalható, és ezt még tovább színezi az egyéb kultúrterületek feltérképezése: mitológia, filozófia, történettudomány. És mondanom sem kell, itt a „sokat akar a szarka, és jól bírja a farka" esete forog fenn.
Nyelvunspecifikus éneklő hangszer
A könnyűzene tekintélyes hányadában egy merő baromság a dalszöveg. És akkor itt van Erzsi, aki ilyeneket nyomat, hogy „ged heb náj kinono geb heb há kinono”, ezzel fölhívva a figyelmet az egész szövegelés hiábavalóságára. Értelmet nem érdemes keresni, mert akkor az lesz, hogy az ember az első számban például „happy lábszem”-ről vél anekdotákat hallani, ami annyira nem válik a hasznára.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés