bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Győrffy András Anakron --

felhasználói adatlapja

Győrffy András Anakron által feltöltött cikkek:

Folk metál a köztévén
Film a tavalyi Folk'n'Troll fesztiválról szombat éjjel az m1-en
A tavaly októberben az A38 hajón nagy sikerrel megrendezett Folk'n'Troll fesztiválon készült koncertfelvételeket és interjúkat láthatjuk az m1-en július 19-én és 26-án!
All things must pass
Koncertbeszámoló: Lake of Tears (SWE), Solar Scream (HU). 2008. június 27. Bp., A38.
Sosem hittem volna, hogy a Lake of Tears fellépése – ami után azóta áhítozom, hogy meghallottam a Demon you / Lily Anne című számuk bárhol, bármikor ugrálásra késztető, lüktető-menetelő verzéjét – éppen zenéjük keserű, fájdalmas, az elmúlást megéneklő aspektusait emeli majd ki bennem. Elvégre ez – ahogy vártam is – egy igazi örömünnep volt, „gyerekkorunk legszebb dalait" játszotta el négy öregedő muzsikus, fülig érő szájjal.
Kapolcsoltam
Beszámoló a XIX. Művészetek Völgye fesztivál (2007. július 27.–2007. augusztus 3.) 8-9. napjáról
Mi a baj a Művészetek Völgye fesztivállal és mi történt ott idén? Előbbi kérdésre részletekbe menően próbálok választ találni, utóbbira viszont mindössze egy apró, szubjektív keresztmetszettel felelek – a 8. és 9. nap legfontosabb zenei eseményeinek (a Csík zenekar, a Muzsikás együttes, és Lajkó Félix koncertjei) beszámolójával.
Katarzis – a menyasszony halála
My Dying Bride koncert, MetalMania 2007
Itt most egy beszámolónak kellene állnia a MetalMania eseményeiről, azonban kiküldött munkatársunktól nem kaptuk meg a beígért cikket, és e-mailjeinkre sem válaszol. Telefonon sikerült elérnünk feleségét, aki szerint elhatalmasodott rajta valami furcsa euforikus állapot, melynek sok köze van a My Dying Bride szombat esti fellépéséhez. Hogy mégis naprakész ismertetőt adhassuk a koncertről, a vele készült hangfelvételekből összeállítottuk az alábbi különös visszaemlékezést.
Hyperboring
Hyperborea V: Graumahd, Spiritual Front (Simone Hellvis solo set), [The Protagonist], [Cawatana] koncertek. Budapest, Flórián műhely, 2007. június 16.
A dark/neofolk/industrial színtér jobbnál jobb zenekarait felvonultató Hyperborea rendezvénysorozat ötödik része – az öt nemzetközileg elismert külföldi és hazai formációval, ill. előadóval – igazi csemegének ígérkezett. A fellépők sorrendjének többszöri megváltozása, valamint az emiatt (?) bekövetkező csúszás (tyúk vagy a tojás?) azonban keresztülhúzta a számításaimat.
Gombából van a hold
Lemezismertető: LAKE of TEARS – Moons and Mushrooms. Dockyard1, 2007.
Brennare kényszerét érzi annak, hogy új viszonylatokba helyezze korábbi műveit a visszatérő elemek útján – talán mert a metál szubkultúra egyáltalában nem képes semmiféle viszonylatokba belehelyezni ezeket a műveket. Varázsgombák, mesék, szilaj, fékevesztett metálkodás és a reggel, ami eljön, majd valami menthetetlenül szertefoszlik.
Girhes csodaszarvas
The Moon and the Nightspirit, Variola, Gire, The Eternal (AUS), [De Facto] koncertek. Bp., Kultiplex, 2007.05.18.
Az egész est folyamán ott lógott a színpad mögött egy hatalmas vászon, rajta a Kormorán Folk&Roll lemezborítójáról ismert motívum szarvasos verziójával. Népünk egykori totemállatának rendesen kilátszottak a bordái – valóban, nehéz időket élünk. Jó is ilyenkor az öregistenhez, éganyánkhoz-földanyánkhoz fohászkodni, lepacsizni a szellemvilággal, régmúltba révedni ennek a lebegtető, lélekmélybe nyúló muzsikának a segítségével.
Súlyos ábrándmetál és ejakuláló falloszmetál az A38-on
Beszámoló: Gire, Cadaveres, Replika, Ektomorf. A38 hajó, Budapest. 2006. január 19.
Hová lettek a cigányzenés motívumok a dühös thrash-metálból? Mi célt szolgált az íjszerű alkalmatosság a színpadon? Mi a fellépők pontos sorrendje? – Ez mind nem derül ki a cikkből. Mesélek viszont letűnt szubkultúrák megújhodásáról, a metálról mint reális ifjúsági szórakozási alternatíváról, valamint – naná – a címbéli hímtagról.
A folk/pagan metál alkímiája: Skyforger
Skyforger koncert a Black Hell Fest-en. 2007. ápr. 6., Bp., Blue Hell
Budapesti pogány napok 3.: egy alaposan megcsúszott fesztivál-beszámoló – helyett: a folk/pagan metál balti királyainak hosszan zengő méltatása. Leszámolás a barbár nézetekkel és a sznob elvárásokkal, mitől/mire (lehet) jó a folk metál… és a végére azért némi koncertélmény is, dolgok, amikbe beletört az idő és a felejtés vasfoga.
Cseh és román pogányok
Negură Bunget/Adultery koncert. Budapest, Kék Yuk, 2007.04.02.
Budapesti pogány napok 2.: a Moonsorrow-koncert másnapján cseh és román metálegyüttesek jártak Budapesten, hogy szláv tradíciókról, illetve az erdélyi spiritualitásról énekeljenek. Dicső múlt és pagan metál nálunk és más nemzeteknél.
Budapesti pogány napok 1.
Moonsorrow, Swallow the Sun, Debauchery koncertek. Budapest, Kultiplex. 2007.04.03.
A sors kegyes volt a magyar – budapesti – metálosokkal: egy szűk hónap leforgása alatt olyan bandák élő produkcióját nézhették meg, mint a Cannibal Corpse, a My Dying Bride, a Testament, a Korpiklaani, a Moonspell, vagy a GWAR. Az underground rajongók számára is ünnep volt április eleje, hiszen a folkos pogány metál legjelesebb képviselői jártak a budapesti klubokban: a finn Moonsorrow, a román Negura Bunget és a lett Skyforger. Első nap: finn harci duhajkodás.
Japán Kalotaszeg
26. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár. Papp László Budapest Sportaréna. 2007.03.31–04.01.
Öröm volt nézni a japánok magyar táncát, ahogy a teljesen különböző szellem és mozgáskultúra tökéletesen más mozdulatokat eredményezett. Sokkal inkább az akrobatikus oldalról közelített Shibata úr a férfitánchoz: a vaskos, erős mozgás és a duhaj csapkodások helyett légies lépéseivel amolyan "Jackie Chan és a magyar néptánc talákozása" érzést keltett bennem.
„A styxi parton bolygand szellemem”
Stygian Shadows – black/death/thrash metal magazin #7 (2002), #8 (2003/2004), #9-10 (2004/2005), #12 (2006), #13-14 (2007)
"A nyomtatott vagy fénymásolt fanzine-ekre most minden eddiginél nagyobb szükség van, ezek nélkülözhetetlenek a színtér számára! Nem szabad elveszniük, és roppant boldoggá tesz, hogy ma is léteznek olyan remek kiadványok, mint pl. […] a Stygian Shadows" – Iron Incubus, a Blood of the Ancients fanzin szerkesztője, a Hellish Crossfire gitárosa (SS#13-14, 41.)
A jó a rossz és a százfolkcelziusz
MetalMania fesztivál. 2007.03.23., Bp. Almássy Téri Szabadidőközpont. (Testament, My Dying Bride, Korpiklaani, Obiat, Watch My Dying, Remorse, Cadaveres, Sin of Kain.)
Tréfának sem rossz a Korpiklaani–My Dying Bride–Testament szendvics, annyira totál különböző zenékről van szó. Rendben, ez egy fesztivál, nincs gond ezzel, meg érthető is a mesteri szervezői húzás: pelyhedző állú folkmetálosok, meghasonlott huszon-harmincéves gótmetálosok, valamint öreg és fiatal thrasherek fognak jönni - átfedés kizárva, ultraszéles közönségspektrum!
Zenei mészárszék
Cannibal Corpse + Urkraft + Disavowed, Budapest, A38. 2006.03.09.
Ha már brutál, legyen nagyon brutál: slattyogó innsmouth-iak, egy kipeckelt szájú, féregrágta hulla. A death metál "í"-ző nyelvjárása és néhány kedélyes „fuck you". Göteborg és a boldog kevesek; valószerűtlenül kellemetlen, zsigeri félelmet keltő élethelyzetek. Beszámoló egy death metál koncertről.
Kelta was?
Celtic Spring Festival, 2007. márc. 4., Budapest, MűPa Fesztivál Színház
Nem a többi hangszert néha-néha kissé elnyomó basszusgitár, vagy az improvizációs, szabad játékstílus, a friss adaptációk miatt szaladt fel a hallgató szemöldöke hirtelenjében (kelta was?!), hanem azért, mert a breton zene „tradicionálisan” ilyen: magában hordozza a középkorra jellemző, kissé abszurd megközelítést (lásd/halld a dalt a farkasról és a szamárról), harsány fúvósok süvöltenek, hosszan, már-már pofátlan módon ismétlődnek azok a bűvös táncdallamok…
SS feszti körkép
III. Stygian Shadows fesztivál a Vörös-Kék Yukban, 2006. február 3. (Teurgia, Concrete, Warkult, Aetherius Obscuritas, Blizzard, Inurnment, Sin Of Kain, Witchcraft, Carcharoth és Immodus)
Nehéz úgy figyelni a zenére, hogy gerjed minden, és minden pillanatban kijjebb és kijjebb lökődöm, mint valami piszok a gennyes sebből… Egyestés black metál maraton: vitriolos falragaszok, szentségtörő rituálé, dögrovás, vagdalkozó-lökdösődő haláltánc.
„Holnap a Dezodorra gyertek”, avagy gyöngyöt a disznók elé
Parfüm – Egy gyilkos története
Süskind regényének korrekt mainstream mozivá való átgyúrása láttán kiborul a prüdéria bilije. Szegfűszeg? pézsma? netán fahéj? Ez fingszag, baszki!!!
Ajnározás és fröcsögés
SZUB magazin, 2006. Első szám.
Melyben a szerző nem árul zsákbamacskát: némi tárgyilagos, egyensúlyozgató elemzés után előtör belőle az ellenszenv és a kritikus szellem. Hadjárat az indie és a numetal leundergroundozása, a télikabátmetál, a bprnr, az irodalomelménckedés és a fagocitózis ellen.
Magna Cum Laude – világ megváltói egyesüljetek!
Magna – zenei és kulturális folyóirat (2–4. szám)
A Magna legnagyobb pozitívuma a szűklátókörűség és vaskalaposság tökéletes hiánya: a magvas gondolatok (neofolk) mellett helyet kapnak a könnyedebb műfajok képviselői (dark-gothic), sőt a fiatalabb hibridműfajok is (gótikus rock/metál, középkori-indusztriál metál stb.). A meglehetősen széles perifériákon ott van a zajzene, valamint az extrém metál is. A művészeti formákat tekintve szintén nagyfokú sokrétűség tapasztalható, és ezt még tovább színezi az egyéb kultúrterületek feltérképezése: mitológia, filozófia, történettudomány. És mondanom sem kell, itt a „sokat akar a szarka, és jól bírja a farka" esete forog fenn.
Nyelvunspecifikus éneklő hangszer
Egy Kiss Erzsi Zene: Kinono. Szerzői kiadás, 2006.
A könnyűzene tekintélyes hányadában egy merő baromság a dalszöveg. És akkor itt van Erzsi, aki ilyeneket nyomat, hogy „ged heb náj kinono geb heb há kinono”, ezzel fölhívva a figyelmet az egész szövegelés hiábavalóságára. Értelmet nem érdemes keresni, mert akkor az lesz, hogy az ember az első számban például „happy lábszem”-ről vél anekdotákat hallani, ami annyira nem válik a hasznára.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés