bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Batta Barnabás --

felhasználói adatlapja

Batta Barnabás által feltöltött cikkek:

Birodalmi Művészet
Szőke Gábor Miklós: Dante Ritual, 2011. július 12. (megnyitó)
Szőke Gábor Miklós univerzuma a totalizáló képzőművészet legősibb hagyományait eleveníti fel formabontó, de a klasszicitás igényeit is kielégítő munkákkal. A Dante Ritual című kiállítás és a mögötte álló innovatív BUMBUM Galéria új szintet állított be alkotóművész és támogató intézmény lehetséges együttműködésében.
Hová tűnt a Techno?
Klubosodás; professzionalizáció; trendmozgás és egy elektronikus zenei alapító műfaj minimálissá zsugorodása
Az alábbi esszé a hazai elektronikus tánczenei kultúrát meghatározó legfontosabb folyamatokat veszi szemügyre: a mára kiemelt szervezőcsoportok és professzionális rendezvények, klubok megalakulását, illetve a folyamatokkal párhuzamosan haladó zenei trendmozgásokat és műfaji átrendeződéseket. Mindezeket az eseményeket pedig egy kiemelt stílus, a Techno berobbanása és fokozatos eltűnése – tehát múltja, jelene és egy lehetséges jövője – köré csoportosítja.
Újra száguldó geometria
Showdown 5. születésnap, Székesfehérvár, Fezen Klub
Merészkedj ki az esőbe, ülj fel egy vonatra, utazz másfél órát, majd az állomástól sétálj még 15 percet szűk kis utcákon egy ódon gyárépülethez: ha megfelelő irányba mentél, és szerencséd van, akkor éppen az ország egyik leginnovatívabb elektronikus zenei rendezvényére csöppentél.
Szortyogás, a pop, meg a káposzta
A kraut techno és a zárójelbe tett slágerbirodalom.
Mikor a búsuló hangjegyek már végképp lemondtak arról, hogy megértessék magukat az emberiséggel, akkor kitalálták, hogy annyira nem mondanak semmit - miközben mégis mondanak valamit -, hogy az emberiség csak vakarta a fejét. Aztán persze voltak, akik értékelték a hangjegyek teljesítményét, és még dúdolgattak is. A hangjegyek persze csak jóllakottan röhögtek, hiszen nekik végülis tök mindegy volt, nem? Állítólag ekkor született a kraut techno.
A Vetítés vetítése
The Projection Project, Műcsarnok
Idővel rájövünk, hogy nem a technikát formáljuk a saját arcunkra, hanem a saját arcunkra formált technika „ismeretlenje” alakít minket. A dia- és filmvetítők korának végével így Mi „vetítünk” tovább rendületlenül egy olyan nemzedéknek, kiknek tagjai már hírből sem hallottak analóg technikáról. Vetítés – a Műcsarnokban.
Szövet-tan és akrobatika
Trafó, május 4. Aurélien Bory/Tangeri Akrobata Társulat: Taoub
A cirkusz és az akrobatika ősi misztériumát már nem érthetjük meg. Szükségszerűen rátelepszik látásunkra a hétköznap valóságának kosza, meggátolva minket a csoda feltárásában. Egy új „protézisre” van szükség tehát, hogy szemünkről leessen a szürkehályog és megízlelhessük a Kelet egzotikumának teljességét. És a kapuk kinyílnak előttünk...
Intim repetitivitás
Christian Vogel
Heterogén, egymásra dobált hangzóelemek sokasága, amiben már a repetitivitás is csak egy lanyha, üres gesztus. A fád, recsegően melankolikus darabok unottan vonszolják magukat, hogy végül – a metaforikus teljességben az alkotó arcára formált techno helyett – a lejátszó sercegésének mikrozajában érjenek össze.
Éljen a (poszt)modern kánon(törés)!
Ultrahang Fesztivál 2001–…?
Hol találkozik a poszt-pop, és vokál house neon-pink világa a metál-fekete noise-al, grind core-al, és breakcore-al? Hol sétál kézenfogva a szigorúan strukturált, lüktető techno és az akadémikusabb hangzású széttöredezett avantgard zene? Mi kapcsolja össze az aszfaltrobbantó zajt és a neutralitásba hajló minimalizmust? A válasz a professzionalitás és az autonóm hangzás, ami műfajok és szubkulturák felett köti össze a minőségi zenére vágyó embereket; az Ultrahang fesztivál szervezői ezt képviselik.
„Test“ (it)!
Trafó, április 21. Ballet Preljocaj–Granular Synthesis (F): „N“
Véssük be a kép felületébe az evolúció folyamatát, kísérjük akusztikus aláfestéssel és adjunk hozzá 12 testet, akik mindezt egy örökké fluid rendszer keretébe ágyazzák – konstrukciótól dekonstrukcióig tartó mozgásukban.
Száguldó geometria
Dark tech night II., 2007. 04.07. Orange Club
A progresszív elektronikus zenei műfaj sokszoros átlényegülésen ment keresztül, hogy megújult, nyirkosan fémes ábrázatát egy kitűnő hazai rendezés keretében, a maga 8 órás terjedelmével mutathassa meg – a jelenleg még felkészületlen hazai közönségnek.
Csúcstechnológia és idill
Lassú séta a 2007-es Ultrahang fesztivál körül
A 2007-es Ultrahang fesztivál alaposan meglepte közönségét. Nem pusztán a nemzetközi, normatív sztár-reprezentálástól eltérő koncepciójával, hanem azzal a családias légkörrel is, amelyben az elektro-akusztikus és digitális zenei szigor és vigyor teljes skáláját felvonultató 5 nap lezajlott.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés