bezár
 

zene

2010. 03. 05.
A sör-csöcs sablonon túl
ZAP: Zörejek a pincéből (2008)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A sör-csöcs sablonon túl A populáris rockzene (értsd: valódi hangszerek, összhangzattan, dúdolható refrén) egyik reflektorszegény foltja, a ZAP – Zörejek a pincéből – zenekar szerencsére messze meghaladja félrevezetően degradáló nevüket. Zörej helyett ugyanis minőségi, kellemes zenét kapunk.
Klasszikus kedvencek 2018.
Az együttes túllép a rockerkliséken, így a húrvirtuózok mellett érdemes odafigyelni az énekesre is: végre nem merül ki a szövege a „sör-csöcs” koncentrátumban. Azt mindenki tudja, hogy a zenei szféra szelekciós szempontrendszere mellőz mindennemű realitást és következetességet.

A ZAP-tagok felnőtt, zeneileg is képzett – de hogy a meglepően színvonalas honlapjukról idézzek, nem „fantáziátlanná túlképzett” – férfiak, akik talán csak azért nem állnak még a VIVA tévé piacilag koholt listáinak egyikén, mert nem eléggé cuncifiúkák és/vagy dilettánsan extrovertáltak. Arról nem beszélve, hogy a zenekar első, tavaly debütált klipjében egy manöken véresre veri fotósának bizalmaskodóan pöffeszkedő képét. Nem mintha a jelenleg toplistás klipek egy része nem lenne már önmagában akusztikus és vizuális bűncselekmény. 
 
A ZAP zenekar
 
A ZAP nem ért véget a gimnáziumi lelkesedéssel: már 15 éve létezik és gyártja a slágergyanús dalokat, amelyeket élőzenés koncerteken kommunikálnak a közönséggel – a cigidohos pincevágatoktól kezdve az EFOTT-on át mindenhol. Feldolgozásokat is játszanak, mert a hangulatfokozáshoz néha kell egy kötelező sláger – bár feltételezem, akkor lenne igazi szánsájn, ha azok immár a sajátjaik lennének. A haverkodós-csajozós életszakaszból időközben valami más lett, de azt még mindig a görcsmentes szórakozás itatta át. Első nagylemezük 2008-ban került ki a stúdiómunkálatok immár verejtékesebb eredményeként, aminek szembetűnő hibája a kissé tankcsapdásan ható borító (bár talán meg lehet fogni vele a TCS-ből és Hooligansból kiöregedő, de hasonló vérvonalra vágyó rétegeket is).

Bár az énekes hangja nem kiemelkedő, nem is ezt szeretjük benne: igazán hangulatos, énekelhető, mondanivalóval is felvértezett anyag lett a lemez, amiből azért nem hiányoznak a hangfal-csiklandozó riffek és zúzások sem. Nem akar több lenni, mint ami, és vállalja, hogy belerak minden hatást és műfajt, ami épp inspirálja. Nem egyedieskedő és höjjdekülönleges, de egyszerűnek végképp nem mondható. Hallatszik, hogy nem holmi piaci rés betöltése, hanem a muzsikálás öröme vezérli őket, és ettől máris szerethetőek. A Legyél te is sztár című dalukban felcsendülő refrénről – „Mert az a tizenöt perc mindenkinek jár / de hogy mennyit ér, az nem fontos ma már.” – csak az jutott eszembe: rájuk megérne szánni legalább hármat. De végre nem egy pincében.
 

ZAP zenekar:

Horváth Péter "HP" - ének
Nagy Gábor "Gabó" - gitár
Lakatos Péter "Laki" - gitár
Kassai Balázs - basszusgitár
Tobola Norbert - dob


 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Tóth Noémi --


További írások a rovatból

zene

Az iguána sikolya Az iguána sikolya
Iggy Pop on/off
The Trousers, Peter Kovary & The Royal Rebels, Reverend Backflash - Robot Club, 2019. 04. 12.
Nagy Csaba és Sárai Gábor lantduettje a Régi Zene Napján
Rohmann Ditta Bach-sorozata

Más művészeti ágakról

színház

Győztes játszma Győztes játszma
Beszélgetés Nagy Józseffel a kortárs tánc alakulásáról, iskolákról és lehetőségekről, kétlakiságról és a fiatalok helyzetéről
Jonathan Levine: Csekély esély
Esterházy az Ódry Színpadon
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés