bezár
 

irodalom

2009. 11. 19.
Kibújt bábjából az Írók Boltja
Ahol nem lézengeni, létezni kell
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A neoreneszánszba csomagolt egykori kult-kávéház már nem csupán tematikájában tükrözi a kortárs művészetet, hanem külsejében is. Letisztult tereit csak a könyvek öltöztetik, az önjelölt betűhuszárok felnyargalhatnak immár az emeletre is. A századunkhoz csinosított Írók Boltja vezetőjével, Nagy Bernadettel beszélgettem a munkálatokról.

PRAE.HU: Mikor és miért fogalmazódott meg az átváltozás terve?

Közel négy éve foglalkozunk a felújítás tervével. Ennek fő oka a bolt állapota volt. Aki betért ide, az nem láthatta, de aki itt dolgozott, az szembesült vele, hogy tarthatatlan. Továbbá az a kényszer is rávett minket, hogy itt vagyunk az Andrássy út közepén. Persze bájos volt a szocreál sziget, szerettük a neont, a nyáron halkan zúgó ventilátorokat és a bolt kuckós hangulatát – azonban hosszú távon ez nem működhetett. Szükség volt a változásra. Büszke vagyok arra, hogy sikerült olyan építész stábot találnunk, akinek segítségével végül minőségi munka született mindössze negyvenmillió forintból.

PRAE.HU: Mennyi időt vett igénybe az átalakítás?

Három és fél hónapot, ami igencsak rövid idő. Ehhez hozzátartozik, hogy fantasztikusak voltak a kollegák, akik olykor maguk is besegítettek a fizikai munkában. Mivel nem engedhettük meg magunknak, hogy ennyi időre bezárjunk – bár így is muszáj volt 1-2 hét erejéig –, a felújítás alatt hátraköltöztünk a „titkos terembe”, ami addig raktárként, adminisztrációként és kirakatrendező-műhelyként funkcionált. Negyed évig ott éltünk, és jóformán berendeztünk egy mini Írók Boltját.

PRAE.HU: Milyen szempontok szerint folytak a munkálatok – mind külcsín, mind térelrendezés tekintetében?

A régi felett elment az idő, egy az egyben nem lehetett ugyanazt kivitelezni, azonban a bejárat utáni nagyterem felosztása, polcrendszerei és térelválasztó könyvsorai az eredeti arányoknak megfelelően készültek el, ám az abból nyíló hosszúkás terem megszűnt. Labirintus helyett így most kaptunk egy kisebb alapterületű, a 21. században is helytálló boltot, ahol a megszokott választék természetesen megmaradt. Ami a designt illeti, szerintem sikerült megtalálnunk a középutat, ez nem az aktuális trendet követi, hanem egy légies, elegáns, letisztult világot tükröz.


fotók: Árvai András

PRAE.HU: A legnagyobb újítás azonban, hogy újra emeletes lett a könyvesbolt. Ha jól látom, igyekeztek az egykori Japán Kávéház motívumvilágát visszacsempészni.

Így van. Az álmennyezetben látható az ún. tanúhely, ahol a Japán Kávéház megmaradt stukkói láthatók. Az emelet felső díszítése ennek rekonstrukciója.

A másik érdekessége pedig az, hogy a padlószőnyegen, és a mellvéden az eddigi Üveggolyó-díjas (a bolt évente átadott szubjektív díja – a szerk.) íróink idézetei olvashatók.

PRAE.HU: Milyen szerepet szánnak ennek a tágas résznek?

Mostantól kezdve a galérián kerülnek megrendezésre a hagyományos „írókboltjás” programok: a könyvbemutatók és a filmklub, mivel ott jóval nyugodtabban lehet ezeket megrendezni. Ezzel nagyobb lett a játékterünk, és több a lehetőségünk..

PRAE.HU: Terveznek újfajta programokat is a megszokottak mellé?

Gondolkodtunk már rajta, például színházi minielőadásokon vagy más művészeti ágak előtérbe hozásán, de február előtt semmiképpen nem látunk neki az új terveknek. Szusszannunk kell egy kicsit a felújítás fáradalmai és izgalmai után.

nyomtat

Szerzők

-- Tóth Noémi --


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés