bezár
 

irodalom

2009. 11. 04.
Vállalható ostobaságok
Interjú Karafiáth Orsolyával
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nemcsak fiatal és termékeny irodalmár, de kártyajós és detektív is Karafiáth Orsolya. A külsejét és fókuszát is váltogató szangvinikus betűdémon arról is beszélt, milyen viccesen szörnyű tini-írásait olvashatjuk blogjában. Sok teendője között csak telefonon értük el.
PRAE.HU: Új könyved, a Cigánykártya egy újabb váratlan fordulat tőled. Honnan jött az ihlet?

Mindig érdekelt a jóslás világa, ezért gondoltam, hogy a bonyolult tarot és az egyszerű cigánykártya helyett csinálok egy saját módszert, amiben megmaradnak az olyan alapelemek, mint a vágy és a szerelem. A könyv tartalmazza magát a 40 darabos kártyacsomagot és annak használati utasítását is. A koncepció pedig az volt, hogy minden kártyához tartozik egy vers.

PRAE.HU: Csak érdeklődsz, vagy igénybe is veszed a jóslást?

Abszolút igénybe veszem, de csak magamnak vetek kártyát, nem mennék el máshoz. Rengetegféle paklim van otthon, és a könyv miatt különösen sokat olvastam utána a témának. Ami a legjobban megfogott, az a bűvölés – például azt tartják, ha az ember rálép egy bolond ember hajszálára az utcán, maga is bolondá válik.

PRAE.HU: Legutóbbi regényed, A Maffia-klub viszont egészen máshova kalauzol bennünket. Miért pont a detektívműfajt választottad?

Mindig rákattanok dolgokra, akkor épp Agatha Christie munkásságára. Az a vicc, hogy egy szúnyogot sem tudok megölni, sőt, hasonló megfontolásból állatot sem eszem, de mégis mindenben bűntényt sejtek.

PRAE.HU: Úgy tűnik, a nőknek megy ez a műfaj.

Bizony, mi nők különösen kombináló és konspiráló típusok vagyunk. Szerintem azért vagyunk ilyen jók benne, mert bennünk sokkal jobban összeállnak a szálak. Egyébként a könyvből jövőre színdarab is lesz, méghozzá vérbeli krimi.

PRAE.HU: Közben elindítottad a blogodat. Mi az, amit itt ki tudsz adni, és a könyveidben, cikkeidben nem?

Mondjuk a közel kétszáz, nagy nehezen előkapart kiskori képemet, a pamfletjeimet és tematikus vallomásaimat. Továbbá azokat a kamaszkori verseimet és regényeimet, amiknek már a címe is árulkodó, ilyen például a Szemölcsök című írásom.

PRAE.HU: Vállalhatónak érzed ezeket ma is?

Jaj, dehogy, nyilvánvalóan szörnyűek, de pont ezért viccesek. Ostobaságok, de nem a szégyellnivaló fajtából.

Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- Tóth Noémi --


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés