bezár
 

irodalom

2009. 12. 05.
A decemberi Alföldről
Újgenerációs irodalmi zizi
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A decemberi Alföldről Az Alföld 1950 óta toll-, majd klaviatúrahuszárkodta be magát az igényes irodalmi, művészeti és kritikai folyóiratok közé. Decemberi tematikus lapszámuk az évtizedenként ismétlődő hagyománynak hódolva kínál kortárs magyar neo-irodalmi palettát. Fodor Pétert kérdeztem a zsenge szépírói nemzedék szelektálásáról.

PRAE.HU: Kiket mutatnak be ezúttal, és miért éppen őket?

 

A tanulmányrovat a 2000-es évek fiatal magyar irodalmának műnemek-műfajok szerinti áttekintésére vállalkozik. Lapis József a költészetről, L. Varga Péter az elbeszélő prózáról értekezik, a Jákfalvi Magdolna–Kékesi Kun Árpád szerzőpáros a dráma és a színjátszás évtizednyi történetét tekinti át, Scheibner Tamás pedig az értekező próza, vagyis az irodalomtörténet-írás és a kritika e korszakának föltérképezését tűzte ki célul. A szerzők a távlat és az alkotók/művek meg- illetve kiválasztásában egyaránt szabadon járhattak el. Az eltérő módszertan és értékrend ezért igencsak változatos és izgalmas „látleleteket” eredményezett.

 

A szemlerovat egyfelől három gyűjteményes munka bemutatását öleli fel, melyek közül kettőben fiatal értekezők (Szótér – Az Alföld Stúdió antológiája; Mozgásban – Studia Litteraria), míg egyben pályakezdő szépírók írásai láttak napvilágot (A meghajlás művészete. A Korunk fiatal szerzőinek antológiája), másfelől Szécsi Noémi, Balázs Imre József, Krusovszky Dénes, Halmai Tamás és Kiss László köteteiről közöl kritikát.

 

A szépirodalmi rovatban Balázs Imre József, Csehy Zoltán, Csobánka Zsuzsa, G. István László, Halmai Tamás, Krusovszky Dénes, Lackfi János, Lanczkor Gábor, Nemes Z. Márió, Orcsik Roland, Pollágh Péter, Sirokai Mátyás, Sopotnik Zoltán, Szöllősi Mátyás versei mellett Antal Balázs, Darvasi Ferenc, Nagy Gergely, Szécsi Noémi és Tallér Edina prózai szövegi olvashatóak.    

 

PRAE.HU: A három rovatnak lesz közös nevezője?

 

Hálózatos szerkezet alakul ki közöttük, egy példát említve: Szécsi Noémitől megjelentetünk regényrészletet, L. Varga Péter tanulmánya kitér az irónő műveinek főbb prózapoétikai jegyeire, a szemlerovatban pedig az Utolsó Kentaurról készült elemző műbírálat kapott helyet.

 

PRAE.HU: Milyen koncepció alapján szemlézték ki az e havi tartalmat?

 

A szám anyagának összeállítása alapvetően nem életkori vagy évszám-kérdés volt. Ehelyett arra törekedtünk, hogy a legutóbbi hasonló válogatásunk (2000/12) óta eltelt évek során kiemelkedővé vált, döntően már több kötettel is rendelkező szerzőket vonultassuk föl. Megeshet, hogy közülük néhányan kevésbé tekinthetők már „fiatal” írónak, de többségük az elmúlt szűk évtized újabb irodalmi fejleményeinek meghatározó szereplőjévé vált.

 

PRAE.HU: Milyen egyéb szempontokat érvényesítettek a válogatás során?

 

Természetesen kézre álltak bizonyos kanonikus „csomópontok” – azaz központi fontosságúvá kinövő nemzedéki csoportosulások, orgánumok és kiadványok. Mindemellett azonban igyekeztünk arra is ügyelni, hogy némileg mégis széthúzzuk a mezőnyt – így kerülendő el azt, hogy a tematikus lapszám csupán egy-két főbb vonulat köré koncentrálódjon. Ezeken túl pedig – mint ahogy ez természetes –, megkerülhetetlen tényező volt a terjedelmi és határidő-korlát is: ezek szorításában kellett lemondanunk további, tehetséges és szívünknek szintén oly kedves alkotók szövegeiről. De e veszteség egyúttal bizakodásra is okod adhat: a felhalmozódott anyag mennyisége és minősége ígéretes és kiegyensúlyozott szépirodalmi utánpótlásról ad képet.

 


nyomtat

Szerzők

-- Tóth Noémi --


További írások a rovatból

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Csáki László: Kék Pelikan
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés