bezár
 

irodalom

2013. 04. 17.
Csütörtöktől XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csütörtök délután nyitja meg kapuit a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, melynek idén is a Millenáris ad helyet. A megnyitó sajtótájékoztatón Zentai Péter László kiemelte, hogy a fesztivál legfontosabb célja továbbra is az, hogy megszólítsa az olvasókat, és tájékoztassa őket a könyvpiac újdonságairól.
A szerdai eseményen Peter Weidhaas, a Frankfurti Könyvvásár legendás igazgatója is megjelent, és a budapesti rendezvény születéséről mesélt. Elsőként 1992-ben érkezett Magyarországra, Zentai Péter László és Bart István kérésére, hogy megtanítsa őket, hogyan is kell egy nemzetközi szintű könyves eseményt megszervezni. Két év kellett ahhoz, hogy össze tudjanak hozni egy ilyen nagyszabású rendezvényt, elsőként tehát 1994-ben, a Novotel Kongresszusi Központban. Weidhaas azt mondja, hogy ez a tér nem igazán volt alkalmas egy ilyen nagyszabású rendezvénynek, a második emeletre szorult kiadók sem voltak teljesen elégedettek, mégis sikerült egy családias hangulatú fesztivált megteremteniük.

Jónéhány év eltelt, amikor 2008-ban e könyves rendezvény a Millenárisra költözött, ahol sokkal tágasabb helyen rendezkedhettek be. A mostani sajtótájékoztatón Peter Weidhaas kiemelte, hogy rendkívül büszke a magyar szervezőkre, hiszen e húsz év alatt sohasem tértek el az eredeti koncepciótól, de mégis sikerült megtartaniuk az esemény magas színvonalát, így most Európa öt legfontosabb könyvfesztiválja között emlegette a budapesti rendezvényt.

Zentai Péter László köszönetét fejezte ki Weidhaasnak, hogy nem fogta ki a halat helyettük, hanem megtanította őket, hogyan kell halászni. Büszke arra, hogy a budapesti könyvfesztivál sosem a frankfurti rendezvény kistestvére, másolata kívánt lenni, hanem az évek során önálló karakterre tett szert és megőrizte függetlenségét. Ezt követően a fesztivál igazgatója a rendezvény dátumáról beszélt: 1995-ben az UNESCO és az International Publishers Association április 23-át, Shakespeare és Cervantes halálának évfordulóját a Könyv és a Szerzői Jogok Világnapjává nyilvánította katalán javaslatra. Göncz Árpádnak köszönhetően ezt az ünnepet mi is felvehettük, így ettől kezdve a könyvfesztivál szervezői igyekeznek e dátum köré szervezni az eseményt.

Ebben az évben Olaszországot már második alkalommal látja vendégül e rendezvény: az idei meghívás egy szép gesztus a részünkről, hiszen 2013-ban Itáliában magyar kulturális évadot rendeznek, melynek keretében több nagyvárosban ünneplik a hazai kultúrát. Gina Gianotti, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgató asszonya úgy látja, hogy a magyarok jól ismerik az olasz kultúrát, viszont jórészt csak a nagy klasszikusokat, ezért most a díszvendégség keretében arra törekednek, hogy a hazai olvasókkal a kortárs olasz irodalmat is megismertessék. Éppen ezért a legnagyobb olasz kiadók és az ismert és kevésbé ismert, kortárs költők, írók is országunkba látogatnak. Nagyszerű kezdeményezés a részükről, hogy ebből az alkalomból egy olyan online, ingyenesen letölthető kiadványt is megjelentetnek, amiben nyolc szerző műveinek részleteit olasz és magyar nyelven is elolvashatjuk. Ez a kötet tableten is olvasható lesz. Az igazgató asszony röviden beszámolt az olasz stand programjairól is: a könyv jövőjéről szóló kerekasztal-beszélgetést, az írók közönségtalálkozóit és a gasztronómiai programokat emelte ki.

A fesztiválon rendezik meg 14. alkalommal az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját is, ahol idén Bencsik Orsolya képviseli hazánkat. Karádi Éva, a fesztivál szervezője elmondta, hogy az eseménynek külön standja is lesz, ahol az olvasók az elsőkönyves írókkal is találkozhatnak. Kiemelte, hogy idén sok olyan szerzőt választottak ki az európai országok kulturális intézetei és a budapesti nagykövetségek, amelyek érzékenyen reflektálnak a társadalmi problémákra és megmutatják azt, hogy a nemzetközi helyzet mi módon férkőzik be a privát életbe.

Zentai kiemelte, hogy a fesztivál az olvasás népszerűsítését is feladatául tűzte ki, így a gyermek és ifjúsági programok is nagy hangsúllyal szerepelnek. A fesztivál igazgatója a magyar gyermekkönyvkiadás sikerességéről is beszélt, amit Janikovszky János, a Móra Kiadó igazgatója is alátámasztott, mint mondta, tavaly csak náluk 206 gyermekeknek és fiataloknak szóló könyv jelent meg. A mostani eseményre is több új sorozattal készülnek: erre az alkalomra jelent meg a LOL széria első darabja, a Segítség, Youtube-sztár lettem! című kötet, de a Lélekdoki címmel induló, új pszichológiai sorozatot is a fesztivál keretein belül mutatják be. E sorozatok mellett megjelenik a VUK képeskönyv és Lackfi legújabb, gyerekeknek szóló könyve, a Kapjátok el Tüdő Gyuszit! is.

A prae.hu idén is hivatalos online médiapartnerként tudósít az eseményről: folyamatosan friss hírekkel, fotókkal, videókkal, interjúkkal, beszámolókkal, kritikákkal jelentkezünk a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválról.
Fotó: Bach Máté
nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 14. Frankofón Filmnapokról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés