bezár
 

zene

2008. 05. 26.
A Zenekadémia kórusának nagy sikere Moszkvában
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Óriási sikerrel lépett fel a Zenekadémia kórusa Moszkvában Erdei Péter vezényletével és a moszkvai Csajkovszkij konzervatórium zenekarával vasárnap este. A műsoron Kodály Zoltán Missa Brevis, Miserere, Mátrai képek című művei és Psalmus Hungaricusa szerepeltek. A Psalmusban a szólista Potyók Dániel, Marton Éva tanítványa volt, a kórusban szólót énekelt Schell Dóra, Szűcs Beáta, Szathmáry Judit és Kocsis-Holper Zoltán.
A közönség a téli hidegben is gyorsan felmelegedett, s már a koncert első része is nagy sikert aratott, de a Psalmust bravókiáltásokkal és szűnni nem akaró tapssal fogadták, s amikor Erdei Péter karnagy egyenként felállította a moszkvai zenekar szólistáit is, a lelkesedés a tetőfokra hágott. 

Batta András, a Liszt Ferenc Zeneakadémia rektora, aki elkísérte Moszkvába a kórust, az MTI-nek elmondta: korábban feltételezték, hogy ez lesz a Psalmus Hungaricus moszkvai ősbemutatója, de Kodály 1947-ben járt Moszkvában, s ezt a művet vezényelte. Ami a Missa Brevist illeti, nem tudni, előadták-e már Moszkvában. Hozzátette: a koncert még a tavalyi Kodály-évhez kapcsolódik, amennyiben tavaly alakult ki kifejezetten jó kapcsolata Tigran Alihanovval, a moszkvai konzervatórium rektorával, s akkor beszélték ezt meg. 

Elmondta, hogy felelevenítették a két zenei egyetem korábbi bensőséges kapcsolatát, amelynek mélyebb, történelmi-zenetörténeti gyökerei is vannak. Ezúttal hároméves együttműködési tervben állapodtak meg, amelynek lényege, hogy minden esztendőben lesz egy nagyobb közös projekt, s emellett cseréket, mesterkurzusokat szerveznek a hallgatóknak és oktatóknak. 

Jövőre a moszkvai konzervatórium zenekara Banda Ádámmal, a moszkvai Jampolszkij verseny 2006-os II. helyezettjével Bartók hegedűversenyét és orosz zenét ad majd elő, 2010-ben, az Erkel évben Erkel Ferenc és Glinka műveiből rendeznek koncertet, 2011-ben, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából Liszt művei és orosz zene szerepel majd egy hangversenyen.
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés