bezár
 

gyerek

2017. 12. 11.
Jó kilátások?
2017 német és osztrák gyerekkönyvújdonságai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jó a kérdés, persze nem csoda, hiszen Franz Lettner és Klaus Nowak volt a kérdező. A helyszín újra a Pedagógiai Főiskola aulája, megint tele, ahol ezúttal már egyszerűen prae.hu színekben, öreg bútordarabként üdvözöltem a régi ismerősöket. Idén még a nap is sütött, így aztán a szünetben a lábam lógattam odakünn, de addigra a fejem tele lett könyvcímekkel. Az idei újdonságokról (is) Németh Eszter tudósít.

A bevezető könyvek idén nem fogtak meg különösebben, Linda Wolfsgruber megnyugtatóan hozza különleges nézőpontú újabb könyvét, ezúttal Wir sind da. Ein kleines Buch mit großem Inhalt (Itt vagyunk. Kis könyv, nagy tartalommal) címmel. Portrék, már-már karikatúrák, az előítéletek kiforgatására játszik rá. Első osztályú érzékenyítő könyv, amiből sohasem elég, csak nekem van már kissé csömöröm, ahogy kivételesen Heinz Janisch és Helga Bansch ábécéskönyve (Wir sind alle nett – A bis Z) sem igazán nevettet meg. De mire aggódni kezdhetnék, már jön is Øyvind Torseter könyve: Der siebente Bruder oder das Herz im Marmeladenglas (A hetedik fiú, avagy szív a lekvárosüvegben). A Lucky Luke, Mumin és a képregény keresztezéséből született norvég hibridtől végre kedvet kapok, a szójátékok és az EQ-m manipulálására tett merényletek után jókat derülök a trollokkal, királyfiakkal, királylányokkal teli meseparódián.


LügenbaumAztán jönnek a farkasok a könyvekben: a délelőtt a Durch den Wald & übers Meer - vom Suchen und Finden (Az erdőtől a tengerig – a keresésről és találásról) tematikára van felfűzve, Frances Hardinge Der Lügenbaum (A hazugságfa) című könyve már a borítóval betalál, feminista könyv, egy olyan korban (1886, viktoriánus gótika) játszódó krimi, amikor a nőkről elképzelni sem tudták, hogy nem buták és közük lehet a tudományhoz. Faith, a főhős persze kellőképpen vagány és elhatározza, hogy kideríti, ki ölte meg tudós apját, akinek a halálát senki más nem tartja gyilkosságnak. Alaposan besatírozom a címet, olvasnivaló.

Kenneth Oppel Vom Suchen und Finden (Keresésről és találásról) című könyvében újabb paleontológiai téma bukkan elő, Indiana Jonesba oltott Rómeó és Júlia, ez nem villanyoz fel senkit. Lesefutter jó minőségben, mondja rá a német. Kicsit megint unatkozom, aztán jön Santa Montefiore & Simon Sebag Montefiore Die königlichen Kaninchen von London (A londoni királyi nyúl) című könyve, ami zseniális paródia a merénylőkről Zabalulu(patkányok, Macskafogó sic!) és tervük meghiúsításáról egy paralel állatvilágban. Kertész Edina író-szerkesztő barátom nevét firkálom a papírra,  nem minden hátsó szándék nélkül. Sean Taylor & Kate Hindley Besuch vom Planeten Zabalulu (A Zabalulu bolygólakók látogatása a Földön) című könyvnél pedig Majoros Nóráét, a Bolygóvadászok című könyve okán. Az illusztrációk zseniálisak, a londoni nyulakat is Kate Hindley rajzolta, érdemes lesz megjegyezni a nevét.

Szünet, kávé. Eddig elég vacak a merítés, gondolom, Und du kommst auch drin vor – Alltag zwischen Familie und Schule (És te is előkerülsz – hétköznapok, iskola és család) hangzik a következő nagyobb tematikai egység címe, hát jó, lássuk mi lesz ebből. És már meg is van az év könyve Miriam Zedeliustól. Kész, passz, rögtön kettőt veszek belőle a szünetben és meg is osztom a képeket, adja már ki valaki magyarul, hát hiszen fordítani sem kell! A világ legjobb ajándékkönyve kicsinek és nagynak, már persze, ha értik az akasztófahumort. Az új hal az akváriumba öntve a jövendőbelije által ugyanis rögtön felfalódik, a csúnya, szemüveges kislány csalódása zseniálisan "firkantott". Minimalista kötet, minden ponton telitalálatos. A tördelése is remek.

MZ

A következő highlight és egyben nagy meglepetés, hogy a Rico, Oscarnak lett negyedik része. Andreas Steinhöfel nagyjából minden díjat besöpört már a könyveivel, de a Ricóval és Oscarral indult három kötetet meg is filmesítették. Magyarul is volt egy hamvába hullt kísérlet, hogy miért hiúsult meg a kiadása, az elég pontosan érthető, ha figyelembe vesszük a társadalom tabukhoz és humorhoz való hozzáállását. Egyszerűen arról írni, pláne szeretettel és humorral, hogy létezik ma is Szomszédok, meg Szabó-család, mindez egy korlátolt (Rico) és egy különleges (Oscar) észlelőképességekkel megáldott gyerek szempontjából? Skandallum! Jaj, és el ne felejtsem, a kötetben van bogaras, pontosabban köves öregúr, gyerekrabló házmester, bántalmazó apa és férj elől menekülő nő, és egy homoszexuális szomszéd srác is. Még úgy is megvettem a könyvet, hogy teljesen egyértelműen nem passzol a polcon az első három kötethez. Mindegy, olvasni kell, nem polcdísznek.rico_oscar

Továbbá idén úgy döntöttem, gondosan kikerülöm azokat a könyveket, amelyek esélyesek a következő osztrák gyerekkönyv díjra, aki követi a cikkeket, tudja, hogy minden évben fogadást kötök magammal. Mivel idén sütött a nap, meg így izgalmasabb, most remélem, hogy egyet sem sikerül megemlítenem. (Bár Zedelius nagyon gyanús, de kihagyni kifejezetten vétek lett volna.)

Mira Bartók Der Wunderling (Csodáska) című kötete az ismeretterjesztő könyvek New Yorkban élő írójának gyerekregény debütje, egy félig ember-félig róka története, aki az árvaházban a Tizenhármas. Egy csodálatos hallású madárral kötött barátsága révén a félfülű róka kiszabadul az árvaházból, ahol csak bántalmazzák és a nagyvárosba megy, ahol csodálatos képessége révén képes lesz megakadályozni egy katasztrófát. Azok, akik most Charles Dickensre és a Twist Olivérre gondolnak, jó nyomon járnak.  A könyv megfilmesítési jogát már megvették, így hamarosan várható a mozikban is.

welshRenate Welsh és Julie Völk is ismert szerzők már a korábbi évekből, most a Zeit ist keine Torte (Az idő nem torta) című könyvük jött ki az Obelisk kiadónál, amiben Elli történetét olvashatjuk, aki síelés helyett otthon maradhat az elfoglalt szülők gyermekeként, a szomszédasszonyra bízva. Aggodalomra semmi ok, végül számos kalandot él át így is, és hát a gyerekeknek amúgy is türelmeseknek kell lennniük a felnőttekkel. Mivel Welsh neve nekem garancia, így a könyvet is garantáltan nyomom a korban a célközönséghez tartozó lánygyermekem kezébe.

Marit Kaldhof Zweet (Veríték) című regénye iskola-regény, Lilli-Miriam a padlástérbe bújik, amikor a mérgező gáz miatti riadó hatására kiürítik az iskolát. Susan abban reménykedik, hogy a lány nem is kerül elő, mert ezzel végre feledésbe merülhetne, amit ő és a társai követtek el Lilli-Miriam ellen éppen egy éve. Ruben is aggódik, az ő elbeszélői hangján az első szerelem története bontakozik ki.
Finn

A könyv hátterében a másság, a mobbing tematitzálódik. Miképp lehet ezt a mobbing dolgot okosan megoldani? Például ahogy Finn teszi Andrea Liebers és Susanne Göhlich (Finn macht es anders – Finn másik megoldása) című kötetében. Nem is mondok róla többet, egyszerűen adja ki valaki, és jusson el minden iskolába és óvodába. Esetleg minden felnőtthöz is.

Alina Bronsky Und du kommst auch drin vor (Te is sorra kerülsz) című könyvében egy picit A Végtelen történet elevenedik meg, amikor az irodalomtanár felolvasásra cipeli a gyerekeket, akik rájönnek, hogy a könyv minden egyes sora kezd megvalósulni, ezért betörnek az íróhoz, hogy rávegyék a történet végének megváltoztatására. Az ötletet kollektív nevetgélés kísérte mind az előadói, mind a hallgatói oldalról. Egy kiadott könyvet megváltoztatni? Aranyos.

oppermannLea Lina Oppermann Was wir dachten, was wir taten (Mit gondoltunk, mit tettünk) elég egyértelműen a Janne Teller kötetet parafrazálja, csak lényegesen életszerűbben. Itt ugyanis az első tanóra alatt ámokfutók kerülnek az iskolába, az egyik osztály cselekedeteit örökíti meg a kötet. A tanár is részese lesz a tetteknek, hazugság, erőszak, meddig megy el valaki, mi az igazán fontos az életben, meddig zsarolható egy ember? Olyan történetből olvastak fel Nowakék, aminél ezek a kérdések mind előkerülnek, éles, hihető helyzetben kell a szereplőknek válaszokat találniuk. Számomra Janne Teller könyvéhez képest jobb. Teller anno már a kiindulópontjával megbukott nálam, ritkán szenvedek annyira egy könyvvel, mint a Semmivel (általában ugyanis félreteszem). Szerencsére itt következett az ebédszünet, és gyorsan eltereltem a figyelmem Teller túlértékelt alkotásáról.

ICH & DU #wasimmerdasauchheissenmag () címmel jött az újabb etap.

Willy Puchner Fabelhaftes Meer című kötete után kicsit unatkoztam, mert vagy ismertem már a könyveket vagy nem kifejezetten hoztak lázba az eltévedt pingvinek, rozmár bácsi pedagógiai mutatóujjával körítve. Lacombe szerintem egyáltalán nem gyerekeknek való, a Frida című könyvénél megint megállapítottam, hogy igenis van létjogosultsága a felnőtt-képeskönyv kifejezésnek.

dysseusSimon van der Geest Dysseus története egy uszodában kezdődik, ahol a nagyobb fiúk szivatják, és egy bicikli csomagtartójára kötöződve húz el a szirének mellett. Hogy Skyllával mi lesz, az kiderül a Zalán Tibor Thészeusz könyvének rajzaira hajazó kötetből. A szórakozás garantált.

Az egyetlen verseskötet Arne Rautenbergtől származik, címe: rotkäppchen flieg rakete. Neue gedichte für kinder (piroska a rakétán. Új gyerekversek). A szerző abból az elképzelésből indul ki, hogy senki nem olvas verseskötetet az elejétől a végéig lineárisan. A versek egyébként nagyon jók, csak nekem van már kétoldali Piroska undorom, így belelovasás helyett elhittem inkább Franz Lettnernek. Úgysem szokott tévedni, bár a mostani, kissé stand-uposra sikeredett nap vége felé megint megállapítottam, hogy Klaus Nowak ízlése azért még mindig közelebb áll hozzám. Mindig is a cool, humoros könyvekre voksoltam a kissé cukros romantikus regények és versek helyett.

krakonosWieland Freund Krakonos című története a is a legendák modernizált világából érkezik az olvasókhoz. Krakonoše-hoz, azaz az Óriás-hegységhez számos monda, mese kötődik. Mind közül a leghíresebb Krakonoš, a hegyi ember legendája. A mese szerint ez a hegyi szellem őrizte és őrzi a hegyeket, és akik jó szándékkal közelednek, azokat megjutalmazza, akik viszont ártani akarnak, azokat bizony keményen megbünteti. A Krakonoš figura gyakorlatilag azonos a lengyel Liczyrzepa vagy a német Rübezahl alakjával (és egy ismert cseh sörmárka is). Ez esetben egy túltechnologizált világban zajlik, ahol egy testvérpár talál egy hollót, aki először egy ismeretlen férfi, majd az egyikük alakját ölti fel. Az igazi fiút lenyűgözi a magát Krakonosnak nevező alakváltó... Hogy hova vezet a kaland?

IchSarah Orlovský ICH #wasimmerdasauchheissenmag hashtag mindenképpen el akarom olvasni jeligével részemről ellátott második kötete visszakalauzol a realitás talajára a mondák földjéről. Nono (Veronika) 15 éves, az anyja gyereket vár. A lányban, aki most 15 éves, tudatosul, hogy neki kell majd egy halom dologra megtanítani a kicsit. Csakhogy addig rá kellene jönnie, hogy ő maga kicsoda is valójában. Kétszáz oldalnyi jegyzetfüzet, nyári szünet otthon és a kezdődő iskolaév. És természetesen a valódi (fellelendő) én egy adekvát outfittel még hatásosabb, tehát azt is meg kell találni. Így aztán a főhőssel együtt kereshetjük az emberi identitáshoz elengedhetetlennek ítélt darabokat. A road-movie-szerű napló, iskolai házikkal, versekkel, skiccekkel vegyített szöveg garantált szórakozás. Igazán ki kellene adni magyarul. Ráadásul díj gyanús könyv is, de üsse kavics.

nyomtat

Szerzők

-- Németh Eszter --


További írások a rovatból

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
gyerek

Már lehet nevezni a Pagony Kiadó gyerekirodalmi és illusztrációs pályázatára

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Csáki László: Kék Pelikan
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés