bezár
 

irodalom

2017. 12. 22.
Toronyépítészeti rekord
Dániel András grafikus, meseíró versekről, munkáról és James Thurberről
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Toronyépítészeti rekord Karácsony előtt szerettük volna megtudni, neves szerzőink, irodalomkritikusaink, kiadóink milyen könyveket szerettek, milyen helyekre járnak legszívesebben, melyik a kedvenc borítójuk, és így tovább.

PRAE.HU: Mi volt 2017 nagy könyve számodra a magyar irodalomban és a világirodalmiak közül?

Idén meglehetősen túlvállaltam magam különféle, főként illusztrációs munkákkal, ezért negatív rekordot sikerült beállítanom az olvasás terén. Ez ugyanakkor együtt járt egy toronyépítészeti rekorddal, amit elolvasásra váró könyvekből sikerült építenem. Azért igyekeztem fogyasztani a tornyot, és ennek során kikerült belőle néhány izgalmas könyv. Ilyen volt Szíjj Ferenc különös, nyelvében nagyon erős regénye, a Növényolimpia, Csutak Gabi kiváló novellás kötete, a Csendélet sárkánnyal, Szálinger Balázs 360° című verseskönyve. Jaj, most látom, az utóbbi még 2016-os – na jó, de idén olvastam! Akkor mondom inkább, félúton a konyha felé, Cserna Szabó András enciklopédikus művét, a 77 magyar pacalt!

PRAE.HU: Melyik irodalmi program volt idén a legizgalmasabb?

Szintén a fenti okból idén az irodalmi programok Facebookon történő bejelölésében sokkal aktívabb voltam, mint a látogatásukban. Azért a Margó(k), a Nyitott Műhely és a Magvető Café programjaira időnként sikerült eljutnom. Ilyenkor, év végén szoktam megígérni magamnak, hogy jövőre sokkal többet járok majd ilyen programokra!

PRAE.HU: Milyen folyóiratokat, lapokat, blogokat olvastál idén?

Ebben nincs változás az előző évekhez képest: leginkább Litera, Prae, Versum, Könyvesblog.

PRAE.HU: Van-e kedvenc irodalmi helyed? (Akár beülős-valóságos, akár virtuális?)

Imént a virtuálisakat soroltam, úgyhogy legyenek mosta  valóságosak: Pesten az örök Írók boltja és az új Magvető Café, Budán a Kelet. Illetve nekem afféle magán irodalmi hely lett a Bambi is, mert rendszeresen van dolgom a környékén, és ilyenkor, ha van rá időm, oda szoktam beülni dolgozni.

PRAE.HU: Mit neveznél az év műfajának?

Nekem idén a vers volt az. A Szívlapát antológia illusztrátoraként Péczely Dóra doktornőtől tömény dózisban, intravénásan kaptam kortárs lírát, ennek mellékhatásaként felfedeztem eddig általam kevéssé figyelt szerzőket és újra elővettem régi kedvenceket.

PRAE.HU: Milyen újrafelfedezésnek örülnél?

Mondok egy afféle félig-meddig gyerekkönyvet. Nemrégiben barátok kisgyerekeire vigyáztam. Felolvasni való mesét keresve vettem le a polcról az amerikai James Thurber Fehér szarvas című, válogatott írásokat tartalmazó kötetét. Ennek címadó írása egy mese-kisregény, a királyfis tündérmesék rendkívül vicces, gonosz(kodó) paródiája, Békés Pál zseniális fordításában. Belelapoztam, aztán nem tudtam letenni, és egy szuszra végigolvastam. Ez az írás, szerintem önálló kötetként is egyértelműen megérne egy újra kiadást!

PRAE.HU: Mi volt szerinted a legjobb illusztráció?

Sok jó illusztrációt láthattunk az idén, én kettőt emelnék ki közülük: Nagy Norbert gyönyörű illusztrációit a Csimota kiadó bibliai történeteket feldolgozó sorozatában megjelent József című kötethez, és Baranyai (b) András nagyszerű rajzait Szabó Borbála és Varró Dániel Líra és Epika című, Pagonynál megjelent, különlegesen szellemes könyvéhez.

nyomtat

További írások a rovatból

Három holló, Budapest, 2018. december 7.
irodalom

huszonegyedik #1 huszonegyedik #1
Mire jó a történetmondás? Katasztrófafilmek, iPhuck és az irodalom
irodalom

Paródiaíró, költő, publicista? Avagy ne címkézzük Karinthyt Paródiaíró, költő, publicista? Avagy ne címkézzük Karinthyt
Balogh Gergő Karinthy nyelvet ölt című kötetének budapesti bemutatója
irodalom

Határok, teremtés, leomlás, szerencse Határok, teremtés, leomlás, szerencse
Kele Fodor Ákos: A szív vége című kötetének bemutatója az Írók Boltjában

Más művészeti ágakról

Egy képregényről, ami a női egyenjogúságról szól, egy észt sikerkönyvről, és kíváncsi gyerekekről
A zenészgörcs, avagy fokális disztónia kezelése
színház

Az artisztika fellegvára Az artisztika fellegvára
A Fővárosi Nagycirkusz története a kezdetektől napjainkig
gyerek

Villu szerint a világ – egy „no problem novel” Villu szerint a világ – egy „no problem novel”
Anti Saar: Így mennek nálunk a dolgok. Cser Kiadó, 2018.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés