bezár
 

irodalom

2017. 12. 22.
Toronyépítészeti rekord
Dániel András grafikus, meseíró versekről, munkáról és James Thurberről
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Toronyépítészeti rekord Karácsony előtt szerettük volna megtudni, neves szerzőink, irodalomkritikusaink, kiadóink milyen könyveket szerettek, milyen helyekre járnak legszívesebben, melyik a kedvenc borítójuk, és így tovább.

PRAE.HU: Mi volt 2017 nagy könyve számodra a magyar irodalomban és a világirodalmiak közül?

Idén meglehetősen túlvállaltam magam különféle, főként illusztrációs munkákkal, ezért negatív rekordot sikerült beállítanom az olvasás terén. Ez ugyanakkor együtt járt egy toronyépítészeti rekorddal, amit elolvasásra váró könyvekből sikerült építenem. Azért igyekeztem fogyasztani a tornyot, és ennek során kikerült belőle néhány izgalmas könyv. Ilyen volt Szíjj Ferenc különös, nyelvében nagyon erős regénye, a Növényolimpia, Csutak Gabi kiváló novellás kötete, a Csendélet sárkánnyal, Szálinger Balázs 360° című verseskönyve. Jaj, most látom, az utóbbi még 2016-os – na jó, de idén olvastam! Akkor mondom inkább, félúton a konyha felé, Cserna Szabó András enciklopédikus művét, a 77 magyar pacalt!

PRAE.HU: Melyik irodalmi program volt idén a legizgalmasabb?

Szintén a fenti okból idén az irodalmi programok Facebookon történő bejelölésében sokkal aktívabb voltam, mint a látogatásukban. Azért a Margó(k), a Nyitott Műhely és a Magvető Café programjaira időnként sikerült eljutnom. Ilyenkor, év végén szoktam megígérni magamnak, hogy jövőre sokkal többet járok majd ilyen programokra!

PRAE.HU: Milyen folyóiratokat, lapokat, blogokat olvastál idén?

Ebben nincs változás az előző évekhez képest: leginkább Litera, Prae, Versum, Könyvesblog.

PRAE.HU: Van-e kedvenc irodalmi helyed? (Akár beülős-valóságos, akár virtuális?)

Imént a virtuálisakat soroltam, úgyhogy legyenek mosta  valóságosak: Pesten az örök Írók boltja és az új Magvető Café, Budán a Kelet. Illetve nekem afféle magán irodalmi hely lett a Bambi is, mert rendszeresen van dolgom a környékén, és ilyenkor, ha van rá időm, oda szoktam beülni dolgozni.

PRAE.HU: Mit neveznél az év műfajának?

Nekem idén a vers volt az. A Szívlapát antológia illusztrátoraként Péczely Dóra doktornőtől tömény dózisban, intravénásan kaptam kortárs lírát, ennek mellékhatásaként felfedeztem eddig általam kevéssé figyelt szerzőket és újra elővettem régi kedvenceket.

PRAE.HU: Milyen újrafelfedezésnek örülnél?

Mondok egy afféle félig-meddig gyerekkönyvet. Nemrégiben barátok kisgyerekeire vigyáztam. Felolvasni való mesét keresve vettem le a polcról az amerikai James Thurber Fehér szarvas című, válogatott írásokat tartalmazó kötetét. Ennek címadó írása egy mese-kisregény, a királyfis tündérmesék rendkívül vicces, gonosz(kodó) paródiája, Békés Pál zseniális fordításában. Belelapoztam, aztán nem tudtam letenni, és egy szuszra végigolvastam. Ez az írás, szerintem önálló kötetként is egyértelműen megérne egy újra kiadást!

PRAE.HU: Mi volt szerinted a legjobb illusztráció?

Sok jó illusztrációt láthattunk az idén, én kettőt emelnék ki közülük: Nagy Norbert gyönyörű illusztrációit a Csimota kiadó bibliai történeteket feldolgozó sorozatában megjelent József című kötethez, és Baranyai (b) András nagyszerű rajzait Szabó Borbála és Varró Dániel Líra és Epika című, Pagonynál megjelent, különlegesen szellemes könyvéhez.

nyomtat

További írások a rovatból

irodalom

Érvényes-e még? Érvényes-e még?
Petri György összegyűjtött versei újratöltve
Szabó Magda: Csigaház, Jaffa Kiadó, 2018.
irodalom

Mai szövegvalóságom - hiteles vagy realista? Mai szövegvalóságom - hiteles vagy realista?
A kortárs próza újabb fejleményei konferencia 2. napja

Más művészeti ágakról

színház

Kóstolónyi Kosztolányi Kóstolónyi Kosztolányi
Összművészeti borkóstolás a Budapest Jazz Clubban
69. Berlinale, 2019. február 7-17.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés