bezár
 

irodalom

2017. 12. 28.
Például az Írócimborák
Gombos Péter az alsócsernátoni Jókai-hársról, a HUNRA egy kiemelkedő programjáról és az Írócimborák
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Például az Írócimborák Év vége előtt szerettük volna megtudni, neves szerzőink, irodalomkritikusaink, kiadóink milyen könyveket szerettek, milyen helyekre járnak legszívesebben, melyik a kedvenc borítójuk, és így tovább.

PRAE.HU: Mi volt 2017 nagy könyve számodra a magyar irodalomban és a világirodalmiak közül?

Nem könnyű kérdés, mert van, amit csak most olvastam, miközben nem idén jelent meg. Ha a 2017-es kötetek vannak versenyben, akkor Totth Benedek Az utolsó utáni háborúját mondanám. Külföldiből pedig John Scalzitól Az összeomló birodalom fogott meg nagyon.   

PRAE.HU: Melyik irodalmi program volt idén a legizgalmasabb?

A HUNRA egyik vezetőjeként nyilván elfogult vagyok... Szerintem remekül sikerült A népmese napja Pécsen, de személy szerint nagyon élveztem a Közgyűlésünk alkalmából szerveződött "mini konferenciát", Paulovkin Boglárka és Herbszt László előadásait.

PRAE.HU: Milyen folyóiratokat, lapokat, blogokat olvastál idén? 

A folyóiratokat nehéz lenne felsorolni, amikor benne vagyok egy témában, kutatásban, nyilván sok megfordul a kezemben. Hadd mondjak egy blogot: az Írócimborák oldala szerintem elképesztően izgalmas volt idén. Új kedvenc szerzőim, verseim "születtek", többkötetnyi kiváló antológia bújik meg az oldalon - hála a szerkesztőknek és a lelkes szerzőknek. 

PRAE.HU: Van-e kedvenc irodalmi helyed? (Akár beülős-valóságos, akár virtuális?)

Na, erre a kérdésre kapásból tudom a választ... Öt éve csinálunk minden nyáron olvasótábort Alsócsernátonban. Annak a fának a tövében olvasunk, játszunk, csináljuk a foglalkozásokat, amelyet Jókai-hársnak hívnak, mert az író tiszteletére ültették, amikor ott írta a Damokosok című regényét. Több mint 130 éves, csodálatos lombkoronájú hársról van szó, de nyilván azért is kedves számomra, mert a táborokat is nagyon szerettem, szeretem.

A Jókai-hárs

PRAE.HU: Mit neveznél az év műfajának?

Az évtized műfaja biztosan a disztópia, de szerintem pont lecsengőben van az őrület, ez az év már nem erről szólt. Hadd mondjak egy speciálisabb dolgot: Arany-parafrázisok. Az Írócimborák oldalán volt egy Arany-hónap, és például Mészöly Ági Ágnes asszony-változatába mindig beleborzongok, ha rágondolok, ha újraolvasom. Elképesztően erős írás, nálam ez az év verse.   

PRAE.HU: Milyen még nem lefordított külföldi kötetet olvasnál szívesen magyarul?

Az összeomló birodalom folytatását -- kár, hogy az eredeti sem jelent még meg... Patrick Nessnek a The Rest of Us Just Live Here című regénye még nem jelent meg magyarul. Bár angolul elolvasva ez korántsem volt annyira átütő, mint a korábbi könyvei. Úgyhogy legyen akkor a 2017-es kötete, a Release.

És majdnem elfelejtettem! Tormod Haugennek jelent már meg magyarul kötete, de a legfontosabb, a The Cry from The Jungle mindmáig nem. Miközben sokan, sokat írtak róla külföldön.

PRAE.HU: Milyen szerzőt hoznál Magyarországra?

Scalzit, Patrick Nesst (újra), Elif Shafakot. Ha csak egyet szabad, akkor a legutóbbit. Méltatlanul keveset beszélünk róla, pedig szerintem zseniális szerző.

PRAE.HU: Milyen újrafelfedezésnek örülnél? 

Furát mondok: szerintem tart már ott a magyar film technikailag, hogy a legelső magyar kalandregényből, a Jelky András kalandjaiból készüljön egy jó kis mozi. A könyv nem hiszem, hogy újra divatba jön, de érdekes lenne vásznon látni.

Aztán meg szomorúan látom, hogy sok, a 20. század második felében keletkezett mű és szerző feledésbe megy. Lázár Ervin sincs a helyén például, szomorúan tapasztalom, hogy az egyetemistáim sosem hallottak még Dömdödömről, pedig 20 éve azt gondoltuk, mostanra klasszikussá válik. De hasonlóan "járt" sok remek külföldi regény is. Anno a Stanleyről is azt hittem, többgenerációs mű lesz, de nem úgy tűnik. Persze amíg ezek nem lesznek jelen az irodalomórákon, aligha változik a helyzet.    

PRAE.HU: Volt idén kedvenc borítód?

Nem tudom, kedvenc-e, de mondjuk, Grecsó Harminc év napsütésének a borítója tetszik, ahogy az egész sorozaté.

PRAE.HU: Mi volt szerinted a legjobb illusztráció?

Erre még nem tudok válaszolni, mire eljön a zsűrizés ideje Az Év Gyermekkönyve-díj vonatkozó kategóriájánál, addigra jobban képben leszek...

PRAE.HU: Milyen magyar és külföldi szerzőt ültetnél egymás mellé? Miért épp őket?

Mondjuk, Görgey Etát és John Scalzit, ha utóbbi nem ér rá, akkor Daniel Abrahamet és Ty Francket, A térség-sorozat íróit.

Mindannyian elképesztő regényeket írtak. Jó lenne, ha az amerikai urak megismernék Eta Csodaidők-sorozatát, amely szerintem méltó társa az ő írásaiknak.

A Jókai-hárs fotóját Dimény-Haszmann Árpád készítette

nyomtat

További írások a rovatból

irodalom

Mai szövegvalóságom - hiteles vagy realista? Mai szövegvalóságom - hiteles vagy realista?
A kortárs próza újabb fejleményei konferencia 2. napja
irodalom

Egy furfangos örmény kalandozásai Erdélyben Egy furfangos örmény kalandozásai Erdélyben
Pálffy Gyula Szenkovits Marci mókái című anekdotagyűjteményének újrakiadása elé (Romanika Kiadó, Budapest, 2018.)
irodalom

Punk zen Punk zen
Ferdinánd Zoltán - Nagy M. Hedvig: Feles
irodalom

A mindenség ura jó kiindulópont A mindenség ura jó kiindulópont
Interjú Varga László Edgárral

Más művészeti ágakról

építészet

Organikus városok Organikus városok
Bornemisza Eszter: Városi hegek
Egy képregényről, ami a női egyenjogúságról szól, egy észt sikerkönyvről, és kíváncsi gyerekekről
art&design

Útmutató egy útvesztőhöz Útmutató egy útvesztőhöz
Ujházi Péter Labirint című kiállításához
gyerek

Téli történet a Nádtengeren Téli történet a Nádtengeren
Pálfi Zsolt: Lengemesék 2 - Tél a Nádtengeren


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés