bezár
 

gyerek

2018. 02. 28.
Gyerekvers-illusztrációs kiállítás a Balassi-intézetben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gyerekvers-illusztrációs kiállítás a Balassi-intézetben A magyar gyermekirodalom immár több évtizedes, legendás időszakából is válogat a KMM–Balassi Intézet  Versképek című kortárs magyar versillusztrációs kiállítása.

A magyar gyermekirodalom immár több évtizedes, legendás időszakából is válogat a KMM–Balassi Intézet  Versképek című kortárs magyar versillusztrációs kiállítása. Az ’50-es, ’60-as évek ideig-óráig hallgatásra ítélt költőnemzedékének tagjai közül sokan fordultak a gyermekirodalom felé. A Nemes Nagy Ágnes, Zelk Zoltán és Weöres Sándor nevével fémjelzett időszak gyermekirodalmi csúcsteljesítményei a versek voltak, amelyeket aztán olyan kiemelkedő rajzolók illusztráltak, mint Bálint Endre és Hincz Gyula, Kass János és Réber László, vagy Reich Károly. Alkotásaik nyomán a versillusztráció különleges műfaja – amely a versek természeténél fogva tág teret enged a képeknek és nagy alkotói szabadságot ad a rajzolónak – művészi szintre emelkedett.

A hazai könyvillusztráció nagy generációja után a képeskönyv műfaja az ezredforduló óta újra aranykorát éli. A KKM-Balassi Intézet kiállítása az új „aranykorból” és a magyar grafika „nagy generációjának” rajzaiból egyaránt válogat. A közönség csaknem félszáz illusztrátor – többek között Hincz Gyula, Reich Károly, Bálint Endre, Réber László, Kass János valamint Molnár Jacqueline, Keresztes Dóra, Rofusz Kinga, Paulovkin Boglárka, Nagy Norbert, Dániel András, Marosi Krisztina, Kárpáti Tibor, Kismarty-Lechner Zita, Buzay István, Baranyai (b) András, Timkó Bíbor, Szalma Edit – rajzaival találkozhat. A több mint 40 művész alkotásait bemutató tárlat reprezentatív képet nyújt a mai magyar gyermekkönyv-illusztráció sokszínűségéről, a lírai szimbolizmustól a groteszk rajzig.

A kiállítás kurátora: Dr. Révész Emese művészettörténész

Helyszín: KKM–Balassi Intézet (1016 Budapest, Somlói út 51.) 

Köszöntőt mond: Hammerstein Judit, a KKM helyettes államtitkára, a Balassi Intézet vezetője

A kiállítást megnyitja: Lackfi János, József Attila-díjas író, költő, műfordító

Közreműködik: Szirtes Edina Mókus, zeneszerző, előadóművész

Az indexképben szereplő illusztráció Kárpáti Tibor munkája.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Somfai Annával
gyerek

Februárban mutatja be új előadását az Art-ravaló
gyerek

Családi napot tart a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár szombaton

Más művészeti ágakról

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés