bezár
 

zene

2018. 03. 30.
Van álom, és van tisztánlátás
Nagypénteki passió Zombola zenéjével
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Jézus-történet mindenkinek mást jelentést hordozó misztérium, ember feletti kérdés-sor és gondolkodni való. Sok, és sokféle zene született hozzá. De milyen illik igazán egy kiismerhetetlen szertartáshoz, egy ilyen történethez, ami újra és újra megráz és felemel? Engem, nem klasszikus vallásosként,  igazán a példa, a terv, az akaraterő és a viselkedés szélsőségessége taglóz le és hat meg a történetben. A passiózenékben is ezt keresem, ebben tudok elmerülni, igazságot találni. Zombola Péter Passiója ilyen. Megmutatja nekem, hogy örök érvényű és igaz minden benne elhangzó szó.

A szerző számomra, és bizonyára több egyházzenével foglalkozó művész számára megnyugvást hozó széleslátással és objektivitással nyúl a témához, ám azokon a pontokon, melyek számára és számunkra, huszonegyedik századiaknak is fontosak, mély érzésű, szenvedélyes, kegyetlenül megmondó. Míg nem hallottam, azt gondoltam, én magam közelebb nemigen kerülhetek ehhez a világhoz, mint Arvo Pärt Passióján keresztül, ami a történet lényegét adja nekem, tényleg szent zene.

Klasszikus kedvencek 2018.

A jó egyházi szerző tiszteli a szertartásos zenék pőreségét, lényegre törő színházmentességét, mert ezáltal válnak elgondolkodtatóvá és alkalmassá egy misztérium közlésére. Az elragadtatottság, a rossz értelemben vett önkifejezés a halála e zenéknek. Zombola ehhez a megkívánt áhítathoz  tesz hozzá konkrétan őbenne született megrendítő képek sokaságával. Képekkel végtelen elszántságról, primitívségről, elpártolt barátokról, félbevágott jócselekedetekről, és végigvitt rosszakról. Pärt passiózenéjén kívül ez az, amelytől el tudom képzelni, hogy van álom, és van tisztánlátás. Fontos tudni, hogy evolúciós lépcső és pont nekünk, a mi időnknek készült remekmű ez, és ha az alább található linken meghallgattátok, másfajta reboot lesz hétfőn.   

Van zenekar és kórus, nincsenek énekes szólisták, ezáltal minden szereplési, közlési vágy, meg egóharc megszűnik, szemtől szembe kapom a konkrét mondatokat magamról. Arról, hogy ha lement a húsvét, mit ne csesszek el megint. Ebben a zenei közegben a mondandót nem százados, poros bölcseletként hallom, hanem kihallom belőle azt a példát, amit minden passióból ki kéne, hogy ez az egész értünk történt és velünk van, akire szükségünk van.  Qui passus es pro nobis miserere nobis.

Zombola Péter PASSIO-ját ezen a linken hallgathatjátok meg: https://soundcloud.com/p-ter-zombola/passio

A Jézus-szobor képének forrása a Katolikus válasz

nyomtat

További írások a rovatból

A zenészgörcs, avagy fokális disztónia kezelése
Ötlet egy festményhez
Zenevilágnapi képeslap, 2018
Kirándulás a kintből a bentbe az Arcus Temporum Fesztiválon

Más művészeti ágakról

film

Országszerte népszerűsítik Szász Attila legújabb filmjét Országszerte népszerűsítik Szász Attila legújabb filmjét
Premier előtti közönségtalálkozókon vesz részt az Apró Mesék alkotócsapata
Nényei Pál legújabb kötetének bemutatója
irodalom

A művek ütötte rés (rövid emlékezés az elhunyt költőre) A művek ütötte rés (rövid emlékezés az elhunyt költőre)
Tandori Dezső (1938. december 8. - 2019. február 13.)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés