bezár
 

zene

2018. 03. 30.
Van álom, és van tisztánlátás
Nagypénteki passió Zombola zenéjével
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Jézus-történet mindenkinek mást jelentést hordozó misztérium, ember feletti kérdés-sor és gondolkodni való. Sok, és sokféle zene született hozzá. De milyen illik igazán egy kiismerhetetlen szertartáshoz, egy ilyen történethez, ami újra és újra megráz és felemel? Engem, nem klasszikus vallásosként,  igazán a példa, a terv, az akaraterő és a viselkedés szélsőségessége taglóz le és hat meg a történetben. A passiózenékben is ezt keresem, ebben tudok elmerülni, igazságot találni. Zombola Péter Passiója ilyen. Megmutatja nekem, hogy örök érvényű és igaz minden benne elhangzó szó.

A szerző számomra, és bizonyára több egyházzenével foglalkozó művész számára megnyugvást hozó széleslátással és objektivitással nyúl a témához, ám azokon a pontokon, melyek számára és számunkra, huszonegyedik századiaknak is fontosak, mély érzésű, szenvedélyes, kegyetlenül megmondó. Míg nem hallottam, azt gondoltam, én magam közelebb nemigen kerülhetek ehhez a világhoz, mint Arvo Pärt Passióján keresztül, ami a történet lényegét adja nekem, tényleg szent zene.

A jó egyházi szerző tiszteli a szertartásos zenék pőreségét, lényegre törő színházmentességét, mert ezáltal válnak elgondolkodtatóvá és alkalmassá egy misztérium közlésére. Az elragadtatottság, a rossz értelemben vett önkifejezés a halála e zenéknek. Zombola ehhez a megkívánt áhítathoz  tesz hozzá konkrétan őbenne született megrendítő képek sokaságával. Képekkel végtelen elszántságról, primitívségről, elpártolt barátokról, félbevágott jócselekedetekről, és végigvitt rosszakról. Pärt passiózenéjén kívül ez az, amelytől el tudom képzelni, hogy van álom, és van tisztánlátás. Fontos tudni, hogy evolúciós lépcső és pont nekünk, a mi időnknek készült remekmű ez, és ha az alább található linken meghallgattátok, másfajta reboot lesz hétfőn.   

Van zenekar és kórus, nincsenek énekes szólisták, ezáltal minden szereplési, közlési vágy, meg egóharc megszűnik, szemtől szembe kapom a konkrét mondatokat magamról. Arról, hogy ha lement a húsvét, mit ne csesszek el megint. Ebben a zenei közegben a mondandót nem százados, poros bölcseletként hallom, hanem kihallom belőle azt a példát, amit minden passióból ki kéne, hogy ez az egész értünk történt és velünk van, akire szükségünk van.  Qui passus es pro nobis miserere nobis.

Zombola Péter PASSIO-ját ezen a linken hallgathatjátok meg: https://soundcloud.com/p-ter-zombola/passio

A Jézus-szobor képének forrása a Katolikus válasz

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Philipp György --


További írások a rovatból

Interjú Miklós Szilveszterrel
Interjú Nánási Henrikkel a főzeneigazgatói székig vezető útról, a karmester szerepéről, pályája kettősségeiről
Háttérinterjú Böröcz Balázzsal, a Pilvax Studio alapító-vezetőjével arculattervezésről, művészetmenedzsmentről, vizuális kommunikációról

Más művészeti ágakról

...traumák sem ártanak, ha alanyiságot szeretnénk...
irodalom

Az identitástörténet válsága Az identitástörténet válsága
Grecsó Krisztián: Magamról többet, Magvető Kiadó, 2020
Mécs Anna: Kapcsolati hiba, Scolar, 2020
art&design

Anarchia, raktárkoncert, graffiti Anarchia, raktárkoncert, graffiti
Orbán Viktor és Soros György dr. Máriás műtermében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés