bezár
 

gyerek

2018. 12. 08.
Rajzolj nekem! - Rajzolók és olvasók a rászoruló könyvtárakért
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rajzolj nekem! - Rajzolók és olvasók a rászoruló könyvtárakért December 16-án vasárnap 10-13 óráig Baranyai (b) András, Bernát Barbara, Dániel András, Gévai Csilla, 14-17 óra között pedig Dániel András, Horváth Ildikó, Mayer Tamás és Paulovkin Boglárka illusztrátorok várnak minden érdeklődőt a Bartók Pagony könyvesboltban a Gellért térnél, hogy akkor és ott megrajzolják Neked, amire mindig is vágytál.

Harmadik alkalommal kerül sor a jótékonysági rendezvényre. 2016-ban a résztvevő illusztrátoroknak és a lelkes rajongóknak köszönhetően egy nap alatt összesen 700,000 forint adomány gyűlt össze, 2017-ben pedig 840 000 forint.

Ezért szervezik az eseményt:

A vidéki, kistelepülési könyvtárakban az megfelelő anyagi források nélkül gyakran nem jutnak hozzá a kortárs gyerek-és ifjúsági irodalomhoz. Pedig gyakori eset, hogy a könyvtár az a pont, ahol a gyerekek más lehetőségek híján találkozni tudnak a könyvekkel, ahol olvasóvá válhatnak. Gyerekkönyvek szerzőjeként, kiadójaként, gyerekekhez és irodalomhoz egyaránt közel álló emberekként úgy gondolják, ebben a helyzetben meg kell próbálniuk a maguk eszközeivel segíteni.

Elhatározták, hogy december 16-án Budapesten, a Bartók Béla úti Pagony könyvesboltban Rajzolj nekem! címmel jótékonysági eseményt szerveznek. Ezen a napon hét grafikus/illusztrátor várja azokat, akik szívesen vásárolnának – akár maguknak, akár karácsonyi ajándékként – olyan grafikákat, amelyeket személyesen nekik, kérésük alapján, ott helyben készítenek el számukra az alkotók.

Az e módon befolyt adományból a Pozsonyi Pagony Kiadó beszerzési áron ad könyveket, amelyekkel a rászoruló, kistelepülési könyvtárakat szeretnék támogatni.

Ajánlott támogatás:
A5 méretű grafika: 5 000Ft
A4 méretű grafika: 10 000Ft

A Rajzolj nekem! adományozás könyveit 2017. után idén is a Fürgefutár.hu juttatja el a könyvtárakba, a gyerekekhez.

Idén első alkalommal a Pécsi Pagonyban is rendeznek ilyen jótékonysági eseményt. A baranyai megyeszékhelyen december 9-én kerül sor a rendezvényre. Itt Agócs Írisztől, Dániel Andrástól és Igor Lazintól kérhettek rajzokat.

Az illusztrátorok, akik részt vesznek a Rajzolj nekem! budapesti jótékonysági akcióján, és december 16-án megrendelésre rajzolnak – helyben, azonnal:

Baranyai (b) András – Sokoldalú illusztrátor, minden korosztálynak, többféle grafikus műfajban alkot. Rajzolt tankönyvet, reklámot, plakátokat itthon és külföldön egyaránt. Felnőtteknek szóló steampunkos képregényt, Szigeten festőfalat, művészeti magazint illusztrált.
Számtalan gyerekkönyvben jelennek meg jellegzetes vektoros, számítógépes rajzai, hatalmas része van a kétezres évek magyar illusztrációjának megújításában. Pár vonallal, geggel korunk társadalmának, emberének lényegét tudja humorosan és lényeglátóan elkapni. Szépirodalmi, klasszikus művek borítójának markáns újratervezésével hozza azokat közelebb a mai középiskolásokhoz, fiatal felnőttekhez.

Legfontosabb könyvei, illusztrációi a Pagonynál és a Tilos az Á-nál:

Nényei Pál Az irodalom visszavág-sorozata

Szabó Borbála és Varró Dániel Líra és epika című könyve

Czigány Zoltán Csoda és Kósza kötetei

Gévai Csilla Amíg... sorozata

Az Európai böngészőt szerzőként is jegyzi.

Bernát Barbara – Tervezőgrafikus és illusztrátor, aki a legkülönfélébb rajz és illusztrációs technikákban is otthonosan mozog. Barátaival egyetem után megalapította a Halisten Stúdiót. Munkáiban nagy hangsúlyt kap az extrém perspektíva, a dinamika, és a karakterek kifejezései. Veszélyes mennyiségű kávét és sci-fit fogyaszt, de emellett imádja a természetet, a növényeket és az állatokat. Ez nem utolsósorban azon a lenyűgöző sorozatán is látszik, melyben a leendő magyar euró-bankjegyekhez tervezett koncepció-grafikákat: https://www.behance.net/gallery/19414395/Hungarian-paper-money

Legfontosabb könyvei, illusztrációi a Pagonynál:

Kertész Erzsi Panthera-sorozata

Kertész Erzsi: A Feltaláló és Tevefutam című könyve

Berg Judit – Kertész Erzsi Kiki-sorozata (A négy madár titka, Az óra rejtélye)

 

Dániel András – író, illusztrátor, festő, a Rajzolj nekem ötletgazdája – megközelítése mind a nyelvhez, mind a képekhez újszerű, egyedi, sokszor meghökkentő. A világa a szó legjobb értelmében fura – és nagyon szerethető. „Piaci és kritikai sikere azt mutatja, hogy éppen elég, ha valaki nagyon jól rajzol és nagyon jól ír.” – fogalmazta meg az IBBY-díjas és Szép Magyar Könyv-díjas író-illusztrátorról a Magyar Narancs.

Legfontosabb könyvei a Pagonynál:

Kuflik-sorozat

Kicsibácsi és Kicsinéni-sorozat

Mit keresett Jakab az ágy alatt? (és mi történt ott vele?)

És most elmondom, hogyan lifteztem

A nyúlformájú kutya

Gévai Csilla – író, illusztrátor, képzőművész. Magyar és kultúrantropológia szakon végzett az ELTE-n. Rendszeresen tart kreatív rajzos-mesés gyerekprogramokat, táborokat. Számos kiadónak dolgozik különleges képi világú könyveket készít. A Pozsonyi úti Pagony bolt falait, padlóját és bútorait az ő rajzai díszítik, egy patakkal, fákkal, felhőkkel teli mesés tájat alkotva. Környezetvédő, mindent megtesz a bolygónk megmaradásáért. Két kisgyerek anyukája.

Legfontosabb könyvei a Pagonynál:

Illusztrátorként:

Berg Judit: Mesék a Tejúton túlról

Nagyon Zöld Könyv

Nagyon Zöld Füzet

Íróként:

Nagyon Zöld Könyv

Amíg utazunk

Amíg zötyögünk

A tükör iker, in. A kalóz nagypapa

Lídia, 16 és Lídia, 17

Horváth Ildikó – Grafikus, illusztrátor, aki képeit szabadkézi rajzolással, akril festéssel, illetve számítógépes programokkal készíti. A Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán végzett, tagja a Fiatal Iparművészek Stúdiójának. Munkái egyéni és csoportos kiállításokon is szerepeltek, és számos díjat nyertek el.

Legfontosabb könyvei, illusztrációi a Pagonynál:

Szerző-illusztrátorként: Irány észak!

Illusztrátorként:

Igaz Dóra: Az elveszett távirányító; Az első bé hörcsöge; Ültetés az első bében; Nyár, nagyi, net; Katonadolog; Holnapra kutya bajod.

Jeli Viktória: Dönci és a varázstakaró, Dönci és barátai

Lackfi János: Élni hogy kell – Kisjuli versek

Gryllus Vilmos: Kutyát kérek, kiskutyát; Mókus, mókus, mit csinálsz?

Mayer Tamás – fiatal grafikus, illusztrátor, animátor, a ZUG Műhely tagja. Egyedi, szerethető figuráiról és illusztrációiról ismerhető fel, melyeket egy-két „hókuszpókusszal” meg is tud mozgatni. Az alkalmazott grafika mellett animációs karakter- és háttértervezéssel foglalkozik. Megszállottam szereti az erdőket és a hegyeket, nagy álma, hogy mókusok lakta erdőszélen élhessen és alkothasson.

Könyvei a Pagonynál:

Vadadi Adrienn Matricás Laci sorozata

Paulovkin Boglárka – A Magyar Iparművészeti Egyetemen végzett tervezőgrafikusként, az egyetem alatt már megjelent illusztrált mesekönyve. Tanít rajzot és grafikát, előad és ír illusztrációról, képeskönyvekről, gyerekirodalomról, aminek érzékeny és igen széles műveltségű értelmezője. Kiállításokat rendez, workshopot szervez, az Illusztrátor Pajtások alapító tagja, az Aranyvackor pályázat, a gyerekirodalom vérfrissítésének legfontosabb terepe szintén az ő nevéhez is köthető, a zsűri állandó illusztrátor tagja. Négy gyerek anyukája. Kiss Ottóval a Csillagszedő Márióért IBBY Év Gyerekkönyve díjat kapott.

Könyvei a Pagonynál:

A nagy utazás

Róka és Egér új otthont keres

Időpont: 2018. december 16. vasárnap 10-17 óráig

Helyszín: Pagony a Gellért térnél - 1114 Budapest, Bartók Béla út 5-7.

Az esemény linkje: https://www.facebook.com/events/345318526303989/

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
gyerek

Már lehet nevezni a Pagony Kiadó gyerekirodalmi és illusztrációs pályázatára
Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés