bezár
 

art&design

2019. 02. 13.
Ludwig 30
Beszámoló a Ludwig Múzeum sajtótájékoztatójáról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ludwig 30 – Mindig kortárs mottóval nyílt meg február 5-én az idén 30 éves budapesti Ludwig Múzeum különleges kiállítás-sorozatának nyitó tárlata. A megnyitót sajtótájékoztató előzte meg, ahol Dr. Fabényi Júlia beszámolt a múzeum tavalyi törekvéseinek eredményeiről és felvillantott néhány fontos csapásirányt a következő esztendőre vonatkozóan is.

Irene és Peter Ludwig a II. világháború után kezdte meg kultúrarehabilitáló tevékenységét: vagyonukat múzeumok támogatására és saját műgyűjteményük gazdagítására fordították. A későbbiekben figyelmet szenteltek új intézmények létrehozásának és a már meglévő gyűjtemények gyarapításának is. E szellemiség nyomán alakult meg Budapesten 1989-ben a házaspár nevét viselő kortárs művészeti múzeum, amely a mai napig követni igyekszik az Irene és Peter Ludwig számára fontos elképzelést, miszerint: a kortárs művészet legyen mindenki számára érthető és elérhető.

Az intézmény igazgatója a sajtótájékoztatón összegezte a tavalyi kiállításokat, beszélt a múzeumpedagógiai tevékenység sikeréről, valamint a jövőbeli tervekről. A harmincéves jubileum alkalmából a múzeum kéthetente váltakozó pop-up kiállításokkal készül, amelyek küldetése a múzeum múltjának és jelenének bemutatása különféle módokon.

l4

Az első ilyen kiállítás a Felülírás/Insert Grafitti címet viseli és arról az időszakról emlékezik meg, amikor a graffiti felkerült a művészet térképére. Ezt követően, két héttel később az Eszközök/Tools kiállítás mutatja majd be az elmúlt évtizedek új művészeti médiumait, illetve az ezek megőrzése és bemutatása kapcsán felmerülő érdekességeket. Az következő tárlat ezután a Share/Megosztás címet viseli, amely a múzeumpedagógiai gyakorlattal hivatott foglalkozni. Az utolsó kiállítás pedig a kísérletező szándékú Testreszabás/Customize lesz, ahol a látogatók által megszavazott műveket állítanak majd ki, megcélozva ezzel azt, hogy minél mélyebben bevonódhasson a látogató a múzeum tevékenységébe.

A múzeum történetéhez szervesen hozzátartoznak a Velencei Biennálék, az ott szereplő művek és művészek. A Pavilon nevet viselő kiállítótérben kéthetente a múzeum gyűjteményéből egykor biennálékon szereplő művek tűnnek majd fel.

2019-ben a már látható Iparterv50+ kiállításon túl a szintén kerek évfordulót ünneplő Bauhaus mozgalom is megelevenedik a múzeum falai között. Lesz továbbá kortárs szlovák konceptuális és posztkonceptuális-, Király Tamás életmű- és a vajdasági Bosch+Bosch Csoport tevékenységére fókuszáló kiállítás is; csak hogy néhányat említsünk az izgalmasnak ígérkező listáról.

2019-es célkitűzés továbbá, hogy az eddig is sikeres múzeumpedagógiai tevékenységbe a kamaszkorú fiatalokat minél jobban be tudják vonni.

l2

A Ludwig 30 pop-up kiállításai ingyenesen látogathatók; az intézmény ezzel a gesztussal is szeretné szélesíteni kapuit az érdeklődők előtt. A tárlatokat talán minden eddiginél több kísérőprogram övezi majd: a Ludwig nemcsak kiállításokat, hanem egy komplett művészeti csomagot szeretne átadni. Ennek része volt például a kiállítás-sorozat megnyitóján felcsendülő iamyank acoustic ambient koncert is.

A részletes program és a bővebb tájékoztatás érdekében érdemes néha ellátogatni a Ludwig Múzeum honlapjára.

Fotók: a Ludwig Múzeum Facebook-oldaláról

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Pszota Dalma --

Esztétika-művészettörténet szakos szabad bölcsész hallgató az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán.


További írások a rovatból

Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
irodalom

Thaiföld és Peru közt félúton – otthon Thaiföld és Peru közt félúton – otthon
Görömbölyi Dávid Haverok, buli, Buddha című kötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés