bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Pszota Dalma --

felhasználói adatlapja

Pszota Dalma által feltöltött cikkek:

Hova tűnt a lakástextil?
Hova tűnt a lakástextil?
Vélemény az idei Texhibition című kiállításról
A Határtalan Design kiállítás és az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál részeként látható a „Texhibition” című kiállítás a FUGA – Budapesti Építészeti Központban. A tárlat vállalt célja, hogy hidat képezzen a textilművészek generációi között, és hogy összművészeti közegben teremtsen bemutatkozási lehetőséget a pályakezdő művészek számára. A kiállított munkák mögött húzódó felvetés szerint a textilipar legfényesebb hazai évtizedei után is van okunk figyelemmel kísérni az ágazatot, mert tartogat még meglepetéseket. A kezdeményezés sok célt tűzött ki, noha azok nem világosak, így a végeredmény is egy némiképp zavarbaejtő összművészeti kísérletre hasonlít.
Mizújs, magyar design?
Mizújs, magyar design?
10+1 design kísérlet a Fészek Galériában
A Fészek Galériában november 2-án nyílt az 1972-es, hatásában ma is jelentős Magyar design (10 kísérlet) című kiállítás kortárs adaptációja, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóinak projektje.* Amellett hogy a kiállítás felidézi a magyar design – és főleg az arról szóló diskurzus – egyik fontos állomását, parafrázisként felállít egy saját válogatást a kortárs magyar designból az egykori elvek mentén.
Viszlát Dezinfó! Kortárs képzőművészeti karaván a magyar vidéken
Viszlát Dezinfó! Kortárs képzőművészeti karaván a magyar vidéken
Interjú Menesi Attilával
A független képzőművészeti tanszék 2013 óta tart magyarországi egyetemek különféle intézeteiben, tanszékein ingyenes kortárs képzőművészeti kurzusokat. Elsősorban nem a művészeti képzésekben résztvevő hallgatókat akarják megszólítani, hanem azokat is, akik más tudományterületeken tanulnak. A tanszéket a kortárs képzőművészet zártságának személyes és kollektív tapasztalatai hívták életre. Menesi Attilával, a független képzőművészeti tanszék alapítójával beszélgettünk.
Nincs semmi baj?
Nincs semmi baj?
Beszámoló az ikOn 20 konferenciáról
Az ikOn.hu online szolgáltatás 20. születésnapját egy tortakonferenciával ünnepelték meg a Jurányi Házban. A konferencia nemcsak az esemény végén felvágott születésnapi tortának köszönheti torta jellegét, hanem annak is, hogy a kortárs magyar független művészeti szcéna egy-egy szelete ragadott mikrofont, és mutatta be tevékenységét, működési stratégiáit.
Párhuzamos paradigmák
Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
A Balra át, jobbra át című kiállítás két, Kádár-korszakban működő művészcsoport politikához, művészethez, radikalizmushoz és egymáshoz való viszonyát tárgyalja. Az Orfeo és az Inconnu tevékenysége nem kapcsolódik össze szorosan, ám párhuzamba állíthatók egymással, amennyiben mindkét csoport a politikai aktivizmus és a művészet összekapcsolásával kísérletezett. Ennek dokumentumait láthatjuk kiállítva az OSA-ban, egy alapvetően inkább szociális és antropológiai, semmint képzőművészeti megközelítésű problémára fókuszáló kiállításon.
Harsány mélymerülés
Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
Tót Endre acb Galériában kiállított munkáiról nehéz beszélni, a látogató először csak annyit érez: a képek működnek. És hogy mitől működnek? A nagy, színes formák és felületek jól ismert érzéseket keltenek bennünk, markáns színek és textúrák váltakoznak a kortárs médiafelületekre emlékeztető vásznakon.  
Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Horváth Gideon szólókiállítása a Budapest Galériában – amely a Balkon Folyóirat és a Budapest Galéria együttműködésében jött létre – egy kutatás részeként igyekezett tovább boncolgatni a klímaváltozás és az apokaliptikus narratívák témakörét. A kiállítás célja a válsághelyzet perspektívájából az, hogy a néző újra végiggondolja az ember és természet kapcsolatát; azt a paradox tényt, hogy gyakran a természet szóval illetett élőhelyek sem mentesek már az emberi beavatkozás nyomaitól. A természet végleg elvesztette ártatlanságát.
Mindenből lehet meríteni
Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Maurer Dóra a huszadik századi és a kortárs magyar képzőművészet egyik jelentős alkotója. Nevéhez kísérleti filmek, grafikák, geometrikus festmények és a térfestés kidolgozása kapcsolódik. Jelenleg is aktívan dolgozik, a Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület vezetője. Augusztus 5-én a londoni Tate Modernben nyílt munkáiból kiállítás.  
Tájakról, hiányosan
Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
Az évente megrendezett Budapest FotóFesztivál keretében idén a Kiscelli Múzeum egy csaknem félszáz alkotó munkáit felvonultató kiállítás otthona Tájak/Távlatok – Kortárs magyar tájkép címmel.
Múzeumpedagógia mindenkinek
Múzeumpedagógia mindenkinek
Megosztás - Elképzelések a 21. századi múzeumpedagógiáról. Konferencia a Ludwig Múzeumban
2019. március 12-én tartották meg a Ludwig Múzeumban a Megosztás - Elképzelések a 21. századi múzeumpedagógiáról című konferenciát. A konferencián többféle nézőpontból vizsgálták a múzeumpedagógiai gyakorlat lehetőségeit a kortárs múzeumokban.
Ezek a múzeumok nyílnak meg idén a Földön
Ezek a múzeumok nyílnak meg idén a Földön
Átfogó körkép
Úgy tűnik, a múzeumépítési láz 2019-ben sem hagy alább. A következő év világszerte sok újdonságot tartogat: új intézmények nyitják meg kapuikat, vagy már meglévők terjeszkednek tovább. Míg ezek közül néhány projekt nemzetközi jelentőségű intézményekhez kötődik – például a MoMA, vagy a kairói Egyptian Museum –, addig vannak kisebb, regionális érdekű tervek is, írja Benjamin Sutton, az Artsy szerzője. Következzen egy összefoglaló a művészeti világot izgalomban tartó új múzeumépítési törekvésekről.
Ludwig 30
Ludwig 30
Beszámoló a Ludwig Múzeum sajtótájékoztatójáról
Ludwig 30 – Mindig kortárs mottóval nyílt meg február 5-én az idén 30 éves budapesti Ludwig Múzeum különleges kiállítás-sorozatának nyitó tárlata. A megnyitót sajtótájékoztató előzte meg, ahol Dr. Fabényi Júlia beszámolt a múzeum tavalyi törekvéseinek eredményeiről és felvillantott néhány fontos csapásirányt a következő esztendőre vonatkozóan is.
Cipők, tabuk és szövegben rejtőzködő Isten
Cipők, tabuk és szövegben rejtőzködő Isten
Gyerekirodalmi konferencia 2018. november 23.
November 23-án és 24-én rendezték meg a Deák17 Galériában és a MOME Auditóriumában A Gyerekirodalom nagykorúsítása című konferenciát a MISZJE szervezésében. Az első napon három szekcióban tizenegy előadás hangzott el, a tudósítás ezek közül ötről számol be.
Koncepció, kontextus, térbeliség
Koncepció, kontextus, térbeliség
3h_3ház a Fugában
Október 11-én, csütörtökön nyílt meg a Fugában a 3h építésziroda kiállítása 3h_3ház címmel. A 24. születésnapját ünneplő iroda - 12 évet Győrben, 12 évet Budapesten töltöttek - az elmúlt évek terveiből táplálkozva mutatkozik be, különös figyelmet szentelve három munkájuknak: a fertődi Esterházy-kastélynak, a szegedi Dómnak, és a MOME épülő új Campusának.
Art Market, Budapest, 2018
Art Market, Budapest, 2018
Beszámoló Közép-Európa legjelentősebb művészeti vásárának sajtótájékoztatójáról
Vajon miért olyan fontos a szerepe a térségben az Art Marketnek? Mit adhat egy művészeti vásár a galériáknak és a látogatóknak?
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés