bezár
 

gyerek

2019. 04. 18.
Újra, friss tartalmakkal jelenik meg a Nagyon Zöld Könyv
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újra, friss tartalmakkal jelenik meg a Nagyon Zöld Könyv Gévai Csilla gyerekeknek (és szüleiknek) szánt ismeretterjesztő könyve régóta hiánycikk, sokan keresik. Most friss tartalmakkal kiegészítve jelenik meg újra a Pagonynál – miközben semmit sem veszít abból a humoros, egyedi látásmódból, játékos megközelítésből, amely miatt annyian megkedvelték.

Ökológiai lábnyom, túlnépesedés, klímaváltozás, passzívház – ezekkel a fogalmakkal rendszeresen találkozunk mi, felnőttek, mert a Föld megóvása égető ügyünkké vált az utóbbi időben. Gévai Csilla Nagyon Zöld Könyve a gyerekek számára is érthetővé, kézzelfoghatóvá teszi ezt a problémát. Komoly kérdésekről mesél okosan, érthetően és könnyedén, olyan képi és nyelvi leleménnyel, annyi humorral, hogy a legbonyolultabb kérdések is átláthatóvá, kezelhetővé válnak. A könyv tanítva mesél a Földön működő kölcsönhatásokról, a világ működéséről, és mesélve tanítja meg mindazt, ami a gyerekek számára személyes üggyé teheti a környezetvédelmet. A könyv szerzője Gévai Csilla, aki nem csak író és illusztrátor, hanem kulturális antropológus, sőt: kivételes érzékenységgel és humorérzékkel megáldott pedagógus.

A feladatokkal és elgondolkodtató kérdésekkel is dolgozó Nagyon Zöld Könyv a klímaváltozás és az üvegház-hatás jelenségét éppúgy leírja, ahogy az újrahasznosítás és az alternatív energiaforrások jelentőségét, s érthetően mesél elvont fogalmakról és bonyolult környezeti jelenségekről.

Gévai Csilla megszólítja, felnőttként kezeli az olvasóját, és ettől minden gyerek saját ügyének érezheti a környezetvédelmet. A kötet távolról közelíti meg a problémakört, az egész emberiségtől halad az egyén felé. Beszél a túlnépesedésről, az ökológiai lábnyomról, a meg nem újuló energiaforrásokról, és még számos tényezőről, ami mindannyiunkra vonatkozik, de mégsem figyelünk rá igazán. A Nagyon Zöld Könyv nem hibáztat, és tudja, hogy egy kicsit mindenki hibás: arra helyezi a hangsúlyt, amit  megtehetünk, nem arra, amit meg kellett volna.

A Nagyon Zöld Könyvet olvasva új kontextusba helyeződik az ismeretterjesztés. A könyv alaphelyzete és hangütése az első perctől az üldögélés-megbeszélés szituációját idézi meg. Gévai Csilla leül, és bemutatkozik nekünk, olvasóknak, kérdez minket és elkalandozik, reflektál a saját szövegére, rajzaira és elgondolkozik a legegyszerűbbnek tűnő tényeken – hiszen a célja éppen az, hogy amit evidenciának veszünk, azt mindig kérdőjelezzük meg.

A könyvet 8 éves kortól ajánlják.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

gyerek

Már lehet nevezni a Pagony Kiadó gyerekirodalmi és illusztrációs pályázatára
gyerek

Családi napot tart a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár szombaton

Más művészeti ágakról

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés