bezár
 

gyerek

2019. 09. 14.
Végtelenül belefeledkezős nyarak
Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tudjuk, hogy tündérek csak a mesékben léteznek, de játsszunk el a gondolattal, hogy hirtelen mégis megjelenik egy, a könyves kívánságokat teljesítők közül, mi pedig felkerekedünk vele, hogy feltegyünk néhány kérdést a gyerekirodalom ismert szereplőinek. Nyár végi körkérdésünkre most Tamás Zsuzsa író válaszolt.

PRAE.HU: Ha beléphetnél egy könyvbe, melyiket választanád és miért? Melyik szereplő lennél benne?

Erre a kérdésre a bennem élő gyerek azonnal rávágta a választ: természetesen A Végtelen Történetbe tennék látogatást, hogy közelről láthassam Atráskót, amint megmenti Fantázia birodalmát. A bennem élő gyerek azt is pontosan tudja, amit én már alig merek kimondani: én volnék a Kislány Királynő. (Ezt az utazást gyerekkoromban többször meg is tettem.)

PRAE.HU: Ha a fenti könyves tündér elrepítene oda, ahol a legszívesebben eltöltenél most egy hetet, melyik könyvvel mennél, és hova?

Ahogy nőnek a gyerekeim, egyre jobban vágyom egy saját nyaralóra. Nem a birtoklási vágy hajt, hanem az, hogy szeretnék olyan felhőtlen-időtlen, a vakációba szinte végtelenül belefeledkezős nyarakat biztosítani a lányaimnak, amilyenek az én gyerekkori nyaraim is voltak. Egyre fogy az időnk, maholnap felnőnek. Szóval ha egy jótündér megajándékozna egy takaros parasztházzal, akkor már nem is kérném, hogy adjon hozzá olyan letehetetlen regényfolyamokat, mint mondjuk Oravecz Imre A rög gyermekei trilógiája, mert az már igazán túlzás lenne.

PRAE.HU: Ha ülhetnél estébe nyúlóan egy presszó teraszán egy szerzővel (bármelyik korból), ki lenne az és miről beszélnél vele?

„Én senkivel sem üldögélek”, jut eszembe Kukorelly. Ez nem egy bánatos vers, meg tessék, a képen is látszik, hogy van társaságom. De azért azt hiszem, sokan érezzük így magukat: mintha képletesen szólva nem lennének presszók. Ez a jelen. Amúgy a múltban szívesen üldögélnék Karen Blixen tornácán, úgyis el akartam mondani, hogy vágyom egy sosemvolt Afrikába, Karen Blixen farmjából és Kun Árpád Boldog észak c. regényéből van összegyúrva. Na, hát akkor ezt is elmondtam.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Németh Eszter --


További írások a rovatból

gyerek

Mi lesz a bádognyulakkal? Mi lesz a bádognyulakkal?
Kicsibácsi, Kicsinéni meg az Imikém a B32-ben
gyerek

Öt budapesti séta egy füzetben
Ingyenes program a Deák17 Galéria jóvoltából az egész családnak

Más művészeti ágakról

irodalom

Arra összpontosít, hogy tisztességes mondatokat állítson elő Arra összpontosít, hogy tisztességes mondatokat állítson elő
Beszélgetés Kutasy Mercédesz műfordítóval
irodalom

Termőtestek Termőtestek
Sepsi László regényrészlete a Prae spekulatív fikció témájú számából
színház

Szól bennünk a világ Szól bennünk a világ
Háy János Elem című darabja a Szkénében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés